Itthon » Oktatás

Gimi-ügy: az egyház csak a bérből tud újítani

Állást foglalt az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány a Tamási Áron Gimnázium felújításával kapcsolatosan. Számok és tények.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Az egyház is állást foglalt
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. június 03., 11:21
4 hozzászólás. 

A szerkesztőségünkbe Laczkó György igazgató által eljuttatott állásfoglalást Dr. Holló László, az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány Igazgatótanácsának elnöke írta alá. Portálunk korábban a gimnázium tantestületének, a polgármesteri hivatalnak, illetve az iskola egyik véndiákjának álláspontját is közzétette.

A történet és az uniós pályázat

Levelében dr. Holló László tisztázza, hogy a Tamási Áron Gimnázium épületeinek telekkönyvi tulajdonosa a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség, az épületek (főépület, bentlakás, zárda illetve volt egészségügyi iskola épülete, összesen 7 766 m2 beépített hasznos felület, valamint 12 637 m2 udvar) az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány ügyintézésében vannak. Az ingatlan együttest a Székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal, mint a Tamási Áron Gimnázium fenntartója bérli.

Az érsekség és a polgármesteri hivatal 2009. október 20-tól hosszú távú (15-éves) kompromisszumalapú szerződést kötött. A kompromisszum a szerződő felek azon közös szándékán alapult, hogy az ingatlan felújítását európai uniós pályázattal oldják meg. A szerződésben az érsekség lemondott a törvényben meghatározott minimális bérösszeg követelésétől (2007. április 11-ei 343-es számú kormányhatározat alapján számolt havi bér 37 856 lej), annak töredékét, évi 100 000 lej bért fogadva el, ennek fejében a polgármesteri hivatal vállalta saját költségen a felújítási uniós pályázat előkészítését. 2010-ben valóban el is készült az előtanulmány 120 000 lej értékben. A pályázat előkészítése mégis elakadt. Ezt követően a szerződő felek 2012. május 1-jétől a bért közös megegyezéssel kiegészítő szerződésben 150 000 lejre emelték.

Bér, előleg, felajánlás

A Státus, miután a 2012. évig befolyt – az ingatlanok méretéhez képest – szerény bérösszeg nagy részét a bentlakás épületére fordította, a tartalékolt keretéből, illetve a 2013. évi bérnek a polgármesteri hivatal által kilátásba helyezett kifizetése reményében, a helyzet ilyetén alakulása, illetve a pályázat elmaradása folytán szükségesnek ítélte az elengedhetetlennek vélt tetőjavítási munkálatok elkezdését.

A polgármesteri hivatal miután 2013. év elején integránsan megelőlegezte a 2013. évi bért, felajánlotta a 2014–15 évi bérek megelőlegezését. Mivel ez az összeg nem elégséges a tetőzet teljes felújítására, a Státus nem fogadhatta el a felajánlást. Egyfelől a Státus Alapítvány igazgatótanácsa úgy véli, mivel a jelenlegi bérre vonatkozó szerződés 2015 februárjában lejár, amennyiben az eredeti szerződésben foglalt felújítási pályázatra vonatkozó feltételek nem teljesülnek, a bér újratárgyalása és alapos korrekciója az ingatlanok érdekében elkerülhetetlen lesz, másfelől a továbbiakban is kell a másik két épületről is gondoskodnia.

A Státus Alapítvány Igazgatótanácsa hangsúlyozni kívánja, hogy a gimnázium javítását a Státus kizárólag az ingatlanok után kapott bérekből, így saját forrásból végezteti. A gimnázium működése szempontjából halaszthatatlan munkálatokat a polgármesteri hivatal az eddigiekben mindössze a szerződésbe foglalt 2013. évi bér megelőlegezett kifizetésével, illetve a 2014. évi bér előlegként való kifizetésének kilátásba helyezésével támogatta.

Hargita Megye Tanácsa a folyó évben kérésre 500 000 lejt ajánlott fel a felújításra, ebből az összegből azonban mindössze 100 000 lej támogatásra van ígéret, hogy a Polgármesteri Hivatalon keresztül eljut rendeltetési helyére, a javítások finanszírozására.

Ledőlhet a párkány

A tetőjavítás során a továbbiakban legsürgősebb és elengedhetetlenül szükséges munkálatok a födém javításának befejezése mellett a ledőléssel fenyegető attika-párkány és a központi torony felújítása. A tető legimpozánsabb látványelemeinek, a Zsolnay-cserépdíszeknek felujítására egyelőre nem gondolhatunk.

Örömmel értesültünk arról, hogy a gimnázium egykori diákjai illetve a Tamási Áron Véndiák Egyesület gyűjtési akcióval kívánja segíteni a tanintézet felújítását. Tekintettel arra, hogy a Státus Alapítvány forrásai korlátozottak és a megkezdett tetőjavítási munkálatokat a dolgok jelen állása szerint befejezni nem tudja, minden további felajánlást szívesen fogad mind hivatalok, mind pedig magánszemélyek részéről – írja még levelében Dr. Holló László, majd köszönetet mond mindazoknak, akik a gimnázium érdekében az eddigiekben fáradoztak és arra buzdít minden felelős pozícióban lévő személyt, hogy a jövőben még nagyobb odaadással igyekezzen a székelyudvarhelyi oktatás szempontjából kiemelkedően fontos közös ügyet hatékonyan támogatni.



4 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2013-06-03 13:17:16
Na végre egy kicsit tisztábban lehet látni az eddigi ködösítések helyett. Úgy tűnik, megint csak a Hivatal a hunyó.
"Hargita Megye Tanácsa a folyó évben kérésre 500 000 lejt ajánlott fel a felújításra, ebből az összegből azonban mindössze 100 000 lej támogatásra van ígéret, hogy a Polgármesteri Hivatalon keresztül eljut rendeltetési helyére, a javítások finanszírozására."
Ez számomra érthetetlen. Ilyen nagy a Hivatalban a kezelési költség?
avatar
nakiakiraly
2013-06-03 14:53:46
Szégyen
Székelyudvarhelyiként szégyenlem, hogy
- a polgármesteri hivatal támadásnak veszi, ha a véndiákok kérnek mindenkit, hogy aki megteheti az segítse az iskolát.
- a polgármesteri hivatal a sajtón keresztül üzenget, és nem képes leülni Dr. Holló Lászlóval, hogy megoldást találjanak a problémára.
- Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának 5. számú kiadványában ez szerepel: "A további lépésekről, a munkálatok finanszírozásáról egyeztetések folynak az egyházzal..." Úgy tűnik, hogy ez hazugság, mert Dr. Holló László azt írja, hogy "...Alapítvány igazgatótanácsa úgy véli, mivel a jelenlegi bérre vonatkozó szerződés 2015 februárjában lejár..." vagyis nincs megegyezés és módosítani akarják a szerződést.
- a polgármesteri hivatal csak azzal tud dicsekedni, hogy hajlandó kifizetni a bérleti díjat.

Ami egyeseknek támadás, az másoknak ...:
"Örömmel értesültünk arról, hogy a gimnázium egykori diákjai ..gyűjtési akcióval kívánja segíteni a tanintézet felújítá...
avatar
Egy a sokból
2013-06-03 18:12:58
Azért...
Azért az egyházat sem kell túlságosan sajnálni. Megvan neki is a hozza való esze.
Szívesen fogadják az adományokat? Mikor nem tették :) ?

Az Önkormányzat részéről a lényeges tranzakció viszont már megtörtént, tovább nem érdekli őket annyira: előtanulmány 120.000 lejért!!!!!!!!!!
avatar
blazsek
2013-06-03 18:36:02
Bér vs. Bérleti díj
Kedves Slendrián Portál! Már többször próbáltam rávilágítani a bér illetve a bérleti díj szavaink jelentésének határozott elkülönülésére. Pontosan kinek a béréből újít az egyház? A papokéból? A tanárokéból? A szerkesztőség alkalmazottainak béréből? Ugye, hogy nem? Hanem a P.H. által kifizetett bérleti díjból. Akkor meg miért nem lehet szépen,magyarul megnevezni? Vagy önöknek nem feladata csodálatos anyanyelvünk rendeltetésszerű, szabatos és pontos használata?!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."