Itthon » Oktatás

Elosztották a nyolcadikosokat

Megtörtént a számítógépes elosztás első körben, az eredményeket közzétette a szaktárca, lehet iratkozni a kilencedik osztályba.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

diaktanar
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. július 17., 13:49
0 hozzászólás. 

A menetrendben szereplő hivatalos dátumot megelőzve, egy nappal korábban, azaz július 13-án, hétfőn este már közzétette a szaktárca a nyolcadik osztályt végzett, kilencedik osztályba felvételizők számítógépes elosztásának lajstromát.

Az Oktatási Minisztérium statisztikája szerint országos szinten a 145 896 nyolcadik osztályt végzettnek a 99,65 százaléka, azaz 145 392 tanuló vett részt a számítógépes elosztáson, 504 tanuló kimaradt az első elosztásból. A legtöbb nyolcadik osztályt végzett diák, szám szerint 74 849, elméleti, 70 543 pedig műszaki szakközépiskolában folytatja tanulmányait.

Az országos statisztika szerint összesen 271 tanulónak volt maximális, azaz 10-es átlaga, a legtöbb tízes diák, 27, bukaresti.

Így vizsgázott a megye

A szaktárca adatai szerint Hargita megyében összesen 2 456 diák vett részt a számítógépes elosztás első szakaszában, 9 diák nem. Az elosztást követően összesen 607 hely maradt betöltetlenül. Az 5-8 osztályos tanulmányi átlag és a képességvizsgán elért eredmény átlaga alapján kiszámolt média szerint a megyében a legjobb bejutási eredménye, 10-es átlaga a székelyudvarhelyi Marin Preda Elméleti Líceum egyik diáklányának volt, őt követi egy maroshévizi diáklány 9,99-cel.

A legkisebb átlaga, 3,65, a gyergyószentmiklósi Vaskertes Gimnázium egyik diákjáé. A székelyudvarhelyi rangsorban a második legjobb Szőcs Janka, a Tamási Áron Gimnázium tanulója 9,80-nal.

A bejutási átlag alapján a középiskolák országos rangsorában az első a bukaresti Sfântul Sava Kollégium, ahol a legutolsó bejutási média 9,77-es volt, a legmagasabb 10-es. A magyar tannyelvű iskolák közül a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematika-informatika osztálya vezeti a rangsort a 9,45-ös legutolsó bejutási médiával.

A Hargita megyei középiskolák közül az élen a csíkszeredai Márton Áron Elméleti Líceum természettudományok osztálya áll, itt a legutolsó bejutó átlaga 9,07 volt. A második helyen két székelyudvarhelyi középiskola, a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium természettudományok osztálya (9,05) áll, őket követi a Tamási Áron Gimnázium hasonló osztálya 8,99-cel.

Sok udvarhelyi remekelt

A refi matematika-informatika osztályában a legutolsó bejutási média 8,58 volt. Jók voltak az eredmények a Tamási Áron Gimnáziumban is, ahol a négy reál, három humán osztályban is beteltek a helyek. A matek-infó osztályba a legutolsó bejutási média 8,72, a filológia osztályba 8,32, a természettudományok-angol osztályba 7,68 volt az utolsó bejutási átlag.

A Benedek Elek Pedagógia Líceum természettudományok osztálya tartja a tavalyi színvonalat, az utolsó bejutási média, 8,11, alig két századdal kevesebb a tavalyinál. A Marin Preda Elméleti Líceum természettudományok osztályába a 29 helyből 5 betöltetlen maradt, az utolsó bejutási média 5,12.

Az Eötvös József Szakközépiskola minden osztályában beteltek a helyek, a legmagasabb utolsó bejutási média 6,82 volt a villamossági osztályban, a legkisebb 5,67 a környezetvédelem profilú kilencedik osztályban volt. A Kós Károly Szakközépiskolában három kilencedik osztály indul idén ősztől, a helyek beteltek. A turisztika osztályban a legutolsó bejutási média 7,03, a könyvelésin 6,83, a kereskedelem szakon 6,7.

A legalacsonyabbak a bejutási átlagok a Bányai János Műszaki Kollégiumban, az elektronika és automatizáláson 4,54, az építészeti osztályban 4,18, a fafeldolgozáson 3,84, a textil szakon 4,26, a fodrász szakra pedig 5,12 volt a legalacsonyabb bejutási átlag. A tanintézmény kilencedik osztályaiban 62 hely maradt betöltetlenül: elektronika és automatizáláson 6, építészeten 8, fafeldolgozáson 19, textil- és bőrfeldolgozáson 23, fodrászaton 6.

Vannak még helyek a vokacionális osztályokban is

A külön képességvizsgát igénylő vokacionális osztályok közül beteltek a helyek a Baczkamadarasi Református Kollégium református vallás osztályában, ahol a legutolsó bejutónak 7, 86-os átlaga volt. A Tamási Áron Gimnázium római katolikus teológia osztályában a 28 helyből 16-ot foglaltak el, a legutolsó bejutási jegy 8,28. A felvételihez szükséges vallás vizsgát július 19-én, pénteken tartják.

Nem maradt üres hely a Benedek Elek Pedagógia Líceum tanítóképző osztályában sem, ahol az utolsó bejutási média 8,25 volt. A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolában a képzőművészeti tagozaton is minden hely betelt. A 11 műépítész helyre a legutolsó diák 7,40-nel, a képzőművészeti szakra pedig 7,67-tel jutott be. Két szabad hely maradt a zeneművészeti tagozaton a 28-ból, a legutolsó bejutási média itt 6,61 volt.

Azok a tanulók, akik az első számítógépes elosztáson helyet kaptak, július 17-26. között kell, hogy beiratkozzanak a kilencedik osztályba. Amennyiben ezt nem teszik meg, a határidő után az el nem foglalt helyeket szabaddá nyilvánítják. A nyolcadik osztályt végzettek számítógépes elosztásának második felvonása július 25-én lesz.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."