Itthon » Politika

Ingatlannal fizethet a Székelyudvarhelyért Alapítvány

Huszonegy napirendi pontról dönt a tanács, a helyi rendőrség tervezetét visszavonta a polgármester. Élő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Ülésezik Székelyudvarhely városi tanácsa
Az EMNP még a tanácsülés előtt megfogalmazott néhány kifogást a napirendekkel kapcsolatosan
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. november 29., 09:00
5 hozzászólás. 

12:09 A következő ülést Géczi Levente vezeti. A mostani ülés és közvetítésünk véget ért.

12:08 A különfélék között Mike Levente azt kérte, az új Általános Rendezési Tervet annak készítője mutassa be a tanácsosoknak, mielőtt döntenének róla.

12:07 A huszonegyedik napirendi pont a Nicolae Bălcescu 60 szám alatt levő ingatlan licittel történő koncessziób adása, amit megszavaztak a tanácsosok.

11:47 Huszadik téma egy megüresedett szociális lakás kiosztása. Egy család írásban visszamondta igényét, a listán következő család elfogadná a lakást.

11:46 Benedek szerint az ilyen kérdéseket jelezni kéne a szakbizottságoknak, ahova meghívhatják az érintetteket. A tervezetet a városi tanács 11 szavazattal, hat tartózkodással megszavazta.

11:44 Jakab Attila kifogásolja, hogy bár a lakószövetségek is nagyban érintettek a kérdésben, mégsincsenek jelen.

11:40 A tizenkilences napirendi pont a hőenergia-fogyasztás számlázási módszerének megváltoztatása. A most alkalmazott eljárás a szolgáltató és a lakószövetségek közti megállapodás eredménye. A változtatást a technikai fejlesztések tennék lehetővé (a régi eljárás szerint a hőközpontból kimenő víz hőmérséklete alapján számláztak, de a visszaforgatás következményeként a visszaérkező víz hőmérsékletét is tudják mérni, a javaslat szerint a kettő átlagát számláznák azokban a lakásokban, ahol nincs erre mérőműszer).

A másik módosítás szerint egy adott fővonalhoz tartozó, fogyasztásmérővel szerelt lépcsőházak fogyasztása alapján számláznának a mérőműszerrel nem ellátott tömbházakban. Formailag jelen esetben a tanács csak véleményez, a jóváhagyást a szakhatóság végzi.

11:32 Benedek Árpád Csaba azt javasolja, hogy jövő év elején készüljön egy számítás a környékbeli települések vízfogyasztásáról, ami alapján pontosabban meg lehet állapítani a vízdíjakat. A tanácsosok az eredeti tervezetet fogadták el, így Boldogfalva is 2,25 lejt fizet a vízért.
11:24 
Tizennyolcadik napirendi pont következik, ez az ivóvízellátás árának jóváhagyásáról szól. A tervezet szerint a boldogfalvi vízdijat emelnék két lejről 2,25 lej/köbméterre - Székelyudvarhelyen jelenleg is ennyibe kerül a víz. Majoros Zoltán, az Aqua Nova Hargita ügyvezető igazgatója arral számol be, hogy Felsőboldogfalvának jelenleg havonta mintegy kétezer köbméter vizet szolgáltatnak.

11:23 A tizenhetes napirendi pont témája egy megüresedett ifjúsági lakás átadása, ezt is megszavazta a tanács.

11:16 A terület és épület közvagyonba vételét megszavazták, most az átadás a téma. Ez tízéves periódusra történik, hosszabbítási lehetőséggel. A jegyzőnek igaza volt, egyöntetűen  megszavazták a tervezetet.

11:14 Tankó: "Jegyző úr, ehhez hány szavazat kell?". Bodnár: "Tizenhárom szavazat szükséges, de gondolom, hogy meglesz."

11:11 A tizenötös napirendi pont témáj a volt közfürdő épülete. A tervezet szerint a Tompla László 34/A szám alatt található ingatlan (1240 nm-es terület, 264 nm-es épület) közvagyonba kerülne, valamint megnevezését is megváltoztatnák. A tizenhatos tervezettel a szóban forgó épületet használatba adnák a Hargita Megyei Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartó Hivatalnak, akiknek költözniük kell a jelenlegi székhelyükről.

Ülésezik Székelyudvarhely tanácsa

11:04 A következő tervezet a Nárcisz utca 2747 négyzetméteres területének városi tulajdonba vételéről szól. Mike Levente szerint a terület átadása nem felel meg a rendezési tervnek, ugyanis az utcának csak a közepét veszik át közvagyonba, nem az egészet. A határozatot egyöntetűen elfogadták.

11:01 A tizenhármas pont a Spiru Haret Líceum tulajdonában lévő transzformátorházat adná használatba az Electrica Rt.-nek. A szakbizottságok pozitív véleménye után a tanács egyöntetűen elfogadta a határozatot.

11:00 Az apolgármester újra előterjesztette az előző napirendi pontot, azzal a módosítással, hogy a területet zöld energia előállítására adják bérbe. A tanács ezt a módosított változatot elfogadta.

10:58 Tankó László szüntetet rendelt el, ennek lejártával folytatódik az ülés.

10:32 A határozat körül hosszas vita alakult ki, végül egyöntetűen elfogadták a tanácsosok. A következő határozattal a város az előbb említett terület egy részét adná koncesszióba, vagyis hosszú távú bérbe. Itt magáncégek szeretnének beruházásokat végezni, napkollektoros rendszerrel állítanának elő elektromos energiát. A licit 600 euró/hektár értékről indulna. A jegyző kifejti, a tervezetet ki kell egészíteni, többek között a bérbeadás célját is bele kell foglalni.

A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet. A tanácsosok az eredeti tervezetet szavazták volna meg, de nem volt elégséges a 11 szavazat, így a tervezet nem ment át.

10:16 A tizenegyedik tervezet témája a Cekend-tetői Burjánerdő legelő tulajdonjogi adatainak tisztázása a székelyudvarhelyi Kataszteri és Ingatlan-nyilvántartó Hivatal által. A terület az eredetileg mért 34 hektár helyett 38 hektáros.

10:15 Mind az öt, vagyoni értéket növelő tervezetet elfogadta a tanács.

10:06 A város vagyonát növelnék a következő határozatokkal. Az első a Rózsa utca értéknövekedése a felújítás nyomán. A határozatot elfogadták, most a Marin Preda Elméleti Líceum, a Szentjános utca, a Kós Károly Szakközépiskola és a Bethlen-negyedi park értékének növekedését tárgyalják.

09:56 A tanács egyöntetűen elfogadta a tervezetet. Az ötös napirendi pont témája a Templom utcai zonális rendezési terv elfogadása. Az illetékes szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet. Mike Levente azt kéri, hogy a jövőben a zonális rendezési terveket tüntessék fel az érvényben levő általános rendezési terven. A rendezési tervekről lefolytatott rövid szakmai vita után a tervezetet egyöntetűen elfogadták.

Ülésezik a székelyudvarhelyi városi tanács

09:47 A negyedik napirendi pont témája a városi tanintézmények kiszállási díjainak kifizetéséről szól. A szakbizottságok pozitívan véleményezték a kérdést. Gergely László külön is egyetért azzal, hogy "ki kell fizetni a navétás díjat", hiszen a törvény előírja.

09:43 Jakab Attila személyre szóló szavazást kér az ügyben. Szavazásra terjesztik elő az eredeti tervezetet. Az alpolgármester azt javasolja módosításként, hogy írják bele a tervezetbe, hogy csak akkor jöjjön létre a tranzakció, ha tehermentes lesz az épület. A módosítást elfogadták a tanácsosok. Az immáron módosított javaslatot a néppártiak nem szavazata mellett, az MPP és az RMDSZ támogatásával elfogadta a tanács.

09:41 Tankó azt javasolja, hogy az ingatlan tulajdonosa adja el az épületet és fizesse ki a tartozását, ne adjon a város támadási felületet egy nem teljesen tisztázott helyzetű ingatlan elfogadásával. Tankó szerint teljesen megváltozik az épület helyzete azzal, hogy bérlő van benne. Előterjeszti módosításként a napirendi pont elhalasztását, de ezt csak a néppártiak támogatják.

09:39 Géczi Levente szerint is szükség lesz a kuratóriumi döntésre, de ez a mai határozathozatalt nem befolyásolja. Jakab továbbra is kifogásolja a döntést, hiszen az épület árvízpénzekből épült, szociális célzattal, amit szerinte nem kéne módosítani.

09:36 Benedek Árpád Csaba alpolgármester szerint tavaly azért nem fogadták el a felajánlott ingatlanokat, mert azok értéke nem fedte a tartozást, ám most a több ingatlan már elégséges. A jegyző szerint a telekkönyvezéshez valószínűleg szükség lesz a kuratóriumi döntésre, de nem tartja törvénytelennek, hogy a tanács határozatot hozzon.

09:34 Jakab Attila szerint a polgármester távozása ehhez a napirendhez köthető, hiszen tőle akarta megkérdezni miért nem kifogásolja most ezt a tervezetet, mikor tavaly jogi és elvi kifogásai is voltak. Ugyanakkor kiemeli, hogy egy alapítvány vagyonáról csak annak kuratóriuma dönthet. A tanácsos kéri a kuratórium döntését az ingatlanok átadásáról, ellenkező esetben kéri a döntés halasztását. A hivatalnak nem áll rendelkezésére a dokumentum.

09:33 Az alapítvány közölte, hogy az egyik lakrészben lakik egy szociálisan rászoruló család, de a szerződést módosíthatja az új tulajdonos. Két másik lakrészben diákok laknak szerződés nélkül, nekik a tulajdonosváltást követő 15 napon belül ki kell költözniük.

09:31 Vitákat szülő tervezet következik: a Székelyudvarhelyét Alapítvány régi tartozásainak (345500 új lej) törlesztéséért ajánlott fel ingatlant. A hivatal képviselője szerint az ingatlan felajánlásának törvényes alapja van.

09:30 Az EMNP tartózkodása mellett elfogadták a tervezetet.

09:28 Gergely László javasolja a tervezet elfogadását, de kéri, hogy a hivatal fogalmazzon meg egy levelet a pénzügyhöz, melyben indoklást kérnek. Karda Emese szerint a levél már kész is van.

09:27 Karda Emese nem hiszi, hogy tévedett a hivatal, ugyanis első ízben jóváhagyták a kérést, a visszavonást pedig nem indokolták meg.

09:25 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a módosítást. Jakab Attila nehezményezi, hogy "a hivatal marketing hivatallá vált", hiszen azzal dicsekedtek, hogy pénzt kaptak, azzal viszont nem, hogy azt elvették. Felmerül benne a kérdés, hogy nem-e formai hiba volt a kérésben, ezért nem hagyták jóvá.

Ülésezik Székelyudvarhely tanácsa

09:21 Költségvetés-módosítás a témája a második tervezetnek. A múlt héten elfogadott módosítás, amellyel jóváhagytak a kórháznak 1,9 millió lejt, érvényteleníteni kell, a pénzügy nem ítélte jogosnak a kórház kérését, ezért visszavonta a kiutalt pénzt. Az így felszabadult pénzt a tanügyisek kapják meg, ezzel biztosítva fizetésüket egész évre.

09:19 A szakbizottságok pozitívan véleményezték a tervezetet, a tanácsosok elfogadtát a tervezetet.

09:14 Tankó László két tételt emel ki a bevételi oldalon, egyiknél négy, másiknál kétmillió lejjel jött be kevesebb a tervezetnél. Karda Emese gazdasági igazgató arról számol be, hogy ezek a pénzek megvannak, úgynevezett átutazó pénzekről van szó, amik megvannak, külső forrásból érkeznek, és amennyiben bejönnek, kiadásként is szerepelni fognak, a víztisztító telep felújítására és a szeméttelep bezárására költik. Ha formai okok miatt nem használják fel, akkor a kiadási oldal is ennyivel kevesebb lesz.

09:11 A napirend elfogadása után 2012 január-szeptember költségvetési zárszámadása következik.

09:10 Az ülést Tankó László vezeti, Bodnár László megállapítja, hogy minden tanácsos jelen van, így nekifoghatnak a tanácskozásnak.

09:05 Már az ülés elején szóba kerül a Székelyudvarhelyért Alapítvány tartozása, illetve annak törlesztése három lakrész átadásával a város részére. Ez az előterjesztés napirenden marad, Bunta Levente munkájára hivatkozva elhagyja a tanácsülést, helyette a polgármesteri hivatal képviselői terjesztik elő a napirendeket.

09:03 Bunta Levente indítja a tanácskozást, aki pontosít a napirendi pontok kapcsán: a helyi rendőrség létrehozása és a Gábor Áron utcai ingatlan megvásárlása kapcsán előterjesztett határozattervezeteket visszavonja, ugyanis nem volt elegendő idő ezek alapos tanulmányozására.

09:00 Álmosan indul a mai tanácsülés, apránként érkeznek a tanácsosok. Itt van Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója is, aki vélhetőleg a 18-as és 19-es napirendi pontok kapcsán szólal fel. Ezekkel az ivóvízellátás árának meghatározásáról és a hőenergia-fogyasztás számlázási módszerének megváltoztatásáról döntenek.

08:55 Huszonhárom napirendi ponttal néznek farkasszemet a székelyudvarhelyi városi tanácsosok a 2012. novemberi rendes havi ülésen. Az Erdélyi Magyar Néppárt két önkormányzati képviselője, Tankó László és Jakab Attila még a tanácsülés előtti napon megfogalmaztak néhány kifogást a mai napirenddel kapcsolatosan.

A néppártiak nehezményezték többek között a határozattervezetek késői publikálását, valamint kifejtették, szerintük néhány tervezet nincs kellően előkészítve és megfontolva. Az EMNP véleményéről itt írtunk korábban.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2012-11-29 15:38:33
????
Parkolódíj helyett egy kötés hagymát? Építkezési engedélyre 3 köbméter téglát bevihetek pénz helyett? ... ennél lenneb sülyedhet a társadalom?
avatar
kszattila
2012-11-29 16:17:43
pontosítás
Major Áron, az Aqua Nova Hargita igazgatója? Esetleg Majoros Zoltán, nem?
avatar
szasza
2012-11-29 16:32:02
re: pontosítás
De igen, köszönet, javítva!

avatar
kszattila
Major Áron, az Aqua Nova Hargita igazgatója? Esetleg Majoros Zoltán, nem?
avatar
lecsike82
2012-11-29 17:27:27
szociális lakás
szasza, ki kapta a szociális lakást, a jelenlegi lista szerint a következö vagy az uj szerint?
avatar
Optimus
2012-11-30 18:42:11
....
A román jogrend megengedi a természetben való törlesztést... legalább ezzel is gazdagodott a város, mert ha pénzt adtak volna akkor azt is elverték volna az elvtársak ... valamelyik előnytelen szerződés keretében ... szóval ... igen ez is egy kifizetési mód... ha tetszik hanem ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."