Itthon » Politika

Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről

Tizenegy napirendi pont szerepel az április 30-i önkormányzati ülés összehívójában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

0430 tanacsules aprilis-6
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 30., 05:28
1 hozzászólás. 

Az ivóvíz és a szennyvíztisztítás szolgáltatási árának módosításáról, az üres ANL-s lakások elosztásáról, az első negyedévi költségvetés zárszámadásának elfogadásáról, a Gyulafehérvári Caritas Egyesület épületadó fizetése alóli felmentéséről, a Kós Károly Szakközépiskola leltári értékének növeléséről, a dupla körforgalom közvagyonba való felvételéről, vallási intézmények pénzügyi támogatásáról, négy hőközpont átvételéről, a város köztulajdonában lévő erdők kitermeléséből származó faanyag rendeltetéséről, illetve Székelyudvarhely tulajdonában lévő legelők bevételéről a köz-, magánvagyonba, valamint ezek telekkönyveztetéséről döntenek ma a városatyák. Az EMNP-frakció tegnap két határozattervezetet kifogásolt, ennek itt adtak hangot.

Az ülést, a márciusi döntés alapján Koncz Melinda vezeti majd.

08:00 A tanácsteremből jelentjük, még van internetkapcsolatunk, reméljük így marad. Érkeznek a tanácsosok, éppen a jelenléti ívet töltik ki, akik a teremben vannak. Hamarosan kezdődik az önkormányzati ülés.

08:05 Mindenki itt van, kezdődik. Bunta Levente polgármester a Kós Károly Szakközépiskolára vonatkozó napirendi pontot visszavonja, így tíz határozattervezet marad terítéken. Külön felhívja a figyelmet a négy hőközpont átvételére. Mint mondja, ő sem örül a vízdíj drágításának. Pünkösdkor adják át a ravatalozót – teszi hozzá az elöljáró.

08:10 A polgármester elmondja, hogy a bethlenfalviak is igényelnek egy ravatalozót, illetve egy köztemető létrehozásáról is egyeztettek már. 13:30-kor a Nemzeti Kereskedelmi Nyilvántartási Hivatal (Oficiul Național al Registrului Comerțului) székelyudvarhelyi kirendeltségének megnyitóünnepségét rendezik, ide is várják a tanácsosokat és nem csak. Gálfi Árpád szólal fel, egy közbiztonsági problémáról beszél. Olyanok kapnak személyazonossági igazolványt, akiknek nincs közük a városhoz – mondja az MPP-s tanácsos. Hogy történhet ez meg? – kérdezi a polgármestertől. Kilenc ilyen személyről beszél a tanácsos.

08:15 Bunta: milyen választ adjak? Emlékeztetném Önt arra, hogy a buletineket Szász Jenő osztogatta. Határozottan visszautasítom, amit mond.

Tanacsules20150430-2

Megbeszélést tartott a lakosságnyilvántartó iroda vezetőjével, és kérte, úgy dolgozzanak, hogy akik nem rendelkeznek személyazonosságival, azok esetében szigorral járjanak el. Meg fogják vizsgálni Gálfi kérdését, és megbüntetik azt, aki mulasztott. Megvizsgálják a Budvár-negyedben lakók helyzetét is – ígéri a polgármester.

Összetett kérdésről van szó, arra kérem a tanácsost, hogy kevesebb demagógiával álljon a dolgokhoz. Ha eredményt akana elérni, akkor nem ezt az utat választotta volna – teszi hozzá az elöljáró.

08:20 Gálfi: ne mosson össze az elődjével polgármester úr, nem fog felidegesíteni. Bunta: a köldökzsinórt el kellene vágni. Az MPP udvarhelyi elnöke elutasítja a vádakat, azt mondja, hogy nem segédkezett az akkori személyazonossági igazolványok kibocsátásában. Kissé paprikás a hangulat.

08:25 Gálfi felhívja a polgármester figyelmét, hogy Szentimre utcai gazdák is jelen vannak, akik az APIA-támogatás miatt fordulnak az elöljáróhoz. Bunta meghívja a gazdákat egy megbeszélésre, hogy ne zavarják a tanácsülés menetét.

08:30 A polgármester és a gazdák elhagyják a tanácstermet, Koncz Melinda ülésvezető elkezdi a tényleges ülést. A februári, márciusi és az azonnali jegyzőkönyveket elfogadják. Tíz napirendi pont és a különfélék kerülnek a testületi tagok elé. Első a költségvetés első negyedévi zárszámadása. Karda Emese gazdasági igazgató ismerteti a napirendi pont részleteit. Elfogadják. A Caritas épületadó alól való felmentése következik. A civil szervezet megfelel a követelményeknek, ez a határozattervezet is átmegy. A körforgalmas tervezetről döntenek. Jakab Attila: életveszélyes a körforgalom. Farkas Domokos: a körforgalomban kell tudni vezetni.

08:40 13 mellette (RMDSZ), 3 tartózkodással (MPP), 3 ellenzéssel (EMNP) elfogadják a tervezetet. Egyházi támogatásokról döntenek. Ezt a napirendi pontot is elfogadják.

08:50 Két 800-as és két 1000 kilowattos kondenzációs kazánról van szó – mondja Tikosi. Majd hozzáteszi, hogy Ráduly Mihály, az Urbana Rt. igazgatója is jelen van, őt is meg lehet kérdezni. Négy hőközpont átvételéről van szó, ami Karácsonykő Polgármesteri Hivatalától (Piatra Neamt) érkezik városunkba. Egy tartózkodással átmegy.

08:55 Az Aqua Nova Hargita Kft. kérésére 3,25 lejről 3,60 lejre emelnék a víz árát, a kanalizálásnál 1,74-ről 1,87 lejre nőne az ár. Jakab Attila: azt javasolja, hogy várjanak az áremeléssel, mert a kormányfő bejelentette, 9 százalékra csökkentenék a vezetékes lakossági ivóvíz áfáját. Erről itt írtunk. A cég képviselője arra kéri, hogy most fogadják el, és ha a tanácsosnak igaza van, akkor csupán egy hónapot fognak a lakók többet fizetni. Jakab kitart a módosítása mellett, azaz szavazzanak erről június elseje után.

08:59 Jakab Áron Csaba szerint az lenne a legmegfelelőbb, ha a vízszolgáltató képviselői részt vennének lakószövetségi gyűléseken. A cég képviselője azt mondja, amikor meghívják a vállalat képviselőit, akkor ott vannak az üléseken.

Jakab Attila módosítását nem fogadják el, így az eredeti, május elsejétől történő áremelést tartalmazó tervezetet fogadják el.

Az ANL-s lakás kiosztása következik. A prioritási listán szereplő 17. kérelmező megkapja a csereháti lakást.

09:05 Egy terület magántulajdonba való áthelyezéséről is pozitívan szavaztak. A köztulajdonban lévő erdők kitermeléséből származó faanyag rendeltetésének elfogadása következik. Egyöntetűen megszavazzák.

09:08 250 ha legelő van a város területén, ezek telekkönyveztetéséről döntenek. Jakab Attila tanácsos és Csíki Endre, a mezőgazdasági osztály vezetője között szakmai megbeszélés zajlik a gazdák támogatásáról, aztán elfogadják a tervezetet. Jönnek a különfélék.

09:15 Tikosi László a márciusi tanácsülésen elhangzott kérdésekre válaszol. A Szászok-táborában található villamossági vezetékről beszél. Jövő héten a megyei villamossági vállalat képviselőivel egyeztet, utána pontosan tájékoztatja a tanácsosokat a problémáról. A következő, a ravatalozó felé vezető utat rendbe fogják tenni, ígéri. A Termés utcai hídelemet hamarosan kiemelik. Elindul a Virágos Udvarhely program is. Próbálják felszólítani az út szélén hagyott autók tulajdonosait, még egyet sem szállítottak el, de a felszólításokat kiosztották. A Haberstrumpf villa és a Gyepes bejárat közötti részen egy jobbra kötelező táblát fognak felszerelni.

A belvárosi református templom előtti háromszög kapcsán a tanácsosoktól türelmet kér, erre a következőkben fog válaszolni.

09:20 Mike Levente az MPP tegnapi közleményét idézi. Ezt itt:

Erős, edzett udvarhelyi ifjúságot szeretnénk, ezért fontos, hogy május elsején, minél többen üljenek kerékpárra és menjenek ki a szejkefürdői ünnepségre. Ha már ott vannak, arra kérjük őket, tekintsék meg a közterületen lévő hétvégi villákat, azt az örökséget, amely szüleink pénzén épült és közprédává váltak. Kérjük, a polgármesteri hivatalt hozza nyilvánosságra, hogy az általa felügyelt területen álló épületek kihez tartoznak? Milyen sorsot szántak nekik?

Farkas Domokos a következő ülésre ígér választ.

09:30 Gidó Csaba a székely gőzös sorsáról kérdezi kollégáit és szakembereket. Március 17. óta több százan busszal és stoppal járnak be a városba. Úgy fest, a Regiotrans nem indítja el a Székelyudvarhely-Héjjasfalva vonalon közlekedő vonatjáratot. Hiába beszélünk repterekről, az autópályák elkerülik térségünket, így a vonat volt a legkézenfekvőbb utazási módszer. Arra kéri kollégáit, hogy mindenki lehetősége szerint tegyen az ügy érdekében.

A Vizigótok utcában átvágták az aszfaltot, két hatalmas árok található az úton – mondja Kulcsár Székely Attila. Tikosi válaszát várja a következő ülésre.

Géczi a hőszigetelési támogatásokról kér információkat.

09:33 Gálfi azt kérdezi Tikositól, hogy lehetne-e járdát kialakítani a terelőút mentén? A Kadicsfalvi út és a Rét utcában be kellene fedni az árkot, így ott megoldható lenne a járda kialakítása – teszi hozzá az MPP-s tanácsos.

Pártja nevében köszöni, hogy kezdeményezésükre a polgármester elkezdte aláírni az építkezési engedélyeket.

Megoldásra váró probléma, hogy majdnem százötven olyan lakás van a városban, amelyek már felépültek, de még mindig nem vették fel a területeket a városrendezési tervbe. Hiába büntették meg őket, továbbra is várják a városrendezési tervbe való felvételüket. Hol van elakadva a városrendezési terv? – kérdezi Gálfi.

09:39 Farkas Domokos szerint a megyei tanács láttamozása hiányzik, a következő hónapokban megkapják a városrendezési tervet.

Szabó Gyula is a Rét utcáról beszél, szerinte a sofőrök nem tartják be a 30 km/h-s sebességkorlátozást, ezért fekvőrendőrökkel oldaná meg a problémát. Tikosi szerint a rendőrség rendszeres ellenőrzése megoldaná a problémát, de a rendőrséggel egyeztet a fekvőrendőrökkel kapcsolatban.

09:41 Jakab Attila a pályázati rendszerre hívja fel a figyelmet, erről tegnap sajtótájékoztatón beszélt. A másik az alpolgármester ügye, szerinte a dolog nem kapott kellő figyelmet. Tisztázza magát Benedek Árpád Csaba alpolgármester.

09:46 Benedek Árpád Csaba azt mondja, hogy van engedélye és a sajtó, főként, amelyik foglalkozott vele, kapott választ. Ezek mi vagyunk. De nem kaptunk választ. Legalábbis Ufó nem mondta, de megkérdezzük.

09:50 Zakariás Zoltán csatlakozik Gidó tanácsoshoz, úgy gondolja, hogy a vasút mentén található önkormányzatok részt vehetnének a probléma megoldásában. A testületek adjanak be konkrét motivációt, amivel kérjék a vonattársaságtól a járat újraindítását. Arra kéri az udvarhelyi polgármesteri hivatalt, hogy járjon élen ebben.

Benedek Árpád Csaba hozzáteszi, hogy pontosan ma reggel egyeztettek erről, az önkormányzatok keze eléggé meg van kötve, de pontosan utánajárnak. Jövő héten fog ez konkretizálódni.

Parkolási problémákra, pontosabban a járdára parkolás veszélyeire hívja fel a figyelmet Bíró Edith. Erre kell megoldást találni.

Nagyon sok nyugdíjasnak nincs lehetősége kijutni a szejkei kádas fürdőre. Arra kéri a városvezetést, hogy indítson buszjáratot a Szejkére. Buszbérletet is adhatnának a nyugdíjasoknak, hogy kezelésekre járjanak - teszi hozzá Bíró Edith.

09:57 Tikosi: jövő évben lejár a busztársasággal kötött szerződés, így már nyáron kiírják az új pályázatot a közszállításra. Elképzelések vannak a szejkei buszjárat újraindítására.

Bíró hozzáteszi, hogy azért nem voltak jövedelmezőek ezek a járatok, mert sokszor nem adtak jegyet, a befolyt pénzt pedig zsebre rakták, ezért nem volt rentábilis sem a busz, sem a vonatjárat.

Jakab Attila a környező településeket is bevonná a közszállításba, azaz a buszjáratok például Lengyelfalváig is mehetnének, aztán vissza a városba.

Jakab Attila a környező településeket is bevonná a közszállításba, azaz a buszjáratok például Lengyelfalváig is mehetnének, aztán vissza a városba.

Végeztünk, és a tanácsosok is. Kitartott az internetkapcsolat, ezt külön köszönjük. A következő ülést Szabó Gyula vezeti.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
taylor
2015-04-30 09:20:08
Helló
Milyen jó hogy legalább a fűtési költségem nem tőletek függ "pártcsicskák". Ajánlom a távhővel fűtők figyelmébe az ivóvíz árának alakulását ... szép jövő vár az Urbana fogyasztóira is ...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."