Itthon » Politika

Utoljára gyűlt össze így az önkormányzat - ÉLŐ

Rendkívüli rendes havi tanácsülés a választások előtti utolsó: hétfő reggel döntenek 21 napirendi pontról a tanácsosok.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Fotók: Bálint Kinga Katalin
Fotók: Bálint Kinga Katalin
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2016. május 30., 06:51
6 hozzászólás. 

Vége a tanácsülésnek, ami alig egy órát tartott. Köszönjük a figyelmet, közvetítésünk véget ért.

9.04 Sinka Arnold válaszol, a látványtervet ő osztotta meg a Facebook-on, elmagyarázza, hogy ez csak egy terv, amit a hivatal kezdeményezett. Gergely László ismételten felhívja a figyelmet arra, hogy a Kaufland melletti vasúti sínt fel kellene szedni vagy leaszfaltozni. Benedek válaszol, nagyon nehéz hozzányúlni, mert engedély nélkül nem lehet ezt megtenni. Marad a sín. Géczi Levente arról beszél, hogy pénteken gond volt az eső miatt a Bem József utcában, mert a vezeték nem bírja el a vízmennyiséget – az a válasz, hogy az esővíz- és a szennyvízcsatorna össze van kötve, az a baj. Több helyen is így van megoldva, ezért azok a házak, amelyek alacsonyan fekszenek, rosszul járnak.

Tanacsules 2

Nincs több hozzászólás, Benedek megköszöni a négyéves munkát. Lehet, hogy lesz még egy rendkívüli tanácsülés. Öt napnyi kampány van hátra, Benedek szerint ne mondjanak egymásra kígyót-békát, hanem a tervekről beszéljenek, ne a sérelmekről. Tartsuk be a fair play-t, mondja.

8.56 Az Orbán Balázs Általános Iskola pénzt nyert a Kauflandtól, ezt el kell fogadnia a tanácsnak is. Több más pályázaton nyert összegeket is bevesznek a költségvetésbe, főleg kulturális intézmények pénzeivel kapcsolatosan, mindet elfogadják. Zakariás egy kicsit sokallja, hogy az Orbán Balázs iskolában 9 ezer lejt költenek egy videoprojektorra. Benedek szerint előrevetíti a jövőt, azért olyan drága – elnevetik egyesek magukat, de elfogadják.

Lejártak a napirendi pontok. A különféléknél Mike Levente kap szót, a Zsibongó napközi panaszát tolmácsolja – a napközi közelében van egy szennyező kémény. Ezt az ügyet meg kellene néznie a következő városvezetésnek. Mike szerint van a piacnak egy látványterve, amiről nem tudott a tanácsosok egy része.

8.52 Adókedvezményt kapnának a hibridautók tulajdonosai is, ezt is jóváhagyja az önkormányzati testület. Egyelőre vita nincs, mennek át a napirendi pontokon. Még egy adókedvezményes határozat jön – műemlékekről van szó, három olyan személy tett le kérést, akiknek elvileg járna. Kettőt fogadnak el, egyet viszont nem. Mint megtudtuk, az utóbbi épület az egykori Ugron-kúria, ami ma Ferenczy Károly üzletember tulajdonában van. A közszállítás a következő téma, Ülkei Zoltán, a városgazdálkodási osztály vezetője terjeszti elő a határozatot. Szakbizottsági ülésen megtárgyalták, módosították már, úgyhogy most csak megszavazzák.

8.45 Átmegy egy telekcsere is, mindenki egyetért, mert a szakbizottságban módosítottak rajta. 50%-os adókedvezményt kapna a Szent Pio egyesület egy szombatfalvi épületre, mindenki egyetért ezzel is.

8.37 Módosítanak egy korábbi tanácsi határozatot. Tikosi Lászlóról van szó, annak idején őt hatalmazták fel egy szerződés megkötésére – a prefektúra észrevétele szerint erre a hatáskörre csak a polgármestert lehet megbízni. Elfogadják. A következő napirendi pont is ehhez kapcsolódik, lesz egy olyan beruházás, amivel egy kisebb hulladéktárolót hoznak létre a közeljövőben. Elfogadják ezt is.

Tanacsules 1

8.30 Ugyanez a helyzet, átmegy. A Mihai Kogălniceanu több tömbházában is szigetelni fognak, legalábbis erről szól ez a napirendi pont. Külön napirendi pontként fogadják el a tömbházszigeteléseket, a Céhek utcájának, a Kárpátok bejáratnak, a Függetlenség sugárútnak (10. szám) a tömbházai közül is többet leszigetelnek majd. De lesz a Győzelemben (42. szám), a Gyepesben (1-3 szám). Van, ahol liftet is beszerelnek.

8.28 Jakab Attila szerint lesz olyan, aki nem tud költeni erre a lakók közül, s nem biztos, hogy meg lehet valósítani. Jakab Áron Csaba is nagynak látja az értékeket, szerinte is sokat kell, hogy költsenek a lakók. 17 ezer lejről lenne szó családonként, ez többször is elhangzik. A hivatal részéről azt közlik, hogy ez az ár akár 7 ezer lejre vagy még lennebb is jöhet családonként.

Szavaznak, mindenki megszavazza. Újabb napirendi pont jön, szintén az Építőkben levő tömbházak szigetelésére vonatkozik. Kérdés, hozzászólás nincs, átmegy. A Tihadar bejárat három lépcsőháza következik.

8.23 Látványterveket készítettek, szerinte ezt az ügyet úgy kell folytatni, hogy minél hamarabb el kell készíteni az összes tömbházra. A hivatal részéről pontosítanak, most készült el a terv, pünkösdre. Benedek szerint jó az ötlet, hogy minden tömbházra legyen terv, de az a helyzet, hogy nem mindenütt akarják a lakók, nem egyeznek bele, főleg, ha már szigetelték részlegesen a tömbházat vagy nyílászárókat cseréltek.

8.20 Három lépcsőházat szigetelnének az Építők utcában, ez hatvan lakrészt jelent. A bizottságok pozitívan véleményezték. Mike Levente azt mondja, hogy elég későn kerültek ezek a tervek a tanács asztalára, és szerinte kevés tömbházat szigetelnek. 2015 októberében elkészültek a tervek, s csak most tették a tanács elé, holott már kellene pályázni.

8.17 A városfejlesztési stratégia az első napirendi pont. Zakariás Zoltán kap szót, szerinte a stratégia nem tökéletes, különböző szempontok voltak a közvitán is. Ez módosítható, de vannak olyan pontok benne, amelyek „akár elfogadhatóak", de egészben nem tükrözi a célkitűzéseket. De a Néppárt meg fogja szavazni, hogy „haladjanak a dolgok". Más mindenki elfogadja.

8.14 Jakab Attila szerint Bunta túl sértődékeny, mert a világhálón tett kritikái miatt többször is megsértődött. Kicsit piszkálja: gondolt-e arra, hogy visszavonuljon a jelöltségtől. A polgármester azzal vág vissza, hogy lassan „oda kerültem, hogy élvezem". Mármint a kritikákat. Vagy a kampányt.

8.10 El szeretném mondani, hogy a különböző közvéleménykutatások szerint a városlakók 60-70%-a elégedett vagy nagyon elégedett az önkormányzat munkájával. Ezt köszönöm azoknak, akik nem akadályoztak - mondja úgy Bunta, mintha ő lenne az önkormányzat, és polgármesterként nem csak 5 percet tartózkodna átlagosan egy-egy tanácsülésen. Kolumbán Imola kellene, hogy legyen az ülésvezető elnök, de még nem érkezett meg. Bunta javasolja Benedek Árpád Csabát, elfogadják.

8.08 A városfejlesztési stratégiáról értekezik Bunta, szerinte túlpolitizálták az ügyet – reméli, hogy ebben a kiegészített formában jó lesz, mert elsősorban azért kell, hogy lehessen pályázni. Fontos napirendi pont szerinte az, ami a közszállítással foglalkozik, szerinte az Urbana erre nincs felkészülve.

8.05 Már mindenki itt van, Bunta Levente nekifog, 21 napirendi pont lesz ma, fontos határozattervezetekről van szó szerinte. "Nem akarok senkitől búcsúzkodni, valószínű,hogy még egy tanácsülés lesz a választások után, az új tanács megalakulása előtt" – mondja a polgármester, aki a tömbházszigetelésről beszél, ezt kb. harminc lépcsőháznál végeznék el. Nem műhabbal, hanem kőzetgyapottal dolgoznak majd. 

8.00 Köszöntjük olvasóinkat! Megérkeznek a tanácsosok, itt van a polgármester is, startol az ülés. 



6 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
erőspista
2016-05-30 09:10:51
összhang?
Hát ez a tanácsülés... és milyen egyetértés... Mire elolvastam végig az írott formát, már véget is ért...
Hány ilyen tartalmas ülésért kapnak havonta tiszteletdíjat a tisztelt politikusok?

Most már értem, miért akarnak bekerülni egyesek a politikába... Fárasztó, megterhelő ez a meló gyerekek...

Szerintem azért lehet még ennél is jobban csinálni... értitek. Lehet jobbra váltani... :-)
avatar
kiralybiro
2016-06-03 15:37:41
Élő közvetítés az áprilisi tanácsülésről
Nem adókedvezményt, hanem hatalmas birságot érdemelne Ferenczy Károly az eredeti magntulajdonos által az államnak oktatási célra 1 pengőért adományozott épület általa történt durva, meghamisított, újgazdag kinézetűre alakított, nevezetes műemlék megrontása miatt! Úgy látszik az akkori gyilkostói rokonság mindent elsimított! Hiába no! A szeku túléte a gengszterváltást!!! Azok a gengszterek megmaradtak! A hazugságot könnyebb utolérni, mint a "sánta kutyát"!
avatar
kiralybiro
2016-06-03 15:40:31
gondolt-e arra, hogy visszavonuljon a jelöltségtő
Így élvezz el!
avatar
kiralybiro
2016-06-03 15:44:55
élő tanácsülés
A vasúti sint a város, és a székelység érdekében fektették le (bár lehet, hogy a nemszékelyeknek ez nem tetszik), a Kauflandot a német multi érdekében hozták létre, hogy a nyugaton eladhatatlan szemetet a "balkániaknak" elpasszolják busás extraprofit tartalommal!!!
avatar
csz
2016-05-30 10:02:08
"Benedek válaszol, nagyon nehéz hozzányúlni, mert engedély nélkül nem lehet ezt megtenni. Marad a sín."

Ügyes megközelítés, igazi merevdéesszes logika, amivel persze a péppárt is egyetért. Végül is házakat is sokkal nehezebb építeni, mind beköltözni egy létező barlangba, nem is értem, miért strapáltuk annyit magunkat az elmúlt évezredekben.
avatar
mzsolt
2016-05-30 17:45:55
Vasút
Teljesen érthetetlen számomra az a fajta gondolkodás, hogy a vasutat fel kell számolni. Nyugaton már 20 éve elkezdték újranyitani a '70-es évektől kezdve bezárt vonalakat, természetesen piacképes konstrukcióban. Itt meg azon filóznak, hogy le kell aszfaltozni. Csodás...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."