Itthon » Társadalom

Fojtogatja a füst az udvarhelyi fiatalokat

Nem lesznek füstmentesek az udvarhelyi ifjúsági szervezetek, és az üzletekben még mindig nem gond kiskorúként alkoholt venni.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

A Fiatalkorúak Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom tagjai
Jakab Áron Csaba, Gidó Csaba és Tófalvi Tamás, a mozgalom tagjai | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. április 11., 15:42
0 hozzászólás. 

Két székelyudvarhelyi ifjúsági szervezettel, az Udvarhelyi Fiatal Fórummal és az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanáccsal is egyeztetett a Fiatalkorúak Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom. Az FVM azzal a kérdéssel fordult az UFF-hoz és az UIET-hez, hogy a két szervezet fel tudja-e nyilvánosan vállalni, hogy cigaretta- és alkoholmentes szervezetként működnek.

Mindkét szervezet nemmel válaszolt, arra hivatkozva, hogy célközönségük nem csak kiskorúakból áll, ezért nem tudják teljesen kitiltani a cigarettát és az alkoholt rendezvényeikről. Az UFF készül időnként alkoholmentes bulik szervezésére, míg az UIET ígéretet tett arra, hogy igyekszik betartani a törvényes előírásokat, amennyiben rendezvényeiken 18 év alattiak vesznek részt.

Frissítés: Az UFF időközben egy közlemény juttatott el szerkesztőségünkbe, melyben kifejtik, évek óta szerveznek alkohol-, dohányzás- és drogprevenciós kampányokat, az FVM megalakulását örömmel fogadták, és úgy gondolják, tevékenységeik kiegészíthetik egymást. Kiemelik, hogy a Siculus Ifjúsági Ház és az UFF székhelye a szervezet megalakulása óta füstmentes övezet, hozzátéve, hogy az FVM-nek hagyományos prevenciós programjaik kapcsán felajánlották partnerségüket, ám nem érzik közös feladatuknak, hogy szórakozóhelyeken és üzletekben végezzenek ellenőrzéseket.

A két ifjúsági szervezet mellett az FVM korábban az Udvarhelyszéki Vendéglátósok Szövetségét is megkereste, ám tőlük a mai napig nem kaptak visszajelzést abban a tekintetben, hogy készek-e betartani a cigaretta és alkohol árusítására vonatkozó törvényeket.

„Nehogy ebből baj legyen!"

Az FVM ismét végzett felmérést is, ezúttal a Merkúr áruház élelmiszer-részlegét, a Kauflandot, a Margaréta ABC-t, a Zöld Arany ABC-t és a Rompetrol benzinkutat látogatták meg egy kiskorú fiatallal, aki megpróbált szeszes italt vásárolni. A fiatalt az összes helyen kiszolgálták, sőt, két helyen megkérdezték, van-e 18 éves: amikor nemmel válaszolt, az elárusítónők annyit mondtak, „nehogy ebből baj legyen", majd kiszolgálták.

A mozgalom tagjai szerint nyilvánvaló, hogy nem csak egyes vállalkozók a jelenség forrásai, hanem társadalmi problémáról van szó, ezért a nyilvánosság mellett partnerként a Fogyasztóvédelmi Ügynökséget is bevonnák felméréseikbe, így gyakorolva nyomást a hasonló esetekben.

A mozgalom célja sosem az volt, hogy büntetéseket varrjanak a vállalkozók nyakába, sokkal inkább arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy nem normális dolog, hogy a kiskorúak teljesen természetes módon kaphatnak alkoholt és cigarettát az üzletekben. A tagok szerint több vállalkozó is megkereste őket, és pozitívan álltak az ügyhöz, támogatásukról biztosították az FVM-et.

Vigyázó szemetek a fiatalokra vessétek

Április 17-én, szerdán figyelemfelkeltő napot szervez a mozgalom, ami egy előadást és két kerekasztal-beszélgetést takar. Az FVM 12 órára a Gondűző étterem konferenciatermébe várja az oktatási intézmények vezetőit, hogy a lógások, cigaretta- és alkoholfogyasztás kapcsán folytassanak tapasztalatcserét, majd ugyanitt 14 órakor vállalkozókkal találkoznak.

16 órakor a Márton Áron ifjúsági házban tart előadást Kedves Rita a cigaretta-, drog- és játékfüggőségről. Ide főként középiskolásokat várnak, de akárcsak a kerekasztal-beszélgetés, ez is nyitott, bárki részt vehet rajta.

A mozgalom egyébként egy program elindításában is gondolkodik, az ebben résztvevő vállalkozók egy matricát kaphatnának, amivel az FVM partnereként tüntethetik fel magukat, ezzel igazolva, hogy egyetértenek a mozgalom elveivel, és a gyakorlatban is betartják a vonatkozó jogszabályokat.

A partneri státusz megszerzésének feltétele egy hónap próbaidő lenne, ami alatt a mozgalom többször, szúrópróbaszerűen ellenőrizné, hogy az adott vállalkozás valóban megfelel-e a támasztott követelményeknek.


Ötször voltak terepen

 

Februári megalakulása óta az FVM öt ízben végzett felméréseket, melyek során azt vizsgálták egy kiskorú bevonásával és szülői engedélyezés mellett, hogy különböző helyeken kiszolgálják-e cigarettával vagy alkohollal a fiatalokat, illetve, hogy a játéktermekben, sportfogadó irodákban engedélyezik-e számukra a szerencsejátékot.

A Fiatalkorúk Veszélyeztetettsége elleni Mozgalom a jövőben további hasonló jellegű felméréseket tervez a nyilvánosság bevonásával.

 



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."