Kultúra » Alter

Összevont vezetést kaphatnak a kultúrintézmények?

Adminisztratív bizottság irányíthatja a Művelődési Házban működő intézményeket. Nem biztos még semmi, de tervezik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

muvelodesi haz
Egy ház, egy vezető: nem lesz több vita, csak békés együttműködés.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 29., 15:33
1 hozzászólás. 

Nem hivatalos forrásból származó hír, miszerint Székelyudvarhelyen a kulturális intézményeket fenntartó hivatal egy öttagú, úgynevezett adminisztratív bizottság létrehozását fontolgatja.

Ez a kultúrházban egy fedél alatt működő intézmények, azaz a Művelődési Ház, a Tomcsa Sándor Színház és az Udvarhely Táncműhely tevékenységét irányítaná, élén Kulcsár-Székely Attila színművésszel, RMDSZ-es tanácsossal.

Terv van, elnök nincs

Bunta Levente polgármesternél érdeklődtünk az ügyben, ő a válaszadással Bálint Attilát, a hivatali sajtószóvivőjét bízta meg.

„A kulturális intézmények vezetői megkeresték a polgármestert ezzel a javaslattal. Egy olyan elképzelést próbálnak megvalósítani, hogy egy jobb együttműködés legyen az ottani intézmények között. Hogy ki lesz ennek a vezetője, arról még csak tárgyalások sem folytatódtak. A lényeg, hogy minél jobban tudjanak működni. A kérés, az igény az intézményvezetőktől jött" – mondta el Bálint.

Hangsúlyozta, a részletek – hány tag, vezetők, feladatkörök, működési szabályzat – nincsenek konkretizálva, egyelőre minden csak az elképzelés szintjén létezik.

Kérdésünkre, hogy az együttműködéssel kapcsolatos terv érinti-e majd a Városi Könyvtárat és a Haáz Rezső Múzeumot, Bálint úgy válaszolt, hogy a városban működő kulturális intézmények közti jó együttműködés és a tevékenységek összehangolása, koordinálása a cél, de erre vonatkozóan sincs döntés még.

Bálint határozottan cáfolta, hogy Kulcsár-Székely Attila színművész lenne a majdani koordináló testület elnöke. „Mivel még bizottság sincs, tehát arról sincs szó, hogy ki legyen ennek az elnöke" – zárta rövidre a kérdést.

Nagy Pál jót remél

Az ügyben érintett vezetők közül Nagy Pál ideiglenesen kinevezett színházigazgatót kerestük meg. Nagy elmondta: a testület létrehozása még a nyáron felmerült, nem újkeletű és nem alaptalan.

Véleménye, hogy az ötlet jó, szükség lehet egy ilyen, az adminisztratív ügyeket és az intézmények együttműködését segítő csapatra. Orvosolná a „kintről nézve minden szép, bent pedig bajok vannak" állapotot és megoldaná az olyan vitás kérdéseket, hogy ki és mikor használja a színpadot, és, hogy a költségvetésből a rozzant színpadot deszkázzák újra, vagy az épület homlokzatát mázolják-e le.

Az intzéményvezető akkor tartja jónak, hasznosnak e tervet, ha konkrét hatásköre és feladatköre lesz a testületnek, de szerinte is korai a részletkérdéseket firtatni, mert konkrétumok ez ügyben még nincsenek.

Felvetésünkre, hogy amennyiben igaz lesz, hogy Kulcsár irányítja a testületet, így „a beosztottam a főnököm, a főnököm a beosztottam" skizofrén állapot állna fel, Nagy Pál annyit mondott: erről nincs tudomása, de reméli, hogy adott esetben, ahogy nekünk, úgy a döntéshozóknak is szeget üt a fejébe ez a furcsa helyzetet szülő variáns.


Pályázatra várnak

 

A novemberben górcső alá vett kulturális intézményvezetők közül Nagy Pál és Szabó Károly vezeti ideiglenesen a színházat és a könyvtárat. Miklós Levente nem vállalta a megbízást, jelen pillanatban Elekes Gyula menedzseli a művelődési házat és a táncműhelyt.

A végleges menedzseri állásra pályázni kell. Ennek lebonyolítása a fenntartó hatásköre, a kiírásra, szabályokra javaslatot a hivatal személyzeti osztálya tesz. Ezt – ha szükséges, módosításokkal – a városi tanács tagjai fogadják el. A januári rendes havi tanácsülésen az intézményvezetők osztályzatának elfogadása szerepel, pályázattal kapcsolatos határozattervezet nincs előterjesztve.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kalman
2013-01-29 22:31:02
szent isten
mondja meg már valaki ki ez az rmdsz-es kulcsár? az idén nyárig senki nem hallott rola és azota mindenképen igazgatója kell legyen valaminek? honnan jött, ki és mi az illetö? nincs udvarhelyi megfelelö a saját intézményeink élére? Ez valami fantomasz vagy dzemszbond vagy mivel bizniszel hogy az rmdsz mindenkepen a nyakunkra akarja ultetni a jotmentet?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."