Kultúra » Multimédia

Emberrablás: kalózok vs. üzletemberek

Alkudoznak a pénzen és az életen az újabb dán filmben. Ki nyer a végén? A néző. Egy jó filmet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Emberrablas 1a
Nagyon valósághű film az Emberrablás
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. augusztus 22., 15:48
0 hozzászólás. 

A vadászat egyik forgatókönyvírója, Tobias Lindholm is rendezett filmet tavaly: a dán rendezők fiatal generációjához tartozó alkotó az Emberrablás című filmjében világít rá arra, hogy bizonyos helyzetekben az ember mennyire kiszolgáltatott.

Adott egy szállítóhajó, legénységgel, rakománnyal és a hajót birtokló koppenhágai cég, annak főnöke és jobb keze. Mikkel egy szimpatikus hajószakács, aki hívogatja a feleségét – aztán egyszer csak beüt a baj. Az elmúlt tíz évben a televíziók híradóiban is sokat beszéltek túszejtő szomáliai kalózokról, akik hirtelen megjelennek és megbonyolítják a cég, illetve a legénység életét.

Kezdetét veszi az alkudozás: a kalózok egy Omar nevű tolmácson és Mikkelen keresztül veszik fel a kapcsolatot a hajó tulajdonosával, Peterrel, s jó néhány hónapot másfél órásra rövidít a rendező. De ha beleéled magad, ezalatt megérezheted, hogy min mehetnek keresztül a túszok és a fogva tartóikkal alkudozók.

emberrablas2a

A kalózok is idegesek, mert tudják, hogy 15 millió dollár irreálisan sok, de ők is meglepődnek, amikor Koppenhágából csak kétszázezret „kínálnak" – a közben megfogadott profi túsztárgyaló ugyanis ennyiről kezdi a játszmát.

Az élelem és a türelem fogy, a legénység egyre jobban legyengül, a családjaik aggódnak, a média hisztizik – ilyen történetek valóban estek az elmúlt években is, Lindholmnak volt honnan ihletődnie. A film nagyon realisztikus: nincsenek benne hatásvadász zenék, kicicomázott nagy drámák, minden a maga természetességében megy, egyszerűen ott érzed magad a kabinban, ahová a gépészt, a szakácsot és a kapitányt zárták egy kübliként használható vederrel, egyenlítői plusz negyven fokban. Hiába barátkoznak össze a fogvatartóikkal és hiába éneklik részegen velük együtt a Drunken Sailor-t, a tét a pénz, illetve az életük.

Az ilyen jellegű dán filmekben az is jó, hogy a befejezés nyitott marad: történik tragédia, de az a kérdés motoszkál az emberben, hogy jó-jó, de ezek után mi lesz? Ezek az emberek hogyan élnek majd tovább? Hogy néz a Mikkel szemébe a főnöke, s az ezek után elszegődik-e még hajószakácsnak? Te mit tennél, ha a kalózok fordítója helyében lennél? Hát a Mikkel helyében? Hát az üzletember helyében? Neked mennyit ért volna meg ez az egész..? Azt hiszem, hogy ez is elég, hogy gombóc legyen a torkodba. S hogy kutatni kezdj az után, hogy hol nézhetnéd meg. 

Emberrablás

(Kapringen - dán filmdráma, 99 perc, 2012)

Rendezte: Tobias Lindholm

Szereplők: Johan Philip Asbaek, Soren Malling, Dar Salim, Abdihakin Asgar, Roland Moller, Linda Laursen, Amalie Ihle Alstrup

Forgatókönyvíró: Tobias Lindholm

Zeneszerző: Brynhildur Guojónsdóttir

Operatőr: Magnus Nordenhof Jonck

Producer: Rene Ezra, Tomas Radoor



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."