Kultúra » Multimédia

Megszületett a székely rajzfilm a Likaskőről

Négy év alatt csapatmunkában elkészült a Likaskő legendája rajzfilm. Ez csak az első epizód, továbbiak jönnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

legendas0
Vastapsot kapott a rajzfil stábja
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2015. március 27., 15:45
1 hozzászólás. 

A Székelyföldi Filharmónia termében csütörtökön este rendezték a várva várt székely rajzfilm hivatalos bemutatóját. A volt Stúdió Mozi épületében egy tűt sem lehetett elejteni, ezért Fazakas Szabolcs, ötletgazda további vetítéseket ígért és megjegyezte, hogy „nagyobb mozira van szükségünk".

legendas1

A Székelyföldi Legendárium által megvalósított animáció vetítését ünnepi beszédek előzték meg. Gyöngyössy János történeti grafikus kalauzolt minket az általa megrajzolt várakban, majd Pál Zoltán geográfus tudományos oldaláról közelítette meg a rajzfilm témáját képező, Korondon található Likaskövet.

legendas2

Bálint Zsófia Kamilla a kisebb generációt képviselve mesélte el a közönségnek a Firtosról és Tartódról szóló legendát, ezt követően Miklós Zoltán múzeumigazgaó-néprajzkutató avatott be a legendák világába és további sikeres munkára biztatta a készítőket, majd kilépve néprajzos szerepéből a Legendáriumot a székely zászló melletti legjelentősebb székely brandnak titulálta.

legendas3

A támogatók felsorolása után a jelenlévő gyermekek nagy örömére kezdetét vette maga a vetítés – éppen időben, hiszen az apróságok már kezdték elveszíteni a türelmüket.

A Likaskő legenda Firtosnak és gonosz leánytestvérének Tartódnak a történetét meséli el. A készítők szerethető, ízig-vérig székely karakterekkel látták el a rajzfilmsorozat első részét, akikből a Baricz Gergő által szinkronizált Zete biztosan megmarad az emlékezetünkben. A vetítés után megismerhettük Szűcs-Olcsváry Zetét, akiről a rajzfilm főszereplőjét mintázták, majd egy rövidfilm erejéig bepillanthattunk a kulisszák mögé.

A londoni Her Majesty Színházban készült videót is levetítették, amiben az angol színészek ismerkednek az animációs film szövegével, mert szinkronizálni fogják a Likaskő legendáját és a további epizódokat, hogy ezek nagykövetként vihessék hírünket a nagyvilágban. Biztosak lehetünk benne, hogy meggyűlik a bajuk az olyan ropogós székely szókölteményekkel, mint például a teppeszkedés.

Az est zárásaként Fazakas Szabolcs megköszönte a támogatásokat és bemutatta a komplett stábot, akik a rajzfilm létrejöttéért fáradoztak az elmúlt négy évben. A rajzfilm forgatókönyvírójától, Kudelász Nóbeltől azt tudtuk meg, hogy a következő két-három rész forgatókönyve már készen is áll a jövőbeni munkához.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2015-03-30 06:07:09
Nem azért ...
Nem azért, de 3 nap alatt 0 kommentár, azért nem semmi egy jelentős "Udvarhelyikum"-al kapcsolatos hír esetében.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."