Kultúra » Multimédia

Miért? Miért? Miért?

Miért kellett meghalnia a fiatal ügyésznek? Mennyire befolyásolja a Secu az igazságszolgáltatást? Válaszokat keres a remek román film.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

deceeu1
Fotók: Facebook.com/deceeu
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. november 13., 15:03
0 hozzászólás. 

Politikai thrillerként is felfogható a nemcsak a román mozikban nagy sikert arató Miért pont én?, ráadásul az utóbbi két hét eseményei után biztos, hogy még népszerűbb lesz, mert igaz történetet feldolgozva olyan dolgokról rántja le a leplet, amit inkább a sajtó szokott megtenni.

A történet ától zéig igaz: a 28 éves Cristian Panait 2002 tavaszán öngyilkos lett (kiugrott egy tömbházból), miután egy másik, nála sokkal idősebb, korrupcióval vádolt ügyész, a nagyváradi Alexandru Lele után kellett nyomoznia. Mivel Panait nem talált bizonyítékokat az ügyész ellen, nem tudták vád alá helyezni – az ifjú ügyész felettesei mégis azt követelték tőle, hogy szerezzen bizonyítékokat. Cristian idegrendszere felőrlődött az ügy alatt, ezért követett el öngyilkosságot – az ügyhöz az is hozzátartozik, hogy néhány hónapra rá titkosították azt, és a nyomozás nem mondta ki, hogy kizárható az idegenkezűség a fiatal ügyész halálában.

deceeu2Habár több mint tíz évvel ezelőtt történt a film sztorija, jó okunk van azt hinni, hogy napjaink Romániája ugyanúgy működik, mint ahogy azt Tudor Giurgiu bemutatja. Az ügyészek, jogi szakemberek által használt nyelvezet, a módszerek a mai napig nem sokat változhattak – ezt könnyű kipróbálni, ha az ember belekerül, netán utánaolvas egy-két ilyen ügynek. A film nem kíméli a SRI-t sem, van olyan párbeszéd benne, ami arra utal, hogy a titkosszolgálat bőségesen belefolyik az ilyen ügyekbe.

deceeu3Nemcsak a szeku, hanem a politika is – apropó, a román politikai osztályról 2007-ben készült egy játékfilm, ami ugyan fikció, de sok szereplőt be lehet azonosítani, ez a Ticăloșii. Cristian felettesei is körülbelül ez a vonal, mint a korrupt, hataloméhes és öntelt politikusoké – tűzön, vízen keresztülviszik akaratukat, kihasználva a hierarchiában betöltött szerepüket. Kíméletlenül büntetnek meg egy olyan fiatalt, aki csak a munkáját szerette volna becsülettel és odaadással végezni, semmi többet nem szeretett volna. De szemet szúrt valakiknek.

Ha a magyar Vadászmese tévéfilm kapcsán nem feltétlenül pozitív volt az, amit az erdélyi színészekről leírtam, ebben a filmben két epizódszereplő is feltűnik és jól játszik: Gáspárik Attila egy ügyvédet alakít, Bányai Kelemen Barna pedig a nagyváradi ügy egyik szereplőjét, Molnár Lajost alakítja. Ami a magyar vonalat illeti a filmben, a vágó az a Lemhényi Réka, aki több nagysikerű magyarországi film vágója is (Final Cut, Taxidermia, Macerás ügyek). A Miért pont én? főszereplője Emilian Oprea a brăilai Maria Filotti Színház színésze, ez az első filmszerepe volt.

deceeu4A rendező Tudor Giurgiunak nem ez az első nagyjátékfilmje, hiszen fiatal kora ellenére már két ismert nagyjátékfilmje van (volt a Román Televízió elnöke is, egy vele készült jó interjút például itt lehet elolvasni), az egyik a Beteges kapcsolatok (2006) – ennek Tudor Chirilă az egyik főszereplője, a másik pedig a Csigákról és emberekről (2012) – mindkettő megtekinthető a Youtube-on (valahogy Romániában ebből nincs probléma), a Miért pont én? is több helyen megnézhető online. Habár bonyolult hangeffektusok és látványelemek nincsenek benne, mégis moziban lenne az igazi.

Miért pont én? (De ce eu?) – román filmdráma, 126 perc, 2015

Rendezte: Tudor Giurgiu

Szereplők: Emilian Oprea, Andreea Vasile, Dan Condurache, Mihai Constantin, Virgil Ogășanu, Liviu Pintileasa, Mihai Smarandache, Gáspárik Attila, Bányai Kelemen Barna, Robert Turcescu.

Zene: Voktor Chouchkov

Vágó: Lemhényi Réka

Operatőr: Marius Panduru



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."