Kultúra » Színház

Bunyós csajok főszerepben

Szóvá teszik, amiről nem beszélünk: szabad-e kiborulnia egy nőnek. És háromnak? Csütörtökön színházba viszik a filmet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

Nem fúják fel | fotó: Pál Edit Éva
Nem fúják fel | fotó: Pál Edit Éva
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2017. április 19., 18:59
0 hozzászólás. 

A leírhatatlanul neves Mika Myllylaho kortárs finn drámaíró és rendező drámáját mutatja be csütörtökön 7 órától a Tomcsa Sándor Színház – tájékoztatott kedden Csurulya Csongor, művészeti vezető és Kató Zsolt filmrendező, az előadás meghívott rendezője.

katozsolt6

Érdekes kísérletnek ígérkezik a Káosz című előadás, mely egy trilógia második része, a férfiakról szóló Pánik női párja.

A színpadon három barátnőt láthatunk majd Fincziski Andrea, Albert Orsolya és Mezei Gabriella alakításában, akik az előadásban életük válságos időszakán mennek keresztül. Romokban hever az addig felépített életük.

Válás, gyermekelhelyezés, megcsalás, házfelújítás, szerelmi és munkahelyi problémák tömege zúdul rájuk. Három különböző nő, akik életük egy pontján ugyanabba a zsákutcába kerülnek: erőszakhoz folyamodnak.

Ütős téma

Hogyan jutnak idáig? Milyen önbecsapó hazugságfalak között kell lavírozni, hogy egyszercsak behúzzanak valakinek? Megbocsátható-e az, ha eldurran az agyuk? Elfogadható-e az, ha ki- vagy leütnek valakit, akinek nem tetszik a viselkedése?

katozsolt5

A női erőszak kérdése foglalkoztatja a dráma szerzőjét és Kató Zsolt rendezőt is, akinek egyik fő témája a hiányos kommunikáció következménye az emberi kapcsolatokban, az emberi önbecsülés elvesztésének folyamata.

Mind a darab szerzője, mind a rendező úgy gondolja, hogy a férfi erőszak elfogadottabb társadalmunkban. Csurulya szerint a nyers férfiúi agresszió elviselhetőbb is, mint a nők által gyakorolt alattomos, rafinált támadások.

A nők szerepe megváltozott, − még Székelyföldön is −, ha akarjuk, ha nem, és az általuk elkövetett erőszak is pont annyira téma, mint a férfiak által elkövetett. A nők is ugyanolyan emberek, mint a férfiak – vonja le a következtetést Kató Zsolt.

kaoszgaboca2

És nemcsak a nők szerepe változott meg a világban, a színházé is. A néző nem azért ül be, hogy szórakozzon, hanem azért, hogy lényeges dolgokról beszélgessünk.

A színháznak feladata, hogy kinyissa a szemeket az újra, levetkőztesse rólunk az előítéleteket, különben társadalmilag ugyanazokat a berögzüléseket fogjuk reprodukálni. Elmarad a fejlődés – vallja a rendező.

Nézünk, mint a moziban

A filmrendezést tanult Kató Zsolt több színházi projektben való részvétel után úgy látja, a színházi emberek önkényesen nyúlnak a filmhez mint eszközhöz, aminek az lesz a következménye, hogy az előadás töredezetté válik, elveszti integritását, a néző hol filmet néz, hol előadást, és elvész az üzenet.

kaoszgaboca

Első színházi rendezésében ezért arra tesz kísérletet, hogy a színház és a film nyelvét úgy ötvözze, hogy azok egymást segítsék.

Filmetűdöket is láthatunk majd az előadásban, amelyeknek szerepe, hogy a karaktereket közelebb hozzák a nézőhöz. A színházi és a filmes jelenetek egymásba sejlenek majd – ígéri a rendező.

A filmeskét még az is kihívást jelentett számára, hogy a filmgyártás során csak rövid ideig, a felvétel erejéig kell a színészeket a megfelelő állapotba juttatnia, míg a színházban ezt újra- és újra el kell érni.

De kihívások voltak még bőven

Nem csak a darabban dúl a káosz, hanem a színháznak, a táncműhelynek és a művelődési háznak otthont adó épületben is. Az intézmények képtelenek egyeztetni az előadások és más rendezvények, illetve a termek használatának időpontját.

Mivel a táncműhely próbái is most vannak, kénytelenek voltak húsvét harmadnapján hajnalban, vagy késő estébe nyúlóan próbálni a színészek. Rendesen akadályozta a próbafolyamatot a káosz – mondta Csurulya Csongor.

A 12 éven aluliaknak nem igazán ajánlott előadást a felnőtteknek többször is érdemes lesz megnézni, hiszen folyamatosan alakul és fejlődik majd, ahogy az alkotók kiküszöbölik a gyors „gyártásból" származó hibákat.

A héten máris kétszer lesz megtekinthető: csütörtökön és pénteken 19 órától beszélgethetünk a Tomcsa Sándor színházban róla.

 

Mika Myllyaho: Káosz


Szereplők:

P. Fincziski Andrea

Mezei Gabriella

Albert Orsolya

Hang: Lőrincz József

Fény: Toásó István

Ügyelő: Máthé Miklós Mónika

Látvány: Kerezsi Nemere m.v., Dobondi A. Lehel m.v.

Rendező: Kató Zsolt m.v.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."