Kultúra » Zene

5+1 dal a sírásról

Az embert néha elkapja a bőgés, a sírás, a zokogás. Nem egy műfaj, de egy közös benne: a könny. Megénekelték ezt is, nem is kevesen.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

konnyek
Szememből engedem a levet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. szeptember 05., 10:34
0 hozzászólás. 

Az ember lelkivilágából, illetve biológiai felépítéséből következik, hogy néha szokott sírni. Öröm vagy bánat, fájdalom, szomorúság miatt olykor-olykor kipottyannak, legördülnek vagy éppenséggel folynak a könnyeink. Persze, néha a nevetéstől is könnyesek lehetünk. Néha meg egy-egy dalon is lehet sírni, de egy-egy dal a sírásról, a könnyekről szól.

5. Janis Joplin: Cry Baby

Joplin halála előtt nem sokkal énekelte fel ezt az eredetileg 1963-as Garnet Mimms-szerzeményt, a dal a posztumusz megjelent Pearl című lemezre került, illetve kislemezen is megjelent, a másik oldalára a Mercedes Benz került. Több feldolgozása ismert, álljon itt egy Natalie Cole- és egy Rúzsa Magdi-verzió.

4. Illés: Ne sírjatok lányok!

"Nézzük a tévét, és moziba is megyünk, / elképzelem, hogy milyen lesz életünk." Magyarország egyik alap beat-rockzenekara 1973-ban ezzel a címmel jelentette meg régebbi dalait egy csokorba gyűjtve. Ironikus és kétértelmű, mint nagyjából minden Illés-szám. Jól a sorok közé kell figyelni.

3. Republic: Sírás lesz a vége

1991-ben, a Republic őskorszakában, a Hoppá, Hoppá!!! című lemezre került ez a punkos hangvételű, vicces dalocska. Mindennek egyszer sírás lesz a vége, bármennyire is úgy érezzük, hogy miénk a világ. A zenekar énekese, Cipő (Bódi László) idén márciusban halt meg.

2. Eric Clapton: Tears in Heaven

Tragikus körülmények között veszítette el a gitáros a négy éveskisfiát 1991-ben: New York-ban a kis Conor az 53. emeleten levő lakásuk nyitva hagyott ablakán zuhant ki. Clapton nagyon nehezen dolgozta fel a tragédiát, később egy dalt írt kisfia emlékére.

1. Kispál és a Borz: WC-n sírni

A 2010-ben feloszlott zenekar hat évvel azelőtt, 2004-ben jelentette meg utolsó stúdióalbumát Én, Szeretlek, Téged címmel. Érdekes szerzemény rajta a WC-n sírni, izgalmas riffel kezdődik, majd a Lovasitól megszokott „elkárhozol, bármi..." hangulata, az „onnan fogod tudni, hogy jól vagy, ha nem találsz senkit, akinek a helyébe lennél". Bele van építve egy amerikai népdal és tulajdonképpen semmi sírós nincs benne. Vagy mégis? És a Csík Zenekar is szokta játszani.

+ 1 Kistehén: Ha sírok

A tavasszal nálunk is koncertezett Kistehén tavaly hozta ki az eddigi utolsó albumát Elviszlek magammal címmel, s a harmadik szám, Kollár-Klemencz László szerzeménye egy igazi lázadó dal. Ettől sem fogunk örömünkben sírni: "ha sírok / testemet hagyják el a zsírok / lassan puffad fel a fejem / úgysem törődik senki velem". Letargikus dal, ugyanakkor lázadó, síráson innen és túl: "nem akarok megfelelni / sem az anyámnak az apámnak, / sem a festett hajú nőnek, / sem a mocskos szájú taxisofőrnek, / nem akarok megfelelni / a társadalmi imának." Izgalmas a szimfonikus feldolgozása is.

A lista természetesen szubjektív, de te alább kiegészítheted azt kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a sírásról?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."