Kultúra » Zene

5+1 dal a fagyiról

Az eperízűtől a csiribirin át a mézesmadzagig. Sokan megénekelték a hűsítő édességet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

fagyimikrofon
Fagyi vagy mikrofon?
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. július 31., 14:49
1 hozzászólás. 

A fagyiban az a jó, hogy hideg, édes, finom, és nyalni kell. A gyerekek is szeretik, sőt a fagyi trendeket is ők diktálják.

Már ahol és amikor lehet, mert például a nyolcvanas években a romániai gyerekeknek elhanyagolható ráhatása volt arra, hogy milyen színben és alapanyagból készüljön a „négyhetvenötös" vagy a „háromhuszonötös" fagyi – a számnevek az árat jelzik egyébként.

fagyi2

Ma a palesztin, szír és kelet-ukrajnai gyerekek ízlésvilága nem nagyon befolyásolja, hogy milyen ízben és színben pompázzon a fagyi, erre minden bizonnyal Olaszországban vagy Svájcban nagyobb hatással vannak a Paolók vagy a Paulok.

Énekelni viszont mindenki szeret, a fagyiról is, magyarul is, így összekombináltuk a kettőt, és összeszedtünk egy csokor olyan dalt, amikben megnyalatik egy fagyi, vagy legalábbis megvillan.

5. Kovács Eszti: Fagyi

Jöjjön az elejére egy gyerekdal az ötvenes évek végéről. Kovács Eszti énekli a Fagyit is, akárcsak a Pancsoló kislányt.

Igen, ez volt az az idő, amikor elég volt, ha apu egy forintot adott fagyira.

4. Halász Judit: Laláleléloluli

Ez egy másik gyerekdal, szövegét a tavaly elhunyt Cipő szerezte, a zenét pedig Halász Judit kísérőzenészei – ha jól megfigyeljük, van egyfajta "republikosság" a szerzeményben, ami a 2009-ben megjelent Csiribiri műsor egyik dala.

Ha van gyerekünk, kapcsoljunk rá, és vegyünk egy fagyit is mellé. Így szép a világ.

3. Bikini: Fagyi

Emblematikus dal a kilencvenes évekből, csak annyira elcsépelt már, hogy nincs arcom az első helyre tenni.

D. Nagy Lajosék sok-sok gyerekszívet is megdobogtattak ezzel a dallal, holott van némi átvitt értelem a gombócnyelés és -nyalás fertályán. Főleg akkor, amikor a mézesmadzag rég elfogyott.

2. Republic: A madárjós vakáción

Szintén a kilencvenes évek eleje, a Repulic startideje, és egyik legtöbbet játszott dala. Alapvetően egy szomorú szerelmes dal, nagyon erős életképekkel: a Ferenciek terén ma is álló Jégbüfé, a 7-es busz, az eperízű fagylalt, a Párizsi udvar – mind-mind a rendszerváltás utáni Magyarország jellegzetes "ízei".

„Itt minden megtörténhet, ez egy komédia-tragikum" – énekli Cipő a második szakaszban. Ismerős egy kicsit?

1. Kaszás Attila: Fagyi

Ez a dal már nem annyira a boldogságos, rózsaszín életről szól, hanem arról, hogy az édes néha keserű. Főként az a fagylalt, amit megkívánsz, de soha nem nyalsz.

Kaszás Attila, a hét évvel ezelőtt elhunyt nagyszerű színművész és énekes keserédes dalát érdemes többször is meghallgatni.

+ 1 Európa Kiadó: Tengerpart

Komor hangvétel, dekadencia, sötétség – ez is az Európa Kiadó underground világa. Ismeretlen helyek, ismeretlen arcok, halkan megcsörren egy karkötő, és megolvad a kezemben egy fagylalt.

Az Európa Kiadó zenekar játszik a teraszon, a szám nagyon komoly, éppen csak megvillan benne egy fagyi. Mert „örökké elmegyünk, pedig sehol se várnak ránk, és mindig csak képeket hagyunk magunk után." Monumentális.

A lista természetesen szubjektív, kiegészítheted alább kommentben. Neked milyen dalok jutnak eszedbe a fagyiról?



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
sunloverdj
2015-04-20 02:25:15
WOW&YUMMY
WOW&YUMMY.So lovely&these songs are funny&easy for our souls.Congratulations.Szívből gratulálok,tetszik ez a stílusú zenei kínálat.BÓNUSZKÉNT;PRINCE-**CREAM**LIVE- dalát is ajánlom./VIVA ALLEGRIA&LIBERTAD E AZUCAR HELADO.WE LOVE ICECREAMS.WORLDPEACE**2015**NEW HOPES**

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."