Bárhol szavazhatunk az államfőjelöltekre

Elutasította az alkotmánybíróság a PNL-nek az elnökválasztási törvény módosításával kapcsolatos óvását kedden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tuzolto

Mindig is tűzoltó szerettél volna lenni?

Most teljesülhet az álmod, ha követed ezeket a...
magashegyek

Hegyi túrázók, figyelem!

A magas hegyekben hó és fagy várható a hétvégén.
wizzair

Bombahír az egyik Wizzair-gépen

Kényszerleszállást hajtottak végre a bukaresti...

Szavazas-uh
Alkotmányos a pótlistás szavazás
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2014. szeptember 17., 06:01
0 hozzászólás. 

A novemberi elnökválasztáson előzetes átjelentkezés nélkül az ország bármelyik szavazóhelyiségében feliratkozhatnak a pótlistára, és leadhatják voksukat azok, akik nem tartózkodnak a lakcímüknek megfelelő településen.

A jobbközép ellenzék azzal gyanúsítja az államfői tisztségre pályázó szociáldemokrata Victor Ponta miniszterelnököt, hogy a választási törvényt módosító, júniusban kiadott sürgősségi kormányrendelettel választási csalást készít elő. A PNL ezzel magyarázza a speciális szavazókörökről szóló korábbi rendelkezés eltörlését, a párt szerint ugyanis így megnehezítették a "választási turizmus", vagyis a többszöri szavazás leleplezését.

A legutóbbi, 2009-es elnökválasztáson azok a választók, akik nem a lakóhelyük szerinti szavazókörben voksoltak, csak a pályaudvarokon, üdülőtelepeken és repülőtereken megszervezett speciális szavazóhelyiségekben adhatták le szavazatukat, ott azonban nagy sorok alakultak ki, ami a Ponta-kormány szerint akadályozta a választási jog szabad gyakorlását. Ezért a kabinet sürgősségi rendelete lehetővé tette, hogy a novemberi elnökválasztáson bárki bárhol voksolhasson, ha feliratkozik a pótlistára és írásba adja, hogy másutt még nem szavazott.

A PNL felhívta a figyelmet arra, hogy a Velencei Bizottság (az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete) egyik ajánlásában kerülendőnek nevezte a választási torvények módosítását a voksolást előtti utolsó évben.

Az alkotmánybíróság elfogadhatatlanként utasította el a Klaus Johannis liberális pártelnök által beadott óvást, vagyis nem teljesültek a panasz érdemi mérlegelését lehetővé tevő jogszabályi feltételek.

A sürgősségi kormányrendeleteket csak az ombudsman támadhatja meg az alkotmánybíróságon, ezért a PNL a rendelet megsemmisítését célzó egyik közigazgatási per keretében próbálkozott az alkotmányossági óvással, a taláros testület azonban ezt sem tartotta elfogadhatónak.

Novemberben választjuk meg a tízéves elnökség után leköszönő Traian Băsescu utódát. A felmérések szerint az államfői tisztség sorsa a második fordulóban dőlhet el Victor Ponta a szociáldemokraták és Klaus Johannis, a Keresztény-liberális Szövetség jelöltje között.

mti



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."