Sport » Egyéb sport

Innen nézd a ralit

Mutatjuk, hogy jutsz el a legjobb helyekre, hová érdemes letáborozni, hogy a legtöbbet láss a Hargita Gyöngye Rali szakaszaiból.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

ralicik-1
Fotó: Kakasy Botond | Hargita Rali 2013
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. szeptember 23., 16:28
0 hozzászólás. 

Nem fogják kímélni a pilóták autóikat, ugyanis az összetett dobogós helyek mindegyike az Udvarhely-környéki pályákon fog eldőlni. Négy gyorsasági és egy szuperspeciális szakaszon mérik össze tudásukat a versenyzők.

Idén a pályák nagy része változott a tavalyhoz képest, ezért ismét megmutatjuk hova érdemes menni. A gyorsasági szakaszokat a versenyszervezők másfél órával a rajt előtt lezárják a nyilvánosság elől.

Ha autóval szeretnénk kimenni valamelyik pályarészre, akkor érdemes idejében elindulni, különben csak gyalogosan, az út mellett mehetünk be, ha lezárták a szakaszt.

A látvány és a csapatás napja

Péntek az első versenynap, amikor a versenyszakaszok közül is az egyik leggyorsabb részen mennek a résztvevők.

Az Oroszhegy és Zetelaki víztározó közötti rész hosszú egyenesén valószínűleg hatalmas tempóval robog majd át a mezőny. Így azok a nézők, akik a sebesség megszállottai, mindenképp az Oroszhegyet követő pár kilométerre levő egyenes szakaszt válasszák.

oroszhegy zetelaki gat-2

Ha az egyenesek végénél telepedünk le, akkor egy kis sétával az erdős, technikásabb részt is követhetjük a fák nyújtotta védelem mögül. A szűk erdei út nagy figyelmet igényel majd a versenyzőktől, így a technikásabb vezetést kedvelő szurkolók is biztosan látnak majd néhány bravúrt.

A nap második időmérője a Varság-Korond szakasz, ahol szintén vannak gyors részek, illetve nagyobb kanyarok, kanyarkombinációk. Balázs Attila ralifotós ajánlásával kiválasztottunk mi is néhány ígéretes helyet.

varsag korond-1

Korond felől, vagyis az érkezési ponttól (cél) közelítve meg a pályát 200 méterre látványos kanyarkombinációt nézhetünk, de továbbhaladva még 300 métert egy feltételezhető ugratónál szurkolhatunk a versenyzőknek.

A céltól 1,1 km-re egy erdei dupla kanyarban figyelhetjük, a versenyzők miként boldogulnak, amit száz méterre újabb dupla kanyar követ. Ha a dupla kanyarok helyett jobban szeretjük a nagy kanyart, ahol biztosan faroltatják az autókat, akkor ez a mi helyünk.

A kertek alatt elsuhanó mezőnyt nyílt terepen is követhetjük, nagyobb beláthatósággal, ha ide vagy ide megyünk.

Ígértünk gyors szakaszt is, íme, itt biztosan nem ér senkit csalódás. A szakasz egyik előnye, hogy egy kisebb kerülő úton autóval közlekedhetünk, a pálya két pontja között a verseny ideje alatt is. Zölddel jelöltük az alternatív utat.

A nap fénypontja a városban zajló szuperspeciális verseny. Jól belátható terepen, látványosan versenyeznek és csak a rendőrség környékére kell elmennünk. A tavalyi versenyből okulva ide is menjünk ki idejébe, mert tavaly az épületekről is emberek lógtak.

szuperspecialis-1

A verseny az unitárius templom elől rajtol, az autók a körforgalomba érve köröznek egyet, majd a rendőrség felé hajtanak tovább. Az útkereszteződésben újabb akadályt kerülnek meg, majd folytatják a Bethlen Gábor utcán. A síkánokat kikerülve a vonatállomásnál a kockaköves részen jönnek vissza a régi gabonaraktárhoz, majd újból a Bethlen Gábor utcán robognak a rajthoz, ami egyben a cél is.

Régi szakaszok

Szombaton a két újabb pályán is mennek, majd ismételnek a pénteki speciálisokon. Tavaly nagy sikere volt a kápolnási szakasznak, ami az idei repertoárból sem marad ki, annyi különbséggel, hogy most visszafele teszik meg ugyanazt a „kört" a versenyzők.

Tavaly nagy látványosság volt a patakokon való átkelés, ami idén kicsit másképp lesz, ugyanis azóta átereszeket építettek, ami idén kis szerencsével ugratóként fog működni (patak1, patak2,). De nem kell csüggedni, a számtalan kanyarkombináció így is garantáltan élvezetessé teszi versenyt.

kapolnas dietrich-1

A Dietrich Árpád nevét viselő szakasz végképp nem szorul bemutatásra, ugyanis mindamellett, hogy ez a tavalyról érintetlenül megmaradt versenyszakasz, nem más, mint a Szentegyházáról a Madarasi Hargitára vezető erdei út.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."