Sport » Foci

Az azurrik eb-története és egy felejthetetlen Ibra-gól

Összesen nyolc meccs lesz az Eb-n a hét végén, az olaszok kezdenek ma délután. Ma az azurrik Eb-történetét nézzük át.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szentabraham agyagfalva 03

Nézze meg a megyei és körzeti bajnokság eredményeit!

Szombaton és vasárnap a tizedik fordulóval folytatódik...
keresztur malomfalva 04

A tizedik fordulót rendezik a megyei bajnokságban

Szombaton és vasárnap lépnek pályára a csapatok a...
alsoboldogfalva farcad 03

Új éllovasa van a megyei bajnokság nyugati csoportjának

Kilenc forduló járt le a Hargita megyei labdarúgó...

ibrahimovic2004
Ibra fenomenális mozdulattal verte át az olasz védelmet
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. június 17., 08:17
0 hozzászólás. 

Az olasz-svéd meccsel ma 16 órakor elkezdődik a hétvégi Eb-maraton, este héttől a csehek a horvátokkal, tíztől a spanyolok a törökökkel meccselnek. Szombaton délután 4 órától Belgium Írországgal csap össze, 19 órától lesz az F csoport harmadik, várva várt meccse: Magyarország Izlanddal találkozik. Szombaton este tíztől az F-csoportban Portugália Ausztriával játszik.

A magyar, a román és az angol csapat Eb-története után vegyük át az olaszok eddigi Euro-sztoriját. Annál is inkább, mert a svédekkel egy nagyon emlékezetes csatát vívtak a csoportban 2004-ben, Ibrahimovic egy egészen hihetetlen gólt szerzett a taljánok ellen, a meccs egyébként 1-1-re végződött.

Az olaszok az első két Eb-re nem mentek, 1968-ban pedig rendezőként léphettek pályára és köszönték szépen, meg is nyerték. De nagyon furcsán! Annyira, hogy a tornát követően bevezették a tizenegyesrúgásokat.

A nápolyi olasz-szovjet összecsapáson a hosszabbításban sem esett gól, s akkoriban még nem rúgtak büntetőket, hanem pénzfeldobással döntötték el a továbbjutó kilétét. A legenda szerint a német Tschenscher bíró a két csapatkapitánnyal, Fachettivel és Seszternyevvel bement az öltözőbe, az olasz az írást választotta. Azonban az érme begurult a lefolyóba, újat dobott a bíró, ezen az írás volt felül. Nem bizonyított dolog, de állítólag később megtalálták a pénzt a lefolyórács alatt és a fej volt felül... Az olaszok és a jugoszlávok két döntőt játszottak: az első 1-1-re végződött, így két nap múlva megismételték, ezen 2-0-ra nyert a házigazda: Olaszország először és egyelőre utoljára Európa-bajnok lett.

A következő két Eb-tornára nem jutottak ki, 1980-ban ismét ők rendezhették meg, de ezúttal nem nyertek: a nyolccsapatos mezőny két csoportelsője (Németország és Belgium) játszhatta a döntőt, az olaszok csoportmásodikként bronzmeccsen csaphattak össze Csehszlovákiával, de tizenegyesekkel kikaptak.

1984-ben nem voltak ott, négy év múlva elődöntőt játszottak a Szovjetunióval, de alulmaradtak Protaszovékkal szemben. 1992-ben nem jutottak ki, 1996-ban pedig a csoportban véreztek el nagy meglepetésre, a döntőig menetelő csehek megverték és megelőzték őket.

Négy év múlva viszont a döntőig menetelt az olasz legénység, Totti, Inzaghi és a többiek a negyeddöntőben Romániát, az elődöntőben drámai körülmények között tizenegyesekkel verték a házigazda hollandokat. A döntőben viszont drámai körülmények között kaptak ki a franciáktól: Delvecchio góljával vezettek, de az utolsó percekben Wiltord egyenlített, majd Trézeguet aranygólja megpecsételte sorsukat.

2004-ben a csoportból estek ki, a svédek és a dánok meccse 2-2-re végződött, s így mindkét skandináv csapat továbbment, Cassanóék mehettek haza. 2008-ban kiléptek a csoportból, de büntetőkkel vesztettek a későbbi győztes spanyolok ellen, négy éve pedig megint a döntőig mentek: a csoportkör után az angolokat tizenegyesekkel verték ki, a már akkor nagyon jó Németországot az akkor még komolyan futballozó Balotelli két remekbeszabott góljával ütötték ki.

A döntőben viszont megalázó vereséget szenvedtek a spanyol armadától: a hispánok esélyt sem adva 4-0-ra verték őket, ráadásul az Eb-k történetében először megvédték címüket.

Természetesen az Eb-n levő más csapatoknak is van hasonlóan gazdag múltja a tornák történetében, róluk a következő napokban írunk. Itt van a hétvége, dőljünk hátra és élvezzük a focit!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."