Sport » Kézilabda

Azt csináld végig, amit Dani!

Nagy lábon él Udvarhely diákpolgármestere. Ilyés Ferenccel, Sipos Adriánnal és Harsányi Gergővel is együtt fog játszani.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

FeketeDani01
Fekete Dani, fotó: Dani személyes archívuma
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. október 23., 12:52
0 hozzászólás. 

Fél éve Fekete Dani diáknapos sikereiről számoltunk be, majd arról, hogy az ifjú diákpolgármester Gálfival egyeztetett a diákság érdekében. A fiatalok képviselőjének új fejezet indult az életében, most Tatabányán próbál szerencsét, és máris annyira hiányzik a gimis diákságnak, hogy az iskola gólyabáljának kisfilmjében fel is tűnik 10 perc 20 másodperc elteltével.

Dani az utóbbi években az MKB Veszprém és a Pick Szeged mögé felzárkózó Grundfos Tatabánya kézilabdacsapathoz igazolt, amelyben olyan ismerős nevekkel játszhat együtt, mint a 108-szoros magyar válogatott székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc, vagy a volt SzKC játékos Sipos Adrián.

Amikor Skype-on dumáltunk, aznap volt az első mérkőzése az ifik között, de a beszélgetést is nehéz volt leegyeztetni, Daninak nem túl szellős a programja. Mindig edzésen, vagy suliban van, ha mégsem, megpróbálja kipihenni ezeket.

Hogyan találtak rád?

A magyar felnőtt csapatoknál a nevezési lapon lennie kell két fiatal játékosnak, 95 után születettnek, ha jól tudom. Amikor ez szabály megszületett, akkor mindenki elkezdett jobbacska fiatal játékosokat keresni.

Voltunk Gyönkön, egy tornán az udvarhelyi ifikkel. Ott volt a magyar válogatott is, amelynek az egyik edzője szegedi. Azon a meccsen jó formában voltam. Itthon apum kérdezte, hogy szóltak-e a klubnál, hogy keresnek Szegedről, mert állítólag már rég küldtek a csapathoz meghívót nekem és Mihály Zsoltnak is, mi persze nem tudtunk semmiről.

Apu megkérte Ilyés Ferit, mert ő sokat játszott Szegeden, hogy kérdezzen rá az ottani vezetőségnél, igaz-e a hír. Mivel kellett Tatabányára is a fiatal, ő a mostani klubjának edzőjével is beszélt, így végül Szegedre és Tatabányára is kellett mennem próbajátékra.

Ajánlatot kaptam mindkettőtől, utóbbihoz írtam alá. A fiatalokkal több évre szóló szerződést kötnek, amire igazából egy EHF-es (European Handball Federation-Európai Kézilabda Szövetség) szabály kötelezi a klubokat. Öt éves kontraktust kötöttünk.

Miért választottad az utóbbit?

A Pick Szegednél alapjáraton a második számú csapatnál számítottak volna rám, ahonnan idővel tudtam volna felkerülni a nagycsapathoz, itt pedig rögtön a nagyokkal kezdhettem el az edzéseket. Az sem volt mellékes, hogy a tatabányai csapatban több embert is ismertem.

Játékosként számolnak veled a nagy csapatnál?

Egyelőre nem játszhatok, csak az ifiknél. Meg kell kapnom a magyar állampolgárságot, hogy bemutatkozhassak a felnőtteknél, még a B csapatban is. Ebben többnyire ifik vannak, de be van nevezve az NBI B divíziójába, hogy gyűljön a tapasztalat. Itt nem játszhat külföldi, csak 10 millió forint ellenében, a felnőtteknél hat légiós után mindegyik játszatásáért fizetnie kell a csapatnak 5 millió forintot.

FeketeDani04

Folyamatban van már az állampolgárságom megszerzése, az elején úgy volt, hogy az ezt igazoló papír is elég lesz, hogy játszhassak, de mégsem. Már áprilisban elindítottam az ügyintézést, de nem igazán tudom siettetni.

Ha végre meglesz az állampolgárságom, a kiélezett meccseken biztosan nem, viszont a könnyebbeken, amelyeken már megnyugtató az előnyünk, kaphatok néhány percet. Ott és akkor kell bizonyítani.

Mennyi edzésed van és mik a legnagyobb különbségek az udvarhelyi és a tatabányai feltételek között?

Az ifikkel van naponta egy és a felnőttekkel kettő. Ugyanúgy járok, mintha meccsre készülnék, csak éppen nem játszom.

Nagyon nem tudom összehasonlítani az otthonival, mert ott javarészt az ifikkel edzettem, de nagyon szeretem itt a felnőttekkel. Mondjuk, itt az ifik nagyon sokat futnak, többet, mint a felnőttek. Azok már futottak eleget életükben, de a fiatalok nagyon hajtósak.

Otthon nincsen második liga, ahol a nagy klubok tartalékcsapatai játszanak. Magyarországon, ha a nagycsapatban nem is, ebben a gárdában legalább lehetőséget kapnak folyamatosan a fiatalok és ez fontos, mert nagyon kell a meccs. Itt a tartalékoknál is volt válogatott játékosok vannak, akik kiöregedtek és nem férnek be az A keretbe, szóval köztük is egy jó bajnokságban harcolhatunk.

Mennyire sűrű a programod?

Nyolckor szoktam kelni. Fél tíztől van az első edzés, előtte negyedórával ott kell lenni, kilenckor jó, ha elindulok. Negyed tizenkettő körül jár ez le, és 11 óra 40 percre már ott vagyok az iskolában 2 óra 15 percig. Ott tudok lenni körülbelül három órát.

FeketeDani03

Egyet gyorsan eszem, és sietek az ifiedzésre, háromra. Ott is előbb kellene megjelenni, de ez már nem szokott összejönni. Háromtól fél ötig tart az edzés az ifikkel, aztán fél öttől hatig még egy van a felnőttekkel. Utána elmegyek vacsorázni, innen már nagyjából szabad vagyok. Egy kicsit sok, de még bírom. Estére ki szokott ütni, és alszom tíz órát. A szórakozás általában elmarad.

Ott tanulsz tovább? Milyen a suli?

Igen, sajnos sokkal gyengébb az oktatás. Magántanulói státusban vagyok, mert reggel is van edzésem, így nem írnak be hiányzónak. Nem nagy eresztés az egész, rendes profilja sincs az osztályoknak.

Itt, amiből érettségizni akarsz, azt tudod tanulni emelt szinten. Én matek-infón voltam, ezt a kettőt választottam ki emeltszintű oktatásra. Informatikából az emelt szinten két óránk van, alap szinten egy sem lett volna, míg otthon volt hét.

Most értünk a határértékekhez, amit otthon tavaly második félévben tanultunk. Itt felvettük az egészet másfél hét alatt, otthon két és fél hónap alatt, szóval nem mentünk itt túl mélyen bele. Annyit tanítanak, amennyi éppen kell az érettségihez. Otthon úgy készültünk, hogy az egyetemen legyen egy jó erős alapunk. Egyébként az otthoniaktól most is elkérem a leckéket.

Hol fogsz érettségizni és továbbtanulni?

Mindkettőt itt. Otthon szívesebben járnék egyetemre, mert az infót magasabb szinten tudnám tanulni, de a szerződésem ideköt.

Milyen érzések kavarogtak benned az aláírással és azzal kapcsolatban, hogy itt kell hagynod Udvarhelyet és a helyi csapatot?

Ifiben Udvarhelyen az utolsó évem lett volna, amit nem lett volna rossz lejátszani, de ha már Mihály Zsolti is jött, akkor gondoltam, én is jövök.

Ő végül Orosházára szerződött, ahol Szabó Levente is van. Egyik csapattársunk nézte az egyik meccsüket és küldte rögtön a Viber-csoportban a videót Szabó Levente védéséről háttal, én pedig küldtem tovább Zsoltnak.

Furcsa volt, mert otthon is kaptam ajánlatot. Ez nagy lépcső, hiszen először játszhattam volna a felnőttek között. A várost is nehezen hagytam ott. Az járt a fejemben, hogy jövőre úgyis, ha nem a kézilabda, az egyetem miatt kellene eljönnöm Udvarhelyről, így inkább előbb jöttem el, mint utóbb.

Milyen érzés, hogy ekkora nevekkel játszhatsz együtt? Milyen az öltözői hangulat?

Nagyon jó érzés, én nagyon bírom őket. Sipos Adrián sokszor kezdi, hogy „egész életemben arról álmodtam, hogy Ilyés Fecivel egy csapatba játszhassak, nem semmi, hogy sikerült, ugye Dani?". Egymás mellett ülünk hárman. Nagyon sokat segített, hogy ott vannak.

FeketeDani02

Nem hiszed el, de itt románul többet beszélek, mint otthon, itt van Ionuț Iancu, Demis Grigoraș, Vrankovic, aki horvát, de ezelőtt 3-4 évet lehúzott Romániában.

Hogy jössz ki, és hogy kommunikálsz Matic-csal, a Tatabánya edzőjével és a vezetőség többi tagjával?

Matic hatalmas alak, mondja egyfolytában nekem, hogy menjek nőzni, egy kicsit oldódjak fel. Most nemrég kérezkedtem tőle haza, azt mondta, elenged, de csak akkor, ha nőzök.

Magyarul beszélünk, ő már elég rég itt van, és elég jól beszéli a nyelvet. Furcsa, mert egyedül én magázom a vezetőséget. Az ifiedzőt a nálam fiatalabbak Petinek hívják, nekem valahogy nem megy.

Lett-e beceneved?

A hajam és a méretem miatt főleg Fellaininak és Jallouznak szólítanak, de van, hogy mikrofonnak.

Hányas mezben játszol?

Valamiért azt hittem, hogy a hármas foglalt ezért, az 51-est választottam, mert akkora a lábméretem. Jobb nem jutott eszembe.

Ti most érdekeltek vagytok-e az európai porondon? Mik az elvárások?

Az edző mindig mondja, hogy jó lenne, ha minket is odasorolnának a Veszprém és a Szeged mögé. Két elég erős sorral is fel tudunk állni. A bajnokságban kisebb hátrányba szorultunk az elején. Rögtön a Szegeddel kezdtünk, meg is szorongattuk őket, de a végjátékban meg tudták nyerni a találkozót. Ezután Füreden botlottunk, ez már rögtön két vereség, de javítani fogunk. Elvárás a harmadik hely. Nemzetközi porondon az EHF Kupában játszunk, ott a csoportkörben kellene tisztességesen helytállnunk.

Mik a terveid a jövőre?

Hogy egyre több meccset játszhassak, ezért dolgozok is keményen. Még fogunk két év múlva tárgyalni egyet a klubbal a szerződésemről, akkor válik el, hogy mi lesz. Ami a tanulmányokat illeti, be szeretnék iratkozni informatika egyetemre, mivel Tatabányán nincs, Győrbe vagy Budapestre.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."