Színes » Érdekességek

Avatar - 2009 legjobb mozifilmje

James Cameron várva várt 3D-s filmje rekordokat döntve teljesíti a hozzá fűzött reményeket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

avatar1
avatar1
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2009. december 29., 16:24
0 hozzászólás. 


Európában december 16-án, az Amerikai Egyesült Államokban pedig 18-án kezdték el vetíteni azt az űreposzt, melynek a becslések szerinti költségvetése elérheti a fél milliárd dollárt. James Cameron a Titanic után 12 évet várt, hogy elkészítse élete egyik remekművét, a mindent felülmúló sci-fit, az Avatart.

avatar2A történet egy Pandora nevű holdon játszódik, ahol a földi kolonizálók egy, a természettel szimbiózisban elő fajjal találják szembe magukat. Ők a különös kinézetű és ugyanilyen nyelvet beszélő Na’vik. Az emberek látogatása viszont korántsem baráti, hiszen az égitesten fellelhető ásványokat szeretnék kiszipolyozni, így avatarokat, mesterséges na'vi testeket hoznak létre, hogy ezzel összekapcsolódva lépjenek érintkezésbe a helyi őslakosokkal. A háború elkerülhetetlenné válik, ez az alaptörténet, amit hasonlítottak már a Farkasokkal táncolóhoz, de a Pocahontashoz is. Ennél azért itt többről van szó. A minden tekintetben vadonatúj 3D-s világ lélegzetelállítóan gyönyörködtet, talán ez segítette a filmet a mozik jegyeladási listájának élére.

Cameron mozija a vetítések első napján 77 millió dollárt zsebelt be, ez csupán 200 ezerrel kevesebb, mint a csúcstartó Legenda vagyok, Will Smith főszerepelésével készült film. Az első hétvégén 232 millió dollárt kóstált a 3D-s sci-fi. A legutóbbi adatok szerint pedig 615 milliónál tartanak, már ami a jegyekből befolyt összeget illeti. A határ persze a csillagos ég, azaz az egymilliárd dolláros bevétel.

Avatar


A pénzösszeget növelik a film alapján készült számítógépes játék (amit PS3, Xbox 360, Wii, Nintendo DS, iPhone, Microsoft Windows-ra is kiadtak), a könyv, valamint a gyerekjátékok bevételei, és az a tény, hogy a 2010-es Oscar gála legesélyesebb alkotásáról van szó. Az idei év legjobb filmje díjat már megkapta a New York Film Critics Online-tól és a 2009-es mozik toplistájának első helyén szerepel.

A díjak nem állnak messze a rendezőtől, az Avatar atyjától, ugyanis James Cameron mondhatja el magáról, hogy ő kapta eddig a legtöbb Oscart a 1997-es sikerfilmért, a Titanicért - szám szerint 11-et (ebből hármat személyesen).

Nem lehet addig véleményt alkotni az Avatarról - arról a filmről, ami máris négy Golden Globe jelöléssel rendelkezik, addig - amíg nem néztük meg azt. De minden bizonnyal egy háromdimenziós filmeket is vetítő moziban sokkal élvezhetőbb James Cameron alkotása.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."