Színes » Érdekességek

Szilveszter: mikor mit szabad enni?

A legtöbbünk számára bármilyen ünneplés alkalmával az evés-ivás a legfőbb tényező. Évbúcsúztatón sincs ez másképp!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Kitúrja a szerencsét fotó: illusztráció
Kitúrja a szerencsét fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: LŐRINCI RÉKA
2009. december 30., 13:06
0 hozzászólás. 


A szilveszteri és újévi menü jövőnket meghatározó tulajdonságokat hordoz magával, sok hiedelem kapcsolódik hozzá. Sokan össze is kutyulják ezeket, mi megpróbáltuk kibogozni a babona-füzéreket – már amennyire lehetséges.

Éjfél előtt csirkét, utána pedig disznót

December 31-én még fogyaszthatunk szárnyast, halat, őzet vagy nyulat, mert ezek segítségével rendre elszállnak, elúsznak vagy elszaladnak az óesztendő bajai, problémái. Éjfél után ezek már tiltott „gyümölcsök”, mivel elkaparják, elúsztatják a szerencsénket. Kivétel persze mindig van, hiszen a folyómenti vidékeken a hal tálalása elsején is jót jelent, a pikkelyek sokasága a pénz bőségét jelzi.
Éjfél után, újévi étekként melegen ajánlják a disznóhúst, mivel egyik legkedveltebb háziállatunk befele túr, így lakásunkba betúrhatja a szerencsét. De az sem mindegy, hogy hogyan készítjük el a sertéshúst: a ropogósra sült malac egyértelműen boldog és gazdag esztendőt ígér, a megszokott rántott húst viszont hanyagoljuk, mivel a hiedelem szerint a röfi füle, farka, körme és csülke hoz szerencsét.
Ugyanakkor január elsején az apró szemes ételek – lencse, köles, bab, rizs – fogyasztása sok pénz jelenthet a jövőre nézve. Aki az újév első lakmározásán lencsét is falatozik, annak az év során nem ürül ki a pénztárcája – így hangzik a babona.

lencse2

Desszertként legajánlatosabbak a különféle rétes specialitások, mert így akárcsak a rétes tésztáját, a jómódot is hosszúra nyújthatjuk. Még egy jó tanács az étkezéssel kapcsolatban: szilveszterkor ne faljunk fel mindent, így az újesztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni.

Pezsgőbontás

Az italokkal kapcsolatban már nincsenek ilyen babonák, iszunk, ami belénk fér. Éjfélkor viszont szinte kötelezővé vált a pezsgőbontás. A pezsgő az egyik leggyorsabban ható kedvcsináló, hiszen a benne levő szénsavmennyiségnek köszönhetően az alkohol háromszor gyorsabban jut a vérkeringésbe, mint más szeszes ital esetében.

pezsgobontas

A habzó italt egyébként sokáig csak a tehetősebb emberek engedhették meg maguknak, hiszen ennek erjesztését egyedileg, palackonként végezték, egy üveg pezsgő elkészítése 2-3 évet is igénybe vett. A 19. század közepétől viszont nagy tartályokban, nagyobb mennyiségben is elő tudják állítani, így a szerényebb keresetű emberek is megengedhetik maguknak. A pezsgő ugyanakkor még mindig úri italnak számít, és azt tartják, ha az újév első perceiben ebből kortyolgatunk, fényűző, gazdag év várhat ránk.

Mielőtt még beletemetkeznénk a nagy dínomdánomba, fontoljuk meg a mértékletességet, esetleg olvassunk el néhány általános jótanácsot a táplálkozással kapcsolatban. Ha még se tudnának nemet mondani az étel-ital csábítására, ajánljuk a macskajaj elleni összeállításunkat!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."