Színes » Érdekességek

A technológia a gólyafészekbe is beköltözött

A Maros megyei „gólyák falujaként" is ismert Sáromberkén a madárkutatók kamerát helyeztek egy fészekbe. Lakóit egésznap megfigyelik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Fehér gólya
Jöttek a gólyák, kamerát kaptak
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. április 21., 15:43
0 hozzászólás. 

A fészekben felszerelt kamera segítségével a madárkutatók napi huszonnégy órán keresztül figyelhetik a gólyák aktivitását. A kamera mellett GPS rendszert is használnak, hogy feltérképezzék a gólya útvonalát a vándorlás időszakában.

Az ornitológusok szerint a gólyák, akik kevesebben vannak, mint az elmúlt években, a hideg miatt érkeztek két héttel később Sáromberkére a megszokottnál.

A fészekbe szerelt kamera megmutatja a specialistáknak a gólyaszülő viselkedését és néhány hónap múlva a fiókák megszületése után az ornitológusok még több adatot kaphatnak a madarak életéről.

„Mindenki kíváncsi a madarak életútjának eseményeire, és a gólya a hozzánk legközelebb élő és legkönnyebben szemügyre vehető madárfaj"- mondta Aczél Friedrich Zsuzsanna, a Milvus Group képviselője.

A sáromberkiek minden évben visszavárják a gólyákat. „Máskor hamarabb érkeztek. Hogy is ne várnánk őket, amikor kártalan és gyönyörű madarak?!"- mondta egy helyi férfi. A falubeliek szerint az élelem és a víz hiánya miatt ritkul Sáromberke gólyapopulációja.

A gólyák mellett a Maros megyei madárkutatók néhány békászó sas aktivitását is figyelemmel kísérik. Sajnálatos módon a 20 rájuk szerelt GPS-ből az évek múltán mindössze kettő maradt működőképes, amelyekből az egyik műholdas képet ad Erikáról, a jelenleg Afrikában tanyázó sasról.

A kamerák és GPS rendszerek ezúton segítik a madárkutatókat még jobban feltárni szárnyas barátaink életmódját és ezáltal megvédeni őket fajuk kipusztulásától.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."