Színes » Érdekességek

Megettük a kenyerek javát

Bevásároltunk kenyérből, megpakoltuk minden jóval, aztán megnéztük melyik a legjobb. Nagy udvarhelyi kenyérteszt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
socola

Húsz éve halottnak hitték

Kiderült, hogy az elmúlt két évtizedet egy Iași-i...
kanadaweed

Legalizálták a marihuánát Kanadában

Már nem csak orvosi célra lehet alkalmazni, de az...
disznofej01

Disznófejet akart átvinni a határon

De egy jó szimatú határőr kiszagolta a dolgot....

Szines_kenyer0512
Szines_kenyer0512
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2011. december 05., 17:28
3 hozzászólás. 

Mindennapi tápanyagunk, a székely étrend egyik legfontosabb eleme a kenyér. A helyi gasztro-kultúrában kiemelt, mondhatni központi szerepet foglal el, a múlt század eleji szakácskönyvek külön fejezetet szentelnek a kenyér tisztességének. De tudjuk egyáltalán, hogy mit eszünk?

Szines_kenyer0512

Fotó: Szász Attila

Elmentünk bevásárolni és a mindennapi szokásunkhoz híven teljesen véletlenszerűen válogattunk a pékáruk polcáról. Hat áldozatot szúrtunk ki, majd került a kosárba pástétom, zakuszka, lekvár és természetesen némi zsír, hagyma, paprika, só és bors is. Ha már kenyeret kóstolunk, nem maradhat el a klasszikus zsíroskenyér sem a menüről.

Végigettük az étlapot: mindegyik kenyeret kóstoltuk magára és kenőanyagokkal is, majd miután kiszellőztettük a penetráns hagymaszagot a szerkesztőségből, pontoztuk is az áldozatokat.


Harmopan hagyományos házi kenyér

5.33 pont

A csíkszeredai pékség kenyereiről rengeteg, megoszló véleményt hallottunk, de többen már évek óta nem kóstoltuk, így igazán kíváncsian álltunk a kihívás elé. Az egyik legátlagosabb Hargita megyei kenyérről azt állapíthattuk meg, hogy héja nem valami ropogós, íze édeskés (feltehetően a tésztába kevert főtt burgonya miatt).

Videó: Csedő Attila

Az állaga sem tökéletes, kissé gumis, mintha vizezett lenne. Áruházi, kemény, spanyol paradicsomot ne együnk melléje, mert elrontja a különben nem rossz ízét.


Vidéki pékség félbarna kenyér

5.66 pont

A Vidéki pékség félbarna kenyerével kapcsolatban az első kérdés az volt, hogy mitől lett félbarna ez a kenyér? Vannak olyan nem félbarnának hívott kenyerek, amik ennél sötétebbek, de a nevén kívül tényleg semmi baj nincs ezzel.

Szines_kenyer0512

Fotók: Kakasy Botond

Karéja tökéletes, bélzete nem morzsálódik, nem is nedves, zakuszkával és/vagy pástétommal ideális. Egyesek szerint tucatkenyér íze van, amolyan semmilyen, de legalább nem rossz. Volt, akinek ez a kedvence, ha friss akkor mindenképp érdemes fogyasztani.


Vidéki pékség korpás kenyér

3.5 pont

Rengeteg féle lisztből és egyéb anyagokból készült ez a darab, aminek a legfőbb baja az állaga, ugyanis rettentően száraz. Nem is jött be – nemcsak száraz, de morzsálódik is, kicsit olyan az érzése az embernek, hogy a szájunkban áll össze csak.

Szines_kenyer0512

Van egy jellegzetes íze, feltehetően a korpa miatt – az utóbbi években egyre elterjedtebb lesz ebben a szakmában a házikenyér-biznisz mellett az ún. egészséges kenyerek gyártása, utóbbi kategóriába tartozik ez a „példány". Egy kis zakuszka azonban képes valamennyire feldobni, de ha nem vagyunk fitneszkenyér rajongók, akkor inkább maradjunk távol tőle.


Bachus magos kenyér

7.5 pont

Meglepő volt a Bachus magos kenyere, ugyanis sokan csak müzli-kenyérnek csúfolták ezt a típust, ennek ellenére a kételkedők is vidáman majszolták a terméket. „Magosra tették a mércét" – viccelődtünk a szerkesztőségben, de ezt félretéve egy jó minőségű kenyérrel van dolgunk.

Szines_kenyer0512

Barna (barnább, mint a félbarna), tökmag, szója, szezámmag és korpa is van benne, no meg malátaliszt és egy csomó E. Az utóbbiak káros hatását nem érzékeljük a kóstolás alatt, azt viszont igen, hogy a libazsír isteni rajta.


Góbé félbarna „Mama" kenyér

6.16 pont

A Góbé termékcsalád tagja megkapta a „kenyerek tankja" kitüntetést, és nem azért mert gyilkos lenne. Masszív, laktató házikenyérrel van dolgunk, amiből nem kell sokat leküldeni, hogy igazán telítve érezzük magunkat.

Szines_kenyer0512

„Városi házi kenyérnek" hívnánk legszívesebben, hiszen házinak házi, de annyira azért nem hozza a faluról ismert nagymamás ízeket, s emellett a formája is igyekszik tökéletes lenni, nincsen rajta dúc, kemencehamu meg ilyenek. De rendben van, egész jól hozza a házikenyér imidzsét, annak ellenére, hogy a címke elárulja: semmi köze Piroska néni kemencéjéhez, hiszen ezt is a Harmopan gyártja. Ezek szerint tudnak ők jót is.


Bachus pityókás házikenyér

2.8 pont

Elvből nem nagyon jönnek be a túlzottan burgonyával dúsított kenyerek, de hát nálunk abból van sok, hát azt kell beletenni, különben nem kenyér a kenyér. De hát ez ugyanolyan, mint az, hogy ha nem vagy pocakos, akkor nem élsz jól, s barna kenyeret nem veszünk, mert az ántivilágban elég feketét megettünk, illetve megetettek velünk.

Szines_kenyer0512

Ezzel a házikennyérrel meg az a baj, hogy a közepe nincs megsülve, ragad rendesen. Kellemetlen, tippadt és túlzottan tömött valamit produkáltak a nagygalambfalviak, nem sikerült jól imitálni a házikenyeret. Nincs az a zakuszka, ami feldobná, csak akkor, ha már nagyon, de nagyon éhes az ember.


Bethlenfalvi házikenyér

Nem pontoztuk

Versenyen kívül vettük be a bethlenfalvi házikenyeret, hiszen üzletben nem kapható. Kollégánk dobta fel az egyik sarkát a család heti adagjából, s jól tette.

Szines_kenyer0512

Klasszikus nagymama-sütötte házikenyér, valósággal herseg a karéja, amikor rágja az ember, s a bele is nagyon ott van – persze nyom a latban az is, hogy aznap reggel sült. A benne levő pityóka mennyisége egy kicsit idegenít tőle, de alapjáraton rendben van. A lágy, friss belső pedig mindenféle cégér nélkül adja el magát. Vigyázat, hízásveszélyes.

 



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tipetupa
2011-12-05 18:55:33
Azért jó lett volna, ha a pontozásba bele számítjátok, hogy mennyi mocskot raknak a kenyérbe, s itt gondolok a tartósítókra, meg az úgynevezett amelioratorokra, ez utóbbiról halvány lilám sincs, hogy mi a szösz, de erős bennem az érzés, hogy nem a legegészségesebb dolog...
avatar
zsozsoka
2011-12-05 20:18:10
A Panos hazi kenyere is nagyon finom!!!
avatar
lala
2011-12-06 09:06:39
Mi baj a pityokaval a kenyerben? Valamikor oseink azzal tartositottak (puhara) a kenyeret es nem egyeb adalekanyagokkal. Erdemes megkostolni a GOBE csango kenyeret is. De csak akkor, ha nem irtozunk a pityokatol!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."