Tech » Mobil

Udvarhelyiek tették zsebre az Eb-t

Ne mondja senki, hogy nincsenek tehetségek a városban: most épp az Európa-bajnokság egyik legjobb mobilos alkalmazását készítették el.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Euro 2012 Live
Egy kenyét áráért a telefonodba költözik az Eb
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 18., 14:00
5 hozzászólás. 

Bár az Európa-bajnokságban a meccsnézés a legjobb, meg persze a velejáró sör, de nem mindig ülhetünk tévé vagy éppen kivetítő elé. Óriásplakátra is látványosan jegyezhetjük az eredményeket, de az okostelefonunk is kapóra jöhe: egy udvarhelyi fejlesztőcsapat most a mobilunkra varázsolja a teljes Eb-t.

Az Euro 2012 Live néven jegyzett iPhone alkalmazás pontosan azt adja, amit a neve ígér – sőt annál is többet. Az app egy átlagos focirajongó szemével engedi láttatni a bajnokságot: első indításkor kiválaszthatjuk kedvenc csapatunkat, és ettől kezdve mindent, ami hozzájuk kapcsolódik, rögtön a kezdőképernyőn olvashatunk.

Tapintsd meg a focit

A program öt fő képernyőből áll, az első a kedvenc csapatunkat mutatja be. Itt a csapat neve és zászlója mellett a csoport állását is láthatjuk, majd a következő mérkőzés időpontját és helyszínét, valamint az ottani időjárást.

A képernyő alján a csapattal kapcsolatos legfrissebb hírek olvashatók, és mindezt egy bökéssel meg is oszthatjuk kedvenc közösségi hálózatunkon, vagy elküldhetjük emailben barátainknak.

Jó iPhone-tulajként érdemes mindent végigbökdösni, például a csapatról rengeteg információt kapunk. Egy koppintással megnézhetjük a nemzeti mezeket, a csapatfelállást, illetve az összes játékosról kapunk statisztikákat, de még az adott ország nemzeti himnuszát is meghallgathatjuk.

Euro 2012 Live

A bajnokság tekintetében a legérdekesebb rész itt a csapat korábbi mérkőzéseiről szól: ezeket kellő részletességgel nézegethetjük, feltüntettek minden gólt, cserét, sárga és piros lapot.

A csoportok lapon a négy csoport állásást láthatjuk, természetesen a csapatok pontszámai mellett a győzelmek, döntetlenek, vereségek, illetve a lőtt és kapott gólok számát is megnézhetjük. Egy bökéssel válthatunk az egyenes kieséses részre, ahol a végjátékot követhetjük nyomon.

A helyszínek fülön egy térképen láthatjuk a két szervező országot, valamint a nyolc stadiont. Ezekre bökve részletes áttekintést kapunk a városokról, az ott zajló mérkőzésekről, és egy bökéssel a Google Maps az odavezető útvonalat is kirajzolja, így a navigáció is kéznél van. A helyszínekről természetesen időjárás-előrejelzést is kapunk, ami főleg azoknak jön kapóra, akik ott tartózkodnak (szia, Csongi!).

Euro 2012 Live

A hírek lapon a teljes Eb-vel kapcsolatos legfrissebb hírmorzsák közül szemelgethetünk, míg a legutolsó fül a soron következő mérkőzés időpontját és helyszínét mutatja. A mérkőzés kezdetekor ez a fül átvált élő közvetítésre, ahol már a meccset izgulhatjuk végig – percre pontosan.

Hazai pályán az Eb

Az Euro 2012 Live teljes mértékben székelyudvarhelyi fejlesztés, és a többi hasonszőrű alkalmazással összevetve egyáltalán nincs szégyellnivalója. Funkcionalitásban gyakorlatilag mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet, hála Péter Róbert és Vladu Cornel fejlesztőknek.

Euro 2012 Live

A dizájn ízlés kérdése, de bátran kijelenthetjük, hogy az app kenterbe veri az összes ingyenes társát, és a fizetősök közül is kiemelkedik egyszerű kezelőfelületével és átláthatóságával. A grafikai elemek Mezei Szabolcs keze munkáját dicsérik.

Szerencsére árazás tekintetében egyáltalán nem szálltak el a fiúk: az Euro 2012 Live mindössze 0,99 dollárért, vagyis mintegy 3,5 lejért szerezhető be az iTunes Store-ból. Baráti árnak számít, ha figyelembe vesszük, hogy sok ingyenes alternatíva csak a letöltésig marad ingyenes, utána minden egyes tartalomért fizetni kell, vagy reklámok tömkelege zúdul ránk.

Az iPhone applikáció nemcsak nálunk sikeres: az iTunes amerikai toplistáján sport kategóriában az előkelő ötödik helyet foglalja el. Ez azért is brutális eredmény, mert az amerikaiak nem érdekeltek a kontinenstornán. Romániában simán csak a legjobbnak számít a program, hiszen a sport kategória első helyét hosszú hetekre kibérelte.

Euro 2012 Live

Bár az Eb már javában zajlik, a szoftver a maradék két hétre is mindenképp megéri a befektetést. Valószínűleg a fejlesztőkről sem utoljára hallunk, hiszen nemsokára kezdődnek a világbajnoki selejtezők, és számíthatunk arra, hogy előrukkolnak valamivel.

Ez kell hozzá

Az Euro 2012 Live alkalmazás kompatibilis iPhone 3GS vagy újabb Apple telefonokkal, harmadik és negyedik generációs iPod Touch-csal és bármelyik iPad-del. A program futtatásához iOS 4.3 vagy újabb szükséges.

Az Euro 2012 Live-ot ide kattintva töltheted le, tetszésedet pedig az alkalmazás Facebook oldalán is kifejezheted.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
fekete-feher
2012-06-18 17:18:43
Interjút a srácokkal!
Szívesen olvasnék interjút a srácokkal, többet is megtudnék róluk. Ha nem veszitek rossz néven ;)...
avatar
hollo
2012-06-18 18:52:01
Mindig mondtam, hogy a Rózsa utca és a Kerekerdő között ki kell építeni a Székely Szilicium völgyet. Gratula a fiuknak! Tudtommal még van egy két csapat a városban akik programozásban bajnokok. Hajrá!
avatar
mikroba
2012-06-19 00:31:17
Androidos verzió készül-e belőle?Gratulálok ügyesek vagytok!
avatar
ebenedekfi
2012-06-20 09:33:27
Ezt is udvarhelyiek csinaltak:
http://uh.ro/tech/mobil/9699-vagd-zsebre-romaniat
avatar
pippo
2012-06-22 13:09:18
Gratulalok
Minden elismerésem srácok, meg is vettem ma a pénzes verziótokat, mert megérdemlitek ! További sok sikert nektek ! Üdv,Zsoci

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."