Tech » Mobil

Így nyaralj a telefonoddal

Tetszik vagy sem, a telefon nyaralás közben is gyakran kell - megnéztük, melyik szolgáltató mit kínál idén az utazó mobilosoknak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
smartphones

Kidobnád a régi okostelefont? Ne!

Ha nem a régi már, vagy csak okosabbra váltod, neki is...
PalmHero

Visszatér az Apple egykori vetélytársa

Lehet, hogy nem az iPhone vagy a Samsung Galaxy lesz a...
A fotó illusztráció. De a lekvárt mi is szeretjük.

Appropó: ezek a kedvenc alkalmazásaink

Egyre többen függünk már az okostelefonjainktól. Ha...

Így nyaralj a telefonoddal
Mert azt a szelfit külföldön is fel kell tölteni...
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2014. augusztus 12., 18:15
0 hozzászólás. 

Ha te sem vagy abban a szerencsés helyzetben, hogy nyaraláskor simán ki tudod kapcsolni és otthon hagyni a telefonodat, akkor nem árt tudni, hogy milyen költségekkel számolhatsz, amikor külföldön töltesz pár napot.

A szolgáltatok ajánlataival már csak azért is jó tisztában lenni, mert a mobiltelefon nagy segítség lehet egy jó étterem, vagy pub megtalálásában, amikor épp egy idegen nagyvárosban téblábolunk, és egy jó helyet keresünk, ahol elüthetnénk az időt.

Irány Európa!

Azt még az euroszkeptikusoknak is el kell ismerniük, hogy az EU jótékony hatással van az utazási költségeinkre, hiszen a roaming tarifákat több lépésben csökkentették a teljes unió területén. Hamarosan el is felejthetjük a barangolási költségeket, de addig sem árt tisztában lenni, mit kapunk a pénzünkért.

A különböző szolgáltatók alapárai között egészen apró eltérések vannak, és az egyes szolgáltatókon belül ugyanazok a díjszabások érvényesek az előfizetéses és a felöltőkártyás ügyfelekre is.

Így nyaralj a telefonoddal

Az Orange-nál 0,235 eurót fizetünk egy perc helyi vagy EU-s hívásért, 0,062 euróba kerül percenként a fogadott hívás és 0,074 euróért küldhetünk sms-t. Ha EU-n kívüli országot akarunk hívni, az 1,3144 euróba kerül percenként. A felöltőkártyás tarifák alacsonyabbnak tűnhetnek, hiszen itt nem szerepel az ÁFA - ebben az esetben az előre kifizetett egyenlegünkből fogyasztunk, euróban, és az áfát a feltöltőkártya megvásárlásakor már kifizettük, lejben.

A tengeren többe kerül

A Cosmote árai szinte centre pontosan megegyeznek, csupán az unión kívüli országok hívása kerül többe, percenként 1,736 euróba. A Vodafone kerekített az árakon: egy perc EU-s hívás 0,24 euró, a fogadott hívások percenként 0,06 euróba kerülnek, egy SMS 0,07 euróba, míg az EU-n kívüli hívásokért percenként 1,55 eurót kérnek.

Az mindhárom szolgáltatónál közös, hogy a kimenő hívások esetén az első 30 másodperc után van másodperc alapú számlázás, a bejövőknél rögtön az első másodperctől - EU-n kívülre indított hívásoknál perc alapon számláznak. Jó tudni, hogy ezek az árak az Európai Unió országaiban érvényesek. Ezek alkotják az úgynevezett 1-es zónát, más országoknál más a díjszabás.

Fontos, ha esetleg hajós kirándulás is szerepel a nyári tervek között, akkor figyeljünk telefonunkra, hiszen ha a nyílt tengerre is kihajózunk, rögtön a 6-os számú, legdrágább zónában találjuk magunkat - az élményről ráér beszámolni az otthoniaknak miután leszálltunk a hajóról, élőben kicsit sokba fog kerülni.

Így nyaralj a telefonoddal

Az adatforgalom nem túl olcsó, az Orange és a Cosmote 0,248 eurót kér egy megabájtért, a Vodafone itt is kerekít 0,25-re. Az EU-n belül egyébként kilobájt alapú a számlázás, míg az unión kívül minden megkezdett tíz kilobájt fizetendő.

Csomaggal jobb az élet

A fent említett összegek az alap roaming díjak, amik akkor érvényesek, ha nem aktiválunk semmilyen roaming opciót, vagy az abban foglalt mennyiségeket elhasználtuk. Bármekkora útra is indulunk, szinte minden esetben érdemes valamilyen opciót bekapcsolni, hiszen így jutányosabb áron beszélhetünk, vagy internetezhetünk külföldön.

Az Orange fő roaming csomagja a Go Europe 10: ha ezt kapcsoljuk be, az opció csak azokon a napokon aktiválódik, amikor hívást kezdeményezünk, fogadunk, vagy SMS-t küldünk. Ez esetben az opció arra a napra 1 euróba kerül, cserébe az EU-s hívások percdíja 0,15 euróra csökken, az SMS-é 0,062-re, és kapunk 10 megabájt internetet is. Ha ez utóbbi elfogyna, automatikusan újraaktiválódik az opció, és újabb 1 euróért kapunk még 10 megát.

Ha Izraelbe, Törökországba, Szerbiába, az Amerikai Egyesült Államokba, vagy Kínába utaznánk, akkor a Permis de vacanta a mi opciónk: ezzel 11 euróért kapunk 25 percet kezdeményezett és fogadott hívásokra, valamint 25 SMS-t. Ez nem túl sok, de EU-n kívül nagyjából ennyi fér bele. Az opció egyébként 30 napig érvényes, egyszerre többször is aktiválható, így többszörösen megkapjuk a csomag tartalmát.

Így nyaralj a telefonoddal

EU-s utazások alkalmával adatforgalomra a Travel Data 100 és 500 csomagokat kínálja az Orange: előbbi 5 euróért kínál 100 megabájtot, utóbbi 20 euróért 500-at az EU-ban és Svájcban. A Travel Data Extra Kínában, az Egyesült Arab Emirátusokban, Izraelben, Moldovában, Oroszországban, Szerbiában, az USA-ban, Törökorszgban és Ukrajnában érvényes - 25 euróba kerül és 10 MB adatforgalom jár érte.

Feltöltőkártyásoknak a Go Europe 5 euróért kínál 50 percet vagy SMS-t és 10 MB internetet az EU-ban, a Go World 10 euróért 50 percet vagy SMS-t Izraelben, Szerbiában, az USA-ban és Törökországban. Adatforgalomra ez esetben a Travel Data Start, Plus és Max csomagok kaphatók, amik 2, 4, illetve 10 euróért kínálnak 15, 50 és 200 MB internetforgalmat egy héten át az EU országaiban és Svájcban.

Három lehetőség a Vodánál

Vodafone World névre keresztelte standard roaming ajánlatát a Voda, ám ez igazából nem jelent semmilyen csomagot, csupán a roaming szolgáltatás bekapcsolását a fent jelzett standard tarfiák mellett. A napi roaming csomagot a szokványos, nem korlátlan szerződéssel rendelkezők napi 3,99 euróért tudják bekapcsolni az EU-ban és 8 euróért ezen kívül.

Az opció lényege, hogy aktiválása után az alapszerződésünkben foglalt hazai percekből gazdálkodhatunk, ezeket használjuk roamingban is, amíg az adott országon belüli vagy romániai számot hívunk, ezek felhasználása után kedvezményes áron telefonálhatunk. Naponta az első 30 perc fogadott hívás ingyenes, utána 0,10 euró a percdíj.

A harmadik változat, a Vodafone Roaming Pro 100-as és 200-as kiszerelésben érkezik: előbbi havi 12,4 euróért kínál 100 percet vagy SMS-t 34 országban, utóbbi havi 24,8 euróért 200-at további 11 országban is. A feltöltőkártyásoknak számára közel ugyanaz a kínálat: lehet csomag nélkül barangolni, vagy a napi roaming bekapcsolásával.

Így nyaralj a telefonoddal

A mobilnet standard tarifája 0,25 euró/MB az EU-ban és 10,16 euró/MB az unión kívül, de kérhetünk 100 megabájtos napi, illetve 500 vagy 1000 megabájtos havi csomagot is, melyek ára attól függ, mely országokban használjuk. Ezek a csomagok főleg tabletes vagy laptopos használatra szabottak, amennyiben a telefonunkon böngészünk az 500 mega hazai+500 mega roaming adatforgalom csomagot érdemes választani, vagy ennek az 1+1 gigabájtos változatát.

A harmadik út

Annak a két olvasónk kedvéért, akik a Cosmote ügyfelei, megnéztük a harmadik szolgáltató ajánlatait is. Itt a Roaming Traveler csomag ingyenes aktiválható, ezt használva a szerződésünkben foglalt perceket használhatjuk roaming hívásokra is, ezen felül minden 30 perc hívásra 1,12 euró kapcsolási díjat fizetünk. Az nem derül ki, hogy ha ez több beszélgetésből áll össze, akkor minden egyes beszélgetésre ki kell-e fizetni, vagy csak minden megkezdett 30 percre.

Adatforgalomra hat csomagot is kínál a Cosmote: a Travel & Surf Daily S és M csomagok 2,48 illetve 6,2 euróért adnak 10, illetve 50 megabájt forgalmat egy napra, míg a Travel & Surf Weekly 24,8 euróba kerül, és 300 megabájt internet jár vele.

A Roaming Internet 25, 50 és 100 névre keresztelt csomagok is egy hétig érvényesek, sorrendben 25, 50 illetve 100 megabájt adatforgalmat kínálnak 12,4, 18,6 és 31 euróért.

Így nyaralj a telefonoddal

A Cosmotét egyébként szeptember elsejétől átkeresztelik, és Telekom Romania néven lesz jelen a piacon. Az még egyelőre nyitott kérdés, hogy az új brand hoz-e magával új, vonzóbb szolgáltatásokat és ajánlatokat.

Még szabadabb lesz a piac

A fenti ajánlatokból egyelőre mindenkinek a saját szolgáltatója csomagjait érdemes nézegetnie, de ez már nem lesz sokáig így. 2014. július elsejétől a roaming tarifák csökkentésével egyidejűleg az EU elrendelte az alternatív roaming-szolgáltatók biztosításának lehetőségét is. Ez annyit tesz, hogy ha külföldre utazunk, más szolgáltatót is választhatunk, nem muszáj a sajátunk ajánlatával beérnünk.

Az erre vonatkozó rendelet ugyan már életbe lépett, de az Orange még nem kötötte meg a megfelelő szerződéseket más szolgáltatókkal, a többiek weboldalán pedig nem is szerepel erre vonatkozóan semmilyen információ.

Ettől függetlenül nem kizárt, hogy a jövő évi nyaralásunkkor már nem csak azon kell töprengenünk, hogy hány bugyit pakoljunk, hanem azon is, hogy melyik szolgáltató ajánlatát fogadjuk el.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."