Gazdaság » Piac

Mindenki örvendett, hogy van fuszulykája

Annyi titkot elárult Takács András, hogy kedvünk támadt gazdálkodni. Hamu, homok és tehéntrágya a kulcsszavak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Helyenvaloki

Boltba költözött a piac

Ha nem vagy helyben, még az internetről is rendelheted a...
A kép illusztráció

Akkora infláció van, hogy még a zöldborsókonzerv is megdrágult!

A zöldség és a gyümölcs drágult a legnagyobb...
Hát nem ennivaló? fotók: Dávid Anna Júlia

Ezt nem lehet kibírni simogatás nélkül

Már a székelyudvarhelyi barompiac sem az, ami húsz éve...

Takács András
Takács András
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. október 07., 13:10
0 hozzászólás. 

A zölségpiac az egyik legjobb információs központ, itt gyűlnek össze a nyugdíjas mezőgazdászok, hogy áruval, vagy áru nélkül megosszák egymással a híreket. Megtudjuk, hogy mi a helyzet a pityókabogárral, a csimaszokkal, s ha el akarjuk a magját vetni, érett, szép piros színű csípőst kell venni.

Takács Andrással is itt találkozom. „Ide jöjjön, nézze meg milyen szépek a zöldségeim. De tudja meg, én nem tápozom a murkot!" – ajánlja termékeit. A második asztalnál, Mátyás Anna álnéven árul a Murokországból érkezett férfi. Az édesanyja nevére van kiállítva a termelői engedély, öccsével közösen, hármasban gazdálkodnak az alsó Nyárád-mentén, Dózsa György faluban.

Több éve már, hogy nem volt egy vasárnapom se

- mondja. András a hetet piacozással tölti, bejárja fél Erdélyt, hogy az öccse és az édesanyja által előkészített terményeket eladja. Hétfőn Udvarhelyen kezd, hogy jó asztalhoz juthasson.

Piac

„A tanácsnál a helyieknek kedveznek. Hiába, hogy szinte semmijük sincs, ők kapják a legjobb asztalokat, csak azután következünk mi. Ha én osztanám a helyeket, azoknak adnám a jókat, akiknek sok és szép árujuk van. De ez van, jövök hétfőn, éjszaka itt alszom, egy néninél van szállásom, s kedden is itt vagyok" – mondja András, akinél hétfőn érdemesebb vásárolni, hisz akkor még frissebb az áru.

Szombat-vasárnap ássák ki, mossák és csomagolják az árut, hogy hétfőn hajnalban már a Székelyföldön csábítsák a vevőket.

A zöldségeit a piaci mérlegházban tárolja éjszakára. Kedden hazamegy, felcsomagol, és szerdán már Csíkszeredában kínálja a murkot, petrezselymet.

Műveltségből jeles

Csíkszeredában van Erdély szerte a legjobb piac, itt lehet a legjobb áron eladni a portékát, műveltség szempontjából is ez a két magyar város, Csík és Udvarhely vezet. Nem alkudoznak, nem baniznak a székelyek – tudom meg az árustól.

A hét vége felé Medgyesen, Besztercén találkozhatunk vele. „Az idén jó lett a kukorica mindenkinek. Olcsón veszik, 50 bani kilója. Inkább megőröljük lisztnek s elvisszük a román vidékekre, ahol sok puliszkát főznek" – mondja András.

Nedves nyár, száraz ősz

Az eredetileg Lukafalvának nevezett, a 80-as években Dózsa György névre keresztelt településen mindenki ezzel foglalkozik, minden piacon találkozik legalább egy-két falustársával.

Az idén jó évük volt a Nyárádmenti zöldségtermesztőknek, a paradicsomot ütötte meg a jég s most szeptemberben a harmadik vetés zöldfuszulykát csapta meg a hóharmat.

takacs-sandor5

„Mindenki örült, hogy van fuszulykája, s erre jött az a háromhetes hideg. De, így is örvendünk, ez már úgyis a harmadik termés lett volna, amit kiveszünk a földből" – nyugtatja magát András, aki szerint a jó gazda egy évben kétszer is kiveszi a termést ugyanabból a földből.

Száraz az ősz, a második-harmadik spenót, a fekete retek megsínyli, de jövő héten azt is hoz. Sőt, ha télire kérik, akkor mosatlan zöldségekkel is szolgál az udvarhelyieknek – ígéri a 2 hektár 80 áron zöldségeket termelő férfi.

Ne vegyenek mosott zöldségeket!

figyelmeztet Takács, a megmosott áru két napig áll, s utána lehet kidobni. A piacozásról megmaradt terményt maga is hazaviszi az állatoknak. Azzal már nincs mit kezdeni.

A műtrágyázott termések sem állnak el szerinte, a tehéntrágyával táplált földben lesz a legjobb zöldség – mondja. Sokba kerül nálukfele a trágya, de nekik saját állataik vannak, s háromévente ganézzák a földjeiket.

A tormával sem árt vigyázni, kitől vesszük. Ha túl fehér a zöldség, akkor lehetséges, hogy klórt öntöttek a vízbe, s azzal mosták. Ne restelljük a pucolást, mert felhabzik a klórtól a savanyúságunk – árulja el az egyik titkot András.

A gyönyörű, természetesen táplált murok titka a nyárádmenti homokos talaj és a trágya, a petrezselyemé a só. Kivizsgáltatták a földjük ásványanyag-tartalmát. Kiderült, hogy kevés benne a só. Azóta ősszel hintenek egy keveset a földre, így sokkal jobb ízű lesz a termés – állítja András.

Szegény és gazdag között különbséget teszek

A kártevők ellen is van természetes trükkje a gyermekkora óta gazdálkodó férfinak. A csimaszok és a prücskök nem szeretik a hamut. Itt a környéken inkább fával tüzelnek, szórják meg hamuval a földeket, s minden rovar kimegy belőle – tanácsolja a helybéli gazdálkodóknak.

„Olcsón adom a mosatlan tormát, hiszen amit a Jóisten ingyen ad, azért nem szabad sok pénzt elkérni. A szegények s a gazdagok között is különbséget teszek. Akin látom, hogy nem annyira tehetős, annak kevesebbért is odaadom a zöldséget" – tisztázza az árpolitikáját, majd hozzáteszi: a piacozás titka a jó áru és a kedvesség.

Meg is lehet élni belőle. Kiszámoltuk, hogy az 1 200-1 400 lejes fizetés kijön. Az ember a maga ura, akkor kel és megy haza, amikor akar, nem parancsol senki. Sok a munka vele, de ha ügyesek vagyunk, egy kicsit még meg is gazdagodhatunk – mondja.

Ha műtrágya-mentes, de szép zöldségre vágynak, ami télen is eláll, keressék Takács Andrást hétfőn és kedden az udvarhelyi zöldségpiacon Mátyás Anna névtáblája alatt.

Piaci árak

Homoktövis 20 lej/kg

Dió 20 lej/kg

Paradicsom 5 lej/kg

Murok 2-3 lej/kg

Karfiol 4-5 lej/kg

Zeller 2 lej/db.

Petrezselyem 5-6 lej/kg

Piros paprika 6 lej/kg

Zöld paprika 3 lej/kg

Alma paprika 4 lej/kg

Paradicsompaprika 7 lej/kg

Szilva 4,5 lej/kg

Borszőlő 4 lej/kg

Csemegeszőlő 6 lej/kg

Padlizsán 2,5-3 lej/kg

Torma 2 lej/kötés

Csípős paprika 6 lej/kg

Pityóka 1 lej/kg

Hagyma 2 lej/kg

Vörös hagyma 5 lej/kg

Karalábé 4 lej/kg

Házi alma 3,5 lej/kg

Hónapos retek 2 lej/kötés

Sütőtök 3 lej/kg

Szárazbab 15 lej/kg

Kapor/csombor 2 lej/kötés

Gyógynövények: 2 lej/csokor

Krizantém 3 –8 lej/mérettől függően

Díszkáposzta 4 lej/db.

Csemeték 10 lej/tőke



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."