Itthon » Gazdaság

Az RMGE válasza a polgármesternek

Újabb nyílt levélt, ezúttal a gazdák egyesülete üzen Bunta Levente polgármesternek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

sebestyen_csaba_szasz_jeno
sebestyen_csaba_szasz_jeno
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2010. május 26., 08:53
1 hozzászólás. 


Mint ismeretes, nemréigiben a Romániai Magyar Gazdák Egyesülete sajtótájékoztatón tárgyalta a székelyudvarhelyi gazdák helyzetét és arról nyilatkozott, hogy azok elesnek a terület-alapú támogatástól. A polgármesteri hivatal nem késlekedett a válasszal, ám, hogy teljes legyen a kép, a replika jogán Sebestyén Csaba, az RMGE elnöke egy újabb közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe, melyet az alábbiakban olvashatnak.

Ki is tájékoztat félre polgármester Úr?

1. Bunta Levente polgármester nemcsak a közvéleményt, de az önkörmányzati képviselőket is félretájékotatta, hiszen a legutóbbi, 2010 március 9.-i tanácsülésen már tudomása volt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium 41/19.02.2010 rendeletéről és tudta, hogy a polgármesteri hivatal idén már nem kérheti a területalapú támogatást a tulajdonábban levő legelőkre. Ezzel ellentétben, a tanács ilyen irányú tájékoztatása helyett folyton amellett kardoskodott, hogy a támogatási igényt továbbra is a hivatal kell letegye, hiszen „Ő a legjobb gazda”, egyébként „az állatartók képtelenek gondoskodni a legelőikről”.

2. Az Udvarhelyszéki Magyar Gazdák Egyesületének beadványának keltezésével kapcsolatban, ennek száma és dátuma 17/09.03.2010., amit a székelyudvarhelyi Polgármesteri hivatal ugyanaznap (március 9-én) 8146/09.03.2010., számmal iktatott. Azért csúsztat a polgármester, mert két és fél hónap alatt sem adott semmiféle választ a beadványra, amit egyébként 30 napon belül meg kellett volna tegyen, még akkor is, ha tesze-toszáskodásával nem veszélyezteti a támogatás elvesztését.

3. Nagyon jól tudja a polgármester, hogy igen pontosan ismerem az erre vonatkozó szabályzást. Úgy a hazai mint a közösségi rendeleteket, amelyek értelmében a természetes gyepekre a támogatás az állatartó gazdákat illetik, felsoroltuk abban a beadványba, amire nem válaszolt. Valószínű, hogy el sem olvasta a polgármester úr, ezért magyarázza félre az egyébként újságórói megfogalmazást miszerint „a gazdákkal kötött szerződéssel ezt a helyzetet megkerülhették volna”. De még ebben sem az áll, hogy a törvényt kerültük volna meg. Az Ön által kilátástalanná tett h elyzetre gondolhatott az újságíró, polgármester úr.

sebestyen_csaba_szasz_jeno

Sebestyén Csaba és Szász Jenő

4. Örülök, hogy a polgármester Úr elismeri, hogy azárt mégsem volt olyan jó gazdája a tulajdonában levő természetes gyepeknek, hiszen közel a felét alkalmatlanná tették a használatra. A 369,34 hektárból (362,10 ha legelő és 7,24 ha kaszáló) csupán 189,72 –ra lehet támogatást kérni, írja a polgármester Úr, csakhogy azt elefelejti leírni (vagy tudatosan nem teszi), hogy a különbséget jelentő 180 hektárnyit felnőtte a bozót, ezért alkalmatlan a támogatásra (támogatás csak a művelés alatt területekre jár, pontosabban a jó mezőgazdasági és környezeti állapotban levő területekre). Amennyiben az elmúlt évek támogatását tényleg a legelőkre költik, most kétszer ekkora lenne jogosult területalapú és kiegészítő támogatásokra.

5. A matemamika is hibádzik a polgármester úrnál. Azt írja, hogy „189,72 ha területre lehet a földalapú támogatást (különböző csomagokkal) igényelni”, ami szerinte 35.00 euró. Ezek a „csomagok” a következők: alaptámogatás 81 euró/ha, hegyvidéki kiegészító támogatás 50 euró/ha, magas természeti értékű gyepterületek támogatása (P1 csomag) 124 euró/ha, hagyományos gazdálkodás (P2 csomag) 58 euró/ha. Ezt bárhogy számoljuk is hektáronként 313 euró. Az igényelhető földalapú támogatás „különböző csomagokkal” tehát 189,72 ha x 313 euró/ha, ami 59382,36 euró (azért valamivel több mint 35000 euró). De ha nem hanyagolják el a többi 180 hektárnyit kétszer ennyi is lehetne.

6. Magyarázkodás és kimagyarázás helyett jobb lenne tenni valamit, hiszen minden nap 1% a veszteség, ami a polgármester szerint „csak” napi 350 euró, szerintünk napi 600 euró. Ez semmi a polgármester úrnak, de az amúgy is nehezen élő gazdák számára hatalmas pénz, főleg, hogy nem lehet tudni mikor hajlandó végre megérteni: a támogatás a székelyudvarhelyi gazdákat illeti.

7. A „bedvány aláírójával való többszöri telefonon történő konzoltációról” annyit, hogy nem bratyizni kell telefonon, hanem hivatalos választ adni a bedványokra és átláthatóan intézni a dolgokat. Ha nem ezt teszik akkor valami bűzlik. Egyébként az udvarhelyszéki gazdák elnöke szerint a hivatal sosem kereste Őt. Miután látta, hogy a bedvány leadása után 2 hónappal semmi sem történik és lejár a támogatási igény benyújtásának a határideje, többször próbált telefonálni, előbba polgármesternek, majd az illetékes osztály munkatársainak. Amikor végre sikerült elérni a mezégazdasági osztályt felajánlotta, hogy a pénz megszerzése érdekében - ha azon múlik - hajlandó visszavonni a kérést, vagy a hivatallal társulni, csak már történjen valami. Ezen felajánlását hivatalosan is megtette volna válaszként a beadványára történő visszajelzésre, de nehezményezi, hogy még csak válaszra sem méltattak egy segítőkész szándékot.

Sebestyén Csaba – önkörmányzati képviselő


1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
tothattila45
2010-05-26 12:38:24
Terűlet-alapú támogatás
A polgármester és az RMGE közti vitában egyértelmü, hogy az RMGE-nek van igaza.
Ha a polgármester úr nem ismeri a vonatkozó törvényeket, hisz ő sem tudhat mindent,miért nem kérdezi meg valamelyik vidéki kollegáját.
Árverésen lehetett volna bérbeadni a legelőket állattal rendelkező gazdáknak vagy gazdatársúlásoknak, a befolyt összeget pedig a gyepek feljavítására fordítani

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."