Itthon » Gazdaság

Átalakult a Bethlen Gábor Alapítvány

Ma sajtótájékoztatón ismertették a Bethlen Gábor Pénzügyi Befektető Részvénytársaság létrejöttét, működését illetve bemutatták az alapítvány munkáját, az elért eredményeket ás a  további célkitűzéseket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

MatisJenoMatheZsofiaLaszloJanos
MatisJenoMatheZsofiaLaszloJanos
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2010. július 08., 15:59
1 hozzászólás. 

Megújult jogi keretek között indult újra a székelyudvarhelyi Bethlen Gábor Alapítvány, amely fő célkitűzése mikrohitelek nyújtása kisvállalkozóknak.

Az Erdélyi Vállalkozók Szövetségének Egyesülete 2000-ben hozta létre a Bethlen Gábor Alapítványt, azzal a céllal, hogy visszatérítendő támogatásokat nyújtson erdélyi kisvállalkozásoknak. Vállalkozásfejlesztési Központokon keresztül zajlott a támogatási kérések befogadása, melyek főként Hargita, Kovászna, Maros, Brassó, Kolozs, Szatmár, Szilágy és Máramaros megyékben működő vállalkozásoktól érkeztek, az akkori Mikrohitel Program keretében.

MatisJenoMatheZsofiaLaszloJanos

Mátis Jenő, Máthé Zsófia, László János

Az alapítvány mikrohitelezési tevékenysége alatt közel 500 vállalkozást támogatott a Mikrohitel, a Kisvállalkozásokat Támogató Kölcsön és a Kamattámogatási programok keretében. Mindezek közül a Mikrohitel, illetve a Kisvállalkozókat Támogató Kölcsön Programok örvendtek a legnagyobb sikernek. 

A jelenlegi romániai törvénykezés értelmében az alapítvány a rendelkezésére álló pénzeket csak abban az esetben tudja célcsoportjához eljuttatni, amennyiben bejegyez egy RT-t, mely mikrohitelek folyósításával foglalkozik. Ennek értelmében az alapítvány kuratóriuma 2009 végén meghozta a döntést, és létrehozott egy mikrohiteleket folyósító RT-t, melynek többségi tulajdonosa maga az alapítvány lett. A BGA MICROCREDIT IFN RT bejegyzése megtörtént, a Román Nemzeti Bank jóváhagyását is megkapták, így indulhat a hitelezés.

„A mai Romániai gazdaság beteg és ebben a bizonytalan pénzügyi helyzetben nehéz a vállalkozásfejlesztés, de ez segítség lesz” – mondta László János, az alapítvány elnöke, majd hozzátette, hogy három lépésben menthető meg a gazdaság. László szerint elsőként a költségvetés kiadási oldalát kell megnézni és ezt kell szabályozni, majd az egyértelmű adópolitika lenne a második lépés, mert jelen esetben ez átláthatatlan. Harmadikként gazdaság-élénkítő programokat kell létrehozni. „Az első nélkül azonban értelmetlen a második kettő” – jegyezte meg László János.

A részvénytársaság működéséről a kinevezett igazgató Mátis Jenő beszélt:„Gyakran változott a törvénykezés, de jól döntött az alapítvány, mert megvárta, hogy letisztuljon a helyzet, így folytatni tudja a mikrohitelezést.”

Négy termékkel jelentkeznek az erdélyi kis- és közepes vállalkozások mikrohitel igényeinek kielégítésére: Mikrohitel hosszútávra, Mikrohitel rövid távra, Önrész-finanszírozási hitel Európai Uniós, illetve hazai pályázatokhoz, Kezdő („start up”) hitel. Részletekért a 2-3 héten belül induló honlapot kell meglátogatni.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
petraslajos
2010-07-08 20:09:13
Nem azzal van baj, hogy egy vállalkozó sikeres cégének felfuttatása után támogat kezdő, vagy likvidítás problémákkal rendelkező mikrovállalatokat.A mai román gazdaság valóban beteg...az olyan mentalítású emberek miatt mint L.Janos és társai.Nagyon úgy tűnik, hogy komoly politikai karrierre vágyik,ez olvasható le az elmúlt időszak megvillanásai után,EMNT stb. Csak egyet ne feledjünk, az emberek nem verebek, legalábbis ezt hiszem 20 év után változik a mentalítás.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."