Itthon » Gazdaság

Pontos adatokat hoz a mezőgazdasági összeírás

Egyesekben a kommunizmusból eredőnek tűnhet a mezőgazdasági összeírás, néhány gazda csak győzködés után volt hajlandó nyilatkozni az általa vezetett gazdaságról.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Szasza
Szasza
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2011. január 11., 16:30
0 hozzászólás. 

Székelyudvarhely területén mintegy 2000 gazdaságot látogattak, illetve látogatnak meg a kérdezőbiztosok – tudtuk meg Bodnár Lászlótól, a polgármesteri hivatal jegyzőjétől, aki az országos mezőgazdasági összeírás helyi koordinátora is. Mint mondta, teljes egészében még nincsenek készen, de a rendelkezésükre álló idő alatt (január 30-ig kell továbbítani a Megyei Statisztikai Hivatalnak az adatokat) elkészülnek. A hivatal mezőgazdasági osztályán megtudtuk, hogy Székelyudvarhely összesen 8 körzetre van osztva, s e hét elejéig kb. 80-90%-ban elvégezték az összeírást.

Voltak olyanok, akik vonakodva fogadták a kérdezőbiztost és csak meggyőzés után voltak hajlandóak beszélni gazdaságukról. A mezőgazdasági összeírásnak az a célja, hogy egy statisztikai háttér készüljön el, ami a következő évek agrárpolitikáját határozná meg. Ezt európai normáknak megfelelően végzik el, számba veszik a mezőgazdasági területeket, az állatokat, a termelő gépeket, az ágazatban dolgozókat, illetve a termelési módokat, technikákat is.

Az utóbbi években azonban a mezőgazdaság nem tartozik azok közé a szakterületek közé, amiben országos szinten jól mentek volna a dolgok – az európai uniós támogatásokkal sok gond van, egyre több gazdálkodónak megy el a kedve a növénytermesztéstől és az állattenyésztéstől. Több helyen késik a „tejpénz" kifizetése, parlagon maradnak a termőföldek, stb. Az összeírás azokra a számadatokra is pontos fényt derít, amit évek óta csak felbecsülni mernek a szakemberek: mennyivel esett vissza a mezőgazdasági termelés, mennyivel csökkent az állatok, illetve a mezőgazdaságban dolgozók száma.


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."