Itthon » Gazdaság

Újabb milliók a városi fűtéshálózat korszerűsítésére

Székelyudvarhely 1,3 millió lej kormánypénzt kapott a távhőrendszer korszerűsítésére, ezt a Bethlen-lakótelepi fűtéshálózatra fordítják. A munka már kész van, csak fizetni kell.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
inku23

Felnőtteknek belépni tilos!

A konyha minimál, a terasz olaszos, a lift pedig román....
DSC 3550 a

Minden, amit a sertéspestisről tudni kell

Hogyan terjed, mik a tünetei, miért veszélyes és mit...
Villany2

Nem lesz villany egy udvarhelyszéki településen

A villanyt csütörtökön reggel veszik el. Kattints és...

Vizcso
Vizcso
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2011. augusztus 08., 11:03
0 hozzászólás. 

Az elavult, évi 6 000 köbméter vízveszteséget termelő földalatti vízvezetéket a Bethlen-lakótelep alsó felében már kicserélte a munkával megbízott cég – az 1,3 millió lejből a meghitelezett beruházás értékét törleszti a város. A modernizálásra szánt összeg a 2006-2015 között zajló belügyminisztériumi programnak köszönhetően érkezett Udvarhelyre.

stories_Bedohazi/Vizcso

A távhőszolgáltatás felújítására az önkormányzat ebben az évben összesen 2,4 millió lejt kért – az augusztus elején átutalt összeg ennek közel felét teszi ki. A fennmaradó 1,1 millió lejt még ez év folyamán átutalják, ezt szintén a Bethlen-negyedi hálózat korszerűsítésére fordítják.

Székelyudvarhelyen a fűtéshálózat modernizálása évekkel ezelőtt megkezdődött és folyamatosan zajlik. A felújítást elsőként a Tábor-lakótelepen fejezték be: itt a valamikor megszüntetett visszaforgató rendszer helyreállítása volt az első lépés, majd kicserélték a vezetékeket, hőcserélőket szereltek a lépcsőházakba és működik a kazánház tetejére júniusban felszerelt 135 darab napkollektor is.

A meleg víz előállítására használt, környezetbarát és költségkímélő technológiájú beruházás 997 000 lejbe került. Ebből a Környezetvédelmi Minisztérium Zöld Ház pályázatán 745 000 lejt kapott a város, a fennmaradó 257 000 lejt saját költségvetésből finanszírozták.

A Bethlen 1-es és 2-es kazánházakban 2009 júniusában cserélték le újakra a régi kazánokat – a felújítás értéke 5 millió 300 ezer lej volt. Az Urbana Rt. udvarán levő kazánházban 2010 októberében helyezték üzembe a városi szinten olcsóbb szolgáltatást biztosító, biomasszával működő kazánt. A beruházás költségei összesen 1 millió 800 ezer lejt tettek ki – az összeget pályázati pénzekből és a helyi költségvetésből finanszírozta az önkormányzat .

A fűtéshálózat felújítására ebben az évben összesen 4 millió lejt költ a város – ennek 60 százalékát kormánypénzből, 40 százalékát pedig a helyi költségvetésből teremtik elő.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."