Itthon » Közélet

Mesterszakácsok nyomják a sódart

Első alkalommal rendezik meg városunkban székelyföldi és magyarországi mesterszakácsok közreműködésével a Magyaros Ízek Napja gasztronómiai rendezvényt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/gizi2110
Itthon_Kozelet/gizi2110
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2010. október 21., 16:21
0 hozzászólás. 

A szakácsművészet és az autentikus, hagyományos, magyaros ízek illusztris hazai és magyarországi képviselőnek együttműködésével megrendezett, egynapos esemény főszervezőit, házigazdáit ma délelőtt Szabó Attila hangulatgazda mutatta be.

A vendégeket elszállásoló Gizi csárdában a két főszervező, Hajduk Zoltán húsipari technológus, a magyaros ízek specialistája, a Gyulai Hentesek Hagyományőrző Egyesület tagja és Pócs Sándor, a Benedek márkanév alatt forgalmazott húsipari termékeket gyártó gyergyószentmiklósi Arterimpex Kft. igazgatója ismertették az előzményeket, a rendezvény programját és célját.

Itthon_Kozelet/gizi2110

„Feladatunk a hagyományok ápolása, jelen vagyunk a főzőversenyeken, bemutatókon, kolbászfesztiválokon. Azzal büszkélkedhetünk, hogy az 1910-től jegyzett, aranyérmes gyulai kolbász eredeti receptjét magunkénak tudhatjuk, és ahol tudjuk, ezt be is mutatjuk" – mondta Hajduk. A meghívásnak is szívesen tettek eleget, hiszen a házigazdákkal és a főszervezővel is régi, jó kapcsolatokat ápolnak.

Az esemény egyik fő attrakciója a füstölt disznóságokból készült sódarleves lesz. Hajduk a sódar jelentésének titkát is felfedte: a nálunk ismeretlen specialitás tulajdonképpen a sóban eltett, füstölt „disznóságok" (csülök, szalonna, hús) gyűjtőneve, ebből készítik, friss hús hozzáadásával a sódarlevest. Szombaton a Kaufland áruház parkolójában 5-6 üstben rotyogó, eredeti, régi recept alapján készülő finomságot nem mások kavarják, mint a Magyar Olimpiai Mesterszakács Válogatott tagjai. A Gizi csárdába már évek óta pihenni „hazajáró" olimpikonok most is „lelki tréningre" érkeznek, de a kellemest a hasznossal összekötve szívesen ragadnak fakanalat – mondta Hajduk. Hozzátette, az udvarhelyi fakanálforgatás kicsit bemelegítő is a novemberi luxemburgi világbajnokságra készülő csapatnak.

A sokak által csak Laci bácsiként ismert Benke László mesterszakács betegség miatt sajnos nem lesz jelen az eseményen, de, ha sikerül, egy élő telefonos beszélgetéssel pótolja a váratlan hiányzást – közölte Hajduk.

Itthon_Kozelet/gizi2110

Hajduk Zoltán, Pócs Sándor, Szabó Attila

„Ez a rendezvény, amelyet vándorrendezvényként indítunk útjára, nem verseny. Célja a bemutatkozás, a kóstoltatás, az ismerkedés egy termékcsoporttal, a hagyományos ízek világával és természetesen a neves meghívottakkal" - summázta a lényeget Pócs Sándor főszervező. A látogatók elbeszélgethetnek és tanácsokat kérhetnek a mesterszakácsoktól, az áruház hentes részlegén megkóstolhatják a Benedek termékeket, a zöldséges részlegen pedig munka közben láthatják két neves zöldség-gyümölcs faragót (Varga Károly olimpiai bajnok mesterszakács, a magyar válogatott csapatkapitánya és ifj. Ambrus György).

A mesterszakácsok mellett kuktáskodni fog a hazai Erdélyi Konyha gasztronómia lap szerkesztősége és természetesen nem fog hiányozni Gizi néni sem. Aki tehát eredeti sódar levest, gyulai kolbászt, Benedek terméket, vagy egy egyelőre még meglepetésnek tartogatott ételkülönlegességet akar megkóstolni, annak érdemes ellátogatni a gasztronómiai ünnepre, amit megrendeznek, „ha esik, ha havaz".


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."