Kultúra » Multimédia

Csík, Ibsen és Pina a tévében

Dokumentumfilmet, vicces bunyót, autótolvajos adrenalint és szatirikus román drámát is ajánlunk a hétvégére.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
BudapestNoir

Újabb csemege a moziban

Erre jó, ha ráharapsz. A Budapest Noirt vetítik a...
Primanima

A gyerek szavazata is számít

Ingyenes rajzfilmes gyerekprogram a Városi Könyvtárban.
StudioMozi

Ennél jobb vasárnapi program nincs

Újra megnyílnak a mozi kapui, két vetítés is lesz....

Tolvajtempó
Fotó: port.hu
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. április 27., 17:04
0 hozzászólás. 

Ha a főnök sikeresen úgy szervezte a programunkat, hogy nem jut a hosszú hétvégéből, még akár a tévé elé is érdemes lehet beülni. Nagyon színes a kínálat, a koncerttől a színmű-adaptációig minden jut, ami szem-szájnak ingere.

 

Lázár Emese

A majálisos hosszú hétvégébe belefér a késő éjszakai tévézés. Éppen ezért ajánljuk Henrik Ibsen Nóra című drámájának tévés közvetítését. A klasszikus, kortalan dráma főhőse Nórácska, a jómódú ügyvéd, Helmer felesége, aki látszólag naiv és boldog biztonságban él a Babaházban (ez a mű második címe). Az idillikusnak tűnő polgári életmódot felborítja, amikor kiderül: az asszony férje, családja érdekében váltót hamisított.

Szines_tvajanlo/0427

Nóra kísérlete, hogy férjével őszintén megbeszélje tettét, kudarcot vall. A látszatrend és a hamis békesség felborul, az illúziók szétfoszlanak. Nórácskából öntudatos, határozott Nóra lesz, aki úgy dönt: kilép a babaházból. A családját elhagyó, jogaiért küzdő nő gesztusa ma már nem botrányos, de a 19. században Ibsen Nórája a társadalom által el nem fogadott lázadó volt, aki ki mert, és ki tudott lépni a hazug kötelékekből.

Így vált Nóra a női egyenjogúság szimbolikus alakjává, akinek történetében, amelyet a Tomcsa Sándor Színház jóvoltából itthoni színpadon is láthattunk, ma is magunkra ismerhetünk. A színházi produkciót ezúttal Merő Béla rendezésében és a békéscsabai Jókai Színház társulatának előadásában láthatjuk szombaton 23 óra 40 perctől az m1-en.

 

Bedőházi Attila-Csaba

Dögös autók, (akkor még) dögös csaj, rátermett tolvajok, üldözés és sok-sok akció – ezt ígéri szombat estére a Cool Tv. Újra összeáll a hírhedt autótolvajokból álló banda és egy olyan feladatot kapnak, amit rendes körülmények között maga a mentor, Memphis sem vállalna el. Testvére életéről van szó, így fejet hajt a maffiának és elkezdődik a hajsza. A világ legdrágább, leggyorsabb és legkedvesebb négykerekűit kell eltulajdonítani.

Szines_tvajanlo/0427

Minden kocsi női nevet kap és a banda tagjai egyenként hívják őket randira – legalábbis ez lenne a cél. A csapat vezére Memphis (Nicolas Cage) és Sway (Angelina Jolie) Tolvajtempóban szerzik be a verdákat, de vajon sikerül teljesíteni a kitűzött célt? Kiderül szombaton 21 óra 45 perckor a Cool Tv-n, ismétlés vasárnap 17 óra 45 perckor ugyanott.

 

Katona Zoltán

Pina Bausch – egy nagyhírű dokumentumfilm egy nagy rendezőtől: Wim Wenders tavaly mozikba került alkotását megnézheted te is vasárnap éjfélkor, ha van türelmed kivárni. Pina Bausch német táncművész 2009-ben hunyt el, de élete és tevékenysége igen mély nyomot hagyott a kortárs táncművészeten.

Szines_tvajanlo/0427

A világhírű Wuppertal Táncszínház megalapítója volt, nagyon befolyásos egyéniség a kortárs művészetben. Wenders filmje rendhagyó, nem szokványos dokfilm, nem is időrendben mutatja a művésznő életét. De lehet, hogy ettől jobb és eredetibb. Hely, idő: Duna Televízió, vasárnap, április 29., 23.55.

 

Szasza

„Rablótámadás, kezeket fel! Jobb, ha te mondod, a te hangod mélyebb" – legendás mondat egy élő legendától. Biztosan sokan utálnak, de nem tudom megállni, hogy ne ajánljak ismét egy Bud Spencer-Terence Hill koprodukciót, ezúttal az egyik legviccesebbet. Az 1977-es Bűnvadászok története szerint a két éhenkórász munkát próbál szerezni, ám egy rablási kísérlet során a rendőrség markában kötnek ki: mint rendőr. A kéthetes kiképzést nem kérték, de rablóból pandúrok lesznek és a végén itt is bizonyítanak. Hely, idő: film+ 2, vasárnap, április 29., 20 óra 10 perc.

Szines_tvajanlo/0427

Ha elegünk van a pofonzáporból, akkor a Duna Televízió színes programmal készült szombat késő estére. 23 óra 25 perckor a Csík Zenekar koncertjét élvezhetjük, majd késő éjjel, 1 óra 45 perckor egy csontig hatoló poénokkal tűzdelt filmdrámát tűztek műsorra. A California Dreamin' Crisitan Nemescu befejezetlen filmje: a fiatal rendező az utómunkálatok ideje alatt autóbalesetben vesztette életét.

Szines_tvajanlo/0427

Néhány rész így kimaradt az alkotásból, de ez semmit sem von le élvezeti értékéből: a történet kerek és hihetetlen erővel tolja az arcunkba a román valóságot, amint a koszovói háború idején egy osztagnyi amerikai katona egy déli kisvárosban reked, ahol egészen szürreális léttel találják szembe magukat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."