Kultúra » Színház

DráMA: szép visszatérés

Előadás előadás hátán, felolvasó színházak, koncertek, szakmai beszélgetések – az egy éves kihagyással újraindult dráMA találkozó ismét hozta régi formáját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Szász Zsuzsi

Kinek a munkája mennyit ér?

Aki ott volt, látta, szerette, nevetett és vörösre...
fotók: Szász Zsuzsi

Nekünk, ha férfiak vagyunk

Mintha az udvarhelyi nők azért ültek volna be erre az...
ifeszt2

Mi vagyunk az Adria

Arról, hogy hogyan lehet férjhez adni kétszáz aranyért...

dramaa2
Fotók: Demeter Kata
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. október 12., 12:27
0 hozzászólás. 

De lehet, hogy új formára lenne szükség, többek között erről is beszélgettek a dráMA vége felé a találkozóra eljött színházi szakemberek, rendezők, dramaturgok, színészek. Főleg a kortárs dráma helyzetéről volt szó, de arról is, hogy ha a protokollra szánt pénzösszeg sokkal nagyobb lenne, akkor Pesten is rólunk beszélnének – ehhez persze az kell, hogy a színházi szakma nagyjait a szervezők idehozzák és az előadások mellett teljes programot szervezzenek nekik.

dramaaaa1

Az is elhangzott, hogy talán szerencsés lenne egy-két, nem túl magas költségvetésű magyarországi produkciót is elhozni Székelyudvarhelyre, mert több nézőt vonzana. Igaz, a nézőszámokkal nem volt baj, egyedül a nagytermi, de a találkozó legfelkavaróbb előadásánál, a Bánk bánnál nem voltak megelégedve a nézők számával a találkozó szervezői.

dramaa3

A múlt hétfő este előadott, Az eset című drámán kívül még két olyan darab volt, amit bemutattak a találkozóra megjelent II. drámMÁzat című, a pályázat nyertes drámáit tartalmazó kötetből. Mindkettőt felolvasószínházi formájában adták elő a Tomcsa Sándor Színház művészei, Szmodis Jenő Ultimátum című darabját Csurulya Csongor, Laurenţiu Budău Az apokalipszis a facebookról jön című drámáját Zakariás Zalán rendezte.

dramaa1

Az utolsó, pénteki nap délutánján egy Székely Csaba-monodrámát, a Sebestyén Aba által előadott és Sorin Militaru által rendezett Szeretik a banánt, elvtársak? című előadásra teljesen megtelt a koncerttermi stúdió nézőtere. Egy volt, nagy hatalmú szekuritátés tiszt értelmi fogyatékos gyereke már felnőve meséli el életét, amolyan Forrest Gump-stílusban. Sok harmincas-negyvenes nézőnek nagyon ismerős lehetett az elmesélt világ, az előadás nagyon magával ragadó volt, percekig szólt a vastaps.

Nagyon szuggesztív előadás volt a Parallel is, amit a lakásszínházból ismert („kicsibetűvelkellírni") bodoki-halmen kata és Lucia Mărneanu adtak elő, saját történeteik ihlették. Az előadásról egy rövid kivonatot itt meg lehet tekinteni, a felvételek nem az udvarhelyi színházban készültek.

A dráMA találkozó pénteken az éjszakába nyúló Friday Rehab feldolgozás-zenekar koncertjével ért véget a G. Caféban.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."