Kultúra » Zene

5+1 dal a világ végére

Ez a téma nagyon gyakran szóba kerül, Nostradamustól a Kispál és a Borzig. Megénekelve volt, de mi lesz, ha tényleg jön?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Ádám Gyula

Van programod hétvégére?

Október utolsó hetében két hangversenyt is szervez a...
fotó: pearipilesunetului.ro

Zenész gyerekek versenyeznek Udvarhelyen

Október 19-ig lehet jelentkezni az iskolás gyerekeknek...
PelyBarna

Ha koncert és gitár, akkor csütörtököt mondunk

Pély Barna érkezik, egy szál gitárral mutatja meg, hogy...

endoftheworld
...várja Önt a világ ott a végére, végére!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. november 08., 15:35
0 hozzászólás. 

Amióta világ a világ, az ember mindig gondolkodik annak végéről is. Egyesek, mint Nostradamus egészen komoly jóslásokba is bocsátkoznak, mások azon agyalnak, hogy ha jön, akkor hogy lehetne felkapaszkodni Noé bárkájára és vannak olyanok, akik unos-untalan ismételgetik, hogy ekkor, akkor, ezért, azért.

Van más szempont is. Tinédzserkoromban egy nagyszünetben kezdte el valaki a suliban, hogy akkor most, azonnal itt lesz („bémonta a rádijó"), mondtuk, akkor ne menjünk órára, szívjunk még el egy utolsó cigit, néhány lány pedig egészen komolyan kezdett rinyálni, hogy nem akarna szűzen a világ végére érni.

A cigi elszívódott, azok a lányok még egy darabig ugyanolyanok maradtak, s amúgy maradt minden a régiben...

5. Takáts Tamás Dirty Blues Band: Világvége blues

Ez a csapat középiskolás korunkban vágódott be, s róluk apropózhatunk az iménti történetre, hiszen aláfestőnek tökéletes lett volna az elképzelt helyzetben. Takáts Tomi blúzbendje megnyomja a gombot rendesen a zenében és a szövegben, 1993. évi, második albumuk nyitószáma ez a dal.

4. The Cure: The End of the World

A több mint harmincöt éve működő angol alterzenekar egyik viszonylag friss száma, hiszen 2004-ben jelent meg egy azonos című kislemezen. Robert Smith és bandája soha nem arról voltak híresek, hogy rózsaszínben látták volna a világot, hiszen a rock and roll-életmód szerves velejárója az, hogy az ember olykor felteszi a kérdést: mikor is lesz ennek vége? Választ persze nem tud adni, de elgondolkodtat.

3. After Crying: A Világ Végén

A teljesítményéhez képest alulértékelt magyar zenekar De Profundis (1996) című albumának záródala ez, amit Andrejszki Judit énekel közreműködőként. Az After Crying igen szépen ötvözi a klasszikus zenét a progresszív rockzenével, komoly, tartalmas albumaik vannak, érdemes utánanézni. Hasonlóan kidolgozott, zeneileg és szövegileg is igényes dalokat találhatunk azokon is.

2. U2: Until the End of the World

A „Juttu" sem maradhat ki egy ilyen felsorolásból, hiszen Bonónak is minden komoly dologról van véleménye. A dal az 1993-as Achtung Baby lemezen jelent meg, van legújabb, „hádés" koncertfelvétel is belőle, armageddon-hangulatú képekkel. Tipikus The Edge-gitáríz, egy tökéletes zenekar tökéletes dala a maga stílusjegyeivel.

1. R.E.M.: It's the End of the World

Habár a világ nem omlott össze a R.E.M. tavalyi feloszlásával, de a rajongók kicsit beleremegtek, amikor Michael Stipe-ék bejelentették, hogy this is the end. Leraktak még egy albumot az asztalra, aztán annyi. A világvége mindig is foglalkoztatta a college-rock (vagy "stud-rock" – na jó, legyen alternatív ez is) alapkövének számító R.E.M. legénységét, s nemcsak azért, mert korábban is közel álltak a feloszláshoz. Az lehetett a magyarázat e szám írása közben is (1987-ben a Document című albumon jelent meg), hogy egész egyszerűen érdekelte őket, hogy mi is van, illetve lesz a világgal. Utolsóelőtti stúdióalbumukon (Accelerate, 2008) is van egy olyan szám, amiben azon filóznak, hogy milyen lenne dj-zni a világ végén.

+1 Kispál és a Borz: Ágy, asztal, tévé

A Kispál és a Borz harmadik albumának (1993) címadó dala talán a legmegkapóbb e témában, habár Lovasi András más dalaiban is sokszor előjön a világvége-téma. A refrén szenzációs („Tisztelt nézők és rádióhallgatók, itt a világ végén csinálnánk egy nagy fotót!"), s jól is esne, ha odakerülnénk. Legalább egy fénykép maradjon rólunk. Kérdés, hogy kinek?

A lista természetesen szubjektív, de alább kiegészítheted kommentben. Te milyen dalokat hallgatnál szívesen, amikor itt lesz a világ vége?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."