Tech » Game

Így ugrik az elektron

Minőségi mobilos szoftverre egyre több példa van Romániában is. Most egy kolozsvári csapat tesz függővé játékukkal.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
tombraider

Kattints és játssz gyerekkorod kedvencével!

Két Facebook bejegyzés között is újraélheted a...
barbie

Szépek és okosak − ezeket találták fel 2016-ban

Tavaly olyan tárgyakkal gazdagodott a világ, mint...
DSC 0460

Kipróbáltuk a Pokémon Go-t! Olyan cuki!

Hipszterkedtünk egyet, és miután már kezdett lecsengeni...

A Jumping Electron kezdőképernyője
Nem ráz meg, de magába szippant
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. július 12., 09:44
0 hozzászólás. 

Nemrég leplezetlen büszkeséggel írhattam arról, milyen tökös dolgok tudnak születni akár Székelyudvarhelyen is, ha akad néhány lelkes fejlesztő, aki időt és energiát nem spórolva minőségi termék készítésére adja a fejét.

Most picit messzebbről érkezik a produktum, de továbbra is Erdélyben járunk, pontosabban Kolozsváron, ahol egy fiatal fejlesztői gárda meglepően jó minőségű játékkal állt elő.

Fincsi egerek a kincses városban

A Finmouse kolozsvári szoftverfejlesztő cég, 2010-ben alapították. A csapat korábban üzleti jellegű alkalmazásokkal foglalkozott, BlackBerryre és Androidra jelent meg applikációjuk, majd inkább a mobilos játékokra álltak rá.

A Jumping Electron nevű első játékuk nemrég jelent meg, és ez az első, ami egyesíti a csapat játékok iránti szenvedélyét céljaikkal: összedobni egy könnyen játszható, kiváló grafikájú játékot, amivel bárhol és bármikor el lehet ütni az időt, és ezt minél több emberhez eljuttatni.

Jumping Electron

Első játékukban a freemium modellt követik, vagyis a termék maga ingyenes, ám egyes extra funkciókért fizetni kell – igaz, ezek ingyenesen is megszerezhetőek, de erről később. Ez és a programon belül megjelenő reklámok jelentik a fő bevételi forrást, bár nem könnyű egyszerre profitképes és élvezhető játékot elsőre összehozni.

A játék honlapját egy udvarhelyi webdesign cég, a Minic Studio készítette.

Hogy szökik az áram?

A Finmouse debütáló játéka a Jumping Electron nevet kapta, ami gyakorlatilag össze is foglalja a lényegét: egy gömbbe zárt elektronnal kell végignavigálnunk egyre hosszabb és bonyolultabb pályákon, ahol különböző akadályokat kell kerülgetnünk, illetve átugranunk.

A környezetet, fejezettől függően, egy rádió, egy zenegép és egy telefonos kapcsolótábla belseje adja. Ezekben magától gurul a kis piros gömbünk, amellyel a felbukkanó diódák, ellenállások és hasonló elektronikai bizgentyűk sokasága között kell Bode Miller-i ügyességgel szlalomoznunk.

A pályán időnként szakadékok is feltűnnek, ezeket át kell ugranunk, illetve arra is vigyázni kell, hogy le ne essünk a szélén. Az összes pályán található egy vagy több más elektron is, ezeket gyűjtögetve voltokat szedhetünk össze, amiket a boltban új gömbre, extra energiára, pálya átugróra válthatunk be.

Jumping Electron

Ezek ára igencsak borsos, a legolcsóbb gömbért is 1000 voltot kell otthagyni, amit körülbelül egy teljes fejezet tökéletes végigjátszásával szedhetünk össze, tehát ha nem szeretnénk pénzt költeni az extrákra, rendesen meg kell izzadni értük. Persze ha nem sajnálunk 99 centet ötezer voltért, akkor lehet egyszerűbben is.

Voltokat egyébként úgy is szerezhetünk, ha újra vagy nehezebb fokozaton játsszuk a pályákat, illetve videó reklámokra kattintunk (bár ilyet én nem láttam).

Pörög, és magával ránt

Maga a játékmenet egy fikarcnyit sem hazudtolja meg az arcade stílust: az elején könnyedén indul, bőven van időnk megszokni a játék sajátosságait, de a 16. pálya környékén kezdenek nehezebbek lenni a dolgok, míg a második fejezetben már jócskán akad olyan pálya, ami komoly fejtörést okoz.

A fejtörés mellé őrületes tempó társul, és egy ritkán tapasztalt függőség – ritkán érezni mobilos játéknál olyat, hogy gémberedett végtagokkal mondogatjuk magunknak, „csak még egy pálya". Utoljára talán az Angry Birds váltott ki hasonló élményt.

Grafikailag nem kell csodára számítani: a hátterek szépek, de kissé egyhangúvá válnak, és a 3D-s modellek sincsenek túlbonyolítva. A kellő hangulatot viszont megteremtik, és nem terelik el a figyelmet magáról a játékmenetről.

Jumping Electron

Zeneileg nyilván nem korunk Mozartjainak legmenőbb dalai zúgnak a fülünkbe, ritmusos, bár eléggé monoton muzsikára pattogtathatjuk az elektronunkat. Ha mégis megunnánk, a beállításoknál egyszerűen ki lehet kapcsolni.

Igazából nagyobb problémával nem találkozhatunk a játékban, bár néha van egy-két hiba a pályákon, de ezeket elég gyorsan javítják a fejlesztők. Ami mégis felróható, az a kissé esetlen angol nyelvű fogalmazás, illetve az információk hiánya: az egyszeri játékosnak nincs honnan tudnia, mire is jó a Level Booster (egy pályát tudunk kiugrani vele), amíg el nem költ rá ezer voltot. Egy kis segítség ilyen szempontból nem ártana a Jumping Electronba.

Ettől eltekintve a kolozsváriak játékát mindenkinek csak ajánlani tudjuk: a három fejezet összesen hatvan pályáján sokáig akadályozhatjuk a GDP termelését. Ezt a most készülő negyedik fejezet még jobban kitolja, és már tervezik a játék második részét is.

Az ingyenes Jumping Electron letölthető Androidos készülékekre a Play áruházból, és nemsokára az Apple rajongói is örülhetnek a játéknak: már fejlesztik az iPhone/iPod Touch verziót is.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."