Itthon » Közélet

Végleg megpecsételődhet a bölcsőde sorsa

Az augusztus 3-i rendes havi tanácsülésen pont kerülhet a Villanytelep utcai bölcsőde-ügy végére. Költözik vagy sem?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Gyerek a székelyudvarhelyi bölcsődében
Ha megszavazzák a határozatokat, szeptemberre költözik az intézmény. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. augusztus 02., 16:26
1 hozzászólás. 

A tanácsülés összehívójában a város jelenlegi egyetlen, a Villanytelep utca 17 szám alatt működő bölcsődéjének sorsára vonatkozóan két előterjesztés is szerepel. Az egyik határozattervezet a tavaly decemberi, rendkívüli tanácsülésen hozott határozatnak a felfüggesztésére vonatkozik. Ez a határozat a jelenleg is folyamatban levő, az épület és a hozzá tartozó teleknek a város tulajdonába való visszaszerzéséért indított peres ügy alapját képezi.

A másik határozattervezet a költöztetést célozza: e szerint a bölcsőde a Tábor lakónegyedi, Függetlenség utca 37 szám alatt levő épületbe kerülne.

Bonyolult előzmények

A bölcsőde Villanytelep utcai épületének és a hozzá tartozó teleknek városi tulajdonba való visszaszerzését az MPP frakció és a Zöld Párt önkormányzati képviselője kezdeményezte és támogatta tavaly decemberben.

Az akkori tanácsi határozatot Bunta Levente polgármester és Borbáth István, az épületet birtokló Roseal Rt. tulajdonosa januárban megtámadta, és a törvényes procedúrának megfelelően egy ún. plângere prealabilă-t nyújtott be a tanácsosi testülethez, illetve a megyei prefektusi hivatalnál is kérte a határozatot megsemmisítését.

A polgármester több kifogást is emelt, többek közt azt, hogy a tanácsi határozat megsérti a Roseal Rt. tulajdonosi jogait és a törvényesen megkötött bérleti szerződést.

A prefektusi hivatal viszont rendben találta a határozatot, s bár módosításokat javasolt, nem függesztette fel azt. Borbáthot és Buntát átiratban szólította fel, hogy vonják vissza a beadványukat. A tanács sem a Bunta-Borbáth levelére, sem a prefektúra visszajelzésére nem reagált, viszont kezdeményezte az épületnek és a területnek a jogi úton történő visszaszerzését.

Gyerekek a székelyudvarhelyi bölcsődében

Gyerekek a régi épületben...

A bölcsőde-per dossziéjának összeállítását Molnár Miklós volt MPP-s tanácsos vállalta és a hivatal jogi bizottságának beleegyezését követően az ügy jogi képviseletével Vasile Ghere sztárügyvédet bízták meg (aki a novemberben megvert fiatalok ügyét is sikerrel képviselte - szerk.megj.).

A pert tavasszal tárgyalta a Székelyudvarhelyi Bíróság és a perrendtartás szabályai szerint átadta a Marosvásárhelyi Táblabíróságnak, ahol az ügyet nyilvántartásba is vették. Információink szerint az első tárgyalást 2013. május 30-ra tűzte ki a Táblabíróság.

Vasile Ghere ügyvéd szerint a felperes, vagyis a város, által a per nagy eséllyel megnyerhető és komoly büntetőjogi vonatkozásai is lehetnek.

Értesítés nincs, költözés lehet

Amennyiben a városi tanács a pénteki tanácsülésen megszavazza a decemberi határozat felfüggesztését, írásban kell értesítenie a Táblabíróságot erről, amely egy – valószínűleg előrehozott – tárgyaláson mondja ki, hogy a város lemond a perről, így arról is, hogy az épület és a terület visszakerüljön a város tulajdonába.

Az üggyel kapcsolatosan telefonon kerestük meg a közélettől a választásokat követően visszavonult Molnár Miklóst. Ő megerősítette, a per folyamatban van, de többet ezzel az üggyel kapcsolatosan nem kívánt érdemben nyilatkozni.

Csupán annyit üzent az udvarhelyieknek, utalva Bunta Levente polgármester, „szerezzük vissza az elveszített ingatlanokat a városnak" többször hangoztatott kijelentésére, hogy „Jó reggelt, emberek!".

Az új otthon

A város tulajdonában levő Tábor-lakónegyedi épület a '70-es években bölcsődének épült, a későbbiekben hemodialízis központként szolgált, majd egy ideig üresen állt. A hivatal felújíttatta, a modernizált ingatlant május végén adták át.

Akkor még nem volt tisztázva, hogy bölcsőde vagy napközi működik-e majd itt ősztől, Bunta Levente úgy nyilatkozott, hogy sorsa a választások után dől el. A városvezető már akkor utalt rá, hogy a bölcsőde ügyben valószínű, hogy a város szempontjából költséghatékonyabb megoldást választják majd, vagyis a bölcsődét kiköltöztetik az épületbe, így az intézményt fenntartó önkormányzat megspórolja a bérleti díjat.

Bartus Eszter, a bölcsőde igazgatónője tőlünk értesült a legújabb fejleményekről. Hivatalosan őt senki nem értesítette, csak pletyka szinten hallott arról, hogy szeptembertől elköltöztetik a bölcsődét jelenlegi helyéről.

„Augusztusban szabadságon van a személyzet, az épületben takarítanak, készülünk a szeptember 3-i évkezdésre. A kiköltöztetésbe nekünk beleszólásunk nincs – a bölcsőde fenntartási költségeit a város fizeti, alárendelt intézmény vagyunk" – számolt be a jelenlegi helyzetről.

„A Tábor-negyedi épületet ismerem, dolgoztam ott korábban, de a véleményem az, hogy bár felújították és elbírja a jelenlegi nyolcvanas létszámot, a Villanytelepi épület úgy szerkezetileg, mind az udvart tekintve megfelelőbb a célnak" – tette egyértelművé a preferenciákat.

„Gondok vannak azonban, mert amíg nem tisztázott az épület sorsa, addig el vagyunk lehetetlenítve, az egészségügyi engedély beszerzéséhez szükséges módosításokat nem tudjuk elvégezni. Engem ez ügyben a hivatal részéről senki meg nem keresett, a sajtóból értesültem mindig a fejleményekről" – mondta Bartus, aki kérdésünkre azt is közölte, holnap elutazik, így nem lesz jelen a tanácsülésen.

Nem kell a kétharmad

Felvetődik a kérdés, hogy a  pénteki ülésen kétharmados döntésre lesz-e szükség a bölcsőde költöztetéséhez, ám úgy tűnik, ez nem igaz. A polgármesteri hivatal sajtóosztályán érdeklődve megtudtuk, csupán két napirendi pontnál merül fel a kétharmados döntés szükségességének kérdése: az egyikkel bizonyos, az összehívóban meg nem határozott javakat adnának át a város közvagyonából az Urbana Rt. magánvagyonába, míg a másik a II. Rákóczi Ferenc utcai állatpiac közvagyonból történő kivételére vonatkozik.

Pontosításért Bodnár László jegyzőhöz fordultunk, aki elmondta, még nem látta a holnapi ülés anyagát (a törvény szerint  ő hívja össze a tanácsüléseket és minden előterjesztett határozattervezetet ellát kézjegyével- szerk.megj.) , de a bölcsőde költöztetésére vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta, az nem vagyoni kérdés, ezért nincs szükség kétharmados többségre. A határozattervezet egyébként a bölcsőde székhelyének megváltozatására vonatkozik.

Bunta Levente a Tábor-negyedi bölcsőde épületben

...felnőttek az újban

Az ügyben az EMNP és az MPP frakciói is megszólaltak, mindkét részről hangsúlyozva Vasile Ghere ügyvéd véleményét, miszerint a város jó eséllyel pályázik az épületre.

Jakab Attila néppárti tanácsos szerint már 1993-ban zavaros volt az épület és a telek privatizálása, és egyedi esetről van szó, minden cég visszaadta a korábban hozzárendelt oktatási vagy egyéb intézményt, a bölcsőde Székelyudvarhelyen kivételnek számít.

Az EMNP a lakosság segítségét is kérte, hogy nyomást gyakorolhassanak az RMDSZ-es kollégákra. Jakab valószínűsíti, több olyan jóérzésű tanácsos van, aki nem ismeri közelről az ügyet, ezért nem tartja fontosnak az épület visszaszerzését.

A polgáriak úgy vélik, a többségben levő RMDSZ frakció megkezdte politikai klientúrájának kiszolgálását, valamint azzal vádolják Bunta Leventét, hogy az ingatlanok visszaszerzéséért indított per támadása mellett az ügyvéd honoráriumát sem hajlandó – közpénzből – kifizetni.

Az MPP-sek úgy vélik, a pénteki tanácsülésen mindkét tervezet elnyeri az RMDSZ frakció támogatását, de közleményük szerint „ennek ellenére a Magyar Polgári Párt önkormányzati frakciója nem fogja feladni a bölcsőde épületének visszaszerzéséért tett próbálkozásait".



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
guguka
2012-08-02 22:57:12
...
Es akkor koszonjuk meg annak a kozel 10.000 nyugdijasnak a szavazatat, akik ismet hatalomra segitettek a tulipan embereit.
A jovonkrol dontenek kihalofelben levo egyenek, a fiatalsag egyresze meg buliszavaz, egy nyilvanvaloan aljas okokbol elindulo jeloltre.
Itt tartunk most. fogyunk, szamban es agyban is, sorvadunk, es kihalunk. Pedig nem nyomnak el, nem is eheztetnek, hanem megesszuk mi sajat magunkat.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."