Itthon » Közélet

Székely díszőrségváltás: sikertörténet folytatással

Az idényt lezáró őrségváltásra készülnek, de már a jövőre is gondolnak a szervezők – nem a szombati lesz az utolsó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Darabont
Darabont
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. szeptember 05., 18:54
0 hozzászólás. 

 

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy őrségváltás, amit még a 16-17 században gyakoroltak elődeink. Az idők során feledésbe merült hagyományt néhány lelkes székelyudvarhelyi élesztette újjá – a tranzit-turizmus felszámolására indított kezdeményezés nagy népszerűségnek örvendett az első szezonban.

 

Újjáélesztett múlt a várban

Idén februárban a frissen alakult Székelyudvarhelyi Akciócsoport tagjai elhatározták, megálljt parancsolnak a tranzit-turizmusnak. A mottó így szólt: „kevés pénzből, sok fantáziával, életet lehelni az udvarhelyi turizmusba". Céljuk, hogy városunk legyen turisztikai célpont, ne csak egyéjszakás szállás. Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy nyúljanak vissza egy olyan hagyományhoz, amit elődeink gyakoroltak – ez a székely vörös darabontok díszőrségváltása a Székely Támadt várban. Az alapötlet megvolt, kezdődhetett a munka.

Diákokat toboroztak, mecénásokat kerestek, közben pedig készültek a korhű ruhák és fegyverek, sőt az első őrségváltás időpontját is kitűzték. A diákok fülébe is eljutott a felhívás, így 16 rátermett középiskolás vállalta a hétről-hétre történő történelmi feladatot.

SzekelyOrsegvaltas_Darabont1

 

Az ifjoncok közben történelemórákon, fizikai kiképzéseken készültek az eseményre. A mecénások támogató keze azonban nem mindig ért el a szervezőkhöz.

„Az első év(ad) mindenképp sikeresnek mondható, már ami az őrségváltáson résztvevő turistákat illeti. Viszont annak nem örülök, hogy a székelyudvarhelyi és környékbeli szállásadók hozzáállása hagy még kívánnivalót maga után - a körülbelül ötven panzióból csupán öt támogatta a darabontokat" – jegyezte meg az ötletgazda, Fazakas Szabolcs, a Visus Kulturális Egyesület elnöke.

Szintén negatívumként emlegette a politikum távolmaradását – a polgármesteren és a tanácselnökön kívül mindössze egyetlen önkormányzati képviselő tette tiszteletét az őrségváltásokon.

Darabont

 

Az első alkalmat esőben, gyertyafénynél láthatta a város apraja-nagyja – a Városnapok egyik fontos pillanataként a Székely Támadt várban váltották egymást a vörös darabontok, ahogy tették azt századokkal ezelőtt.

A kezdeményezés, az elmaradt támogatások ellenére is tovább élt, sőt, a várban rendezett eseményeken kívül például Rozsnyóig jutottak a várvédőink, ahol nem csak őrséget váltottak, de tapasztalatcserén is részt vettek.

 

Múlt a jövőben is

Kevés mecénással, de még több elszántsággal illetve a polgármesteri hivatal és a Haáz Rezső Múzeum támogatásával, a helyi sajtó hozzáállásával folytatódik a díszőrségváltás. Idén is lesz még, az utolsót szeptember 10-én (szombaton) szervezik, de ha van igény rá, akkor azt a következő hetekben megismétlik.

A folyamat itt nem szakad meg, hiszen - ahogy a szervező honlapunknak elmondta - nyílt történelemórában gondolkodnak, amikor a várvédők egyben tanárokká változnak és oktatják a város iskolásait. Közben készül az őrségváltás, illetve a darabontok honlapja és persze a további várvédelem megszervezése is.

A turistaszezon vége nem jelenti tehát az őrségváltás lejártát, szünet lesz, de a háttérben folyik a szervezkedés. További középiskolások jelentkezését pedig már most várják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."