Sport » Kézilabda

Bakó Botond, a fiatalon sokat tapasztalt edző

Elkezdte a munkát új csapatánál a székelyudvarhelyi Bakó Botond kézilabdaedző. Új kihívásnak néz elébe Szegeden.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
szejkeNagybanya1

Hazai pályán jól megy a Szejke SK-nak a játék

Megszerezte második hazai győzelmét a kézilabda...
SzejkeKrajova

Kupameccsen kapott ki a Szejke SK

A kézilabda Román Kupa legjobb tizenhat közé kerülése...
segesvar szejkesk 1

Nem jött össze a pontszerzés

Nagyon küzdelmes találkozón van túl a...

bako1
Fotók: Csukás Zsolt
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2016. július 19., 12:14
0 hozzászólás. 

Szabó Leventével, Ilyés Ferenccel, Ágoston Attilával játszott egy csapatban, de sportolói karrierje hamar véget ért: a székelyudvarhelyi Bakó Botond 2004-ben, mindössze 25 évesen lett az NB1-es Orosháza edzője – ezzel minden idők legfiatalabb kézilabdaedzője lett egycsapásra. Azóta pályán van, edzett női és férfi csapatokat egyaránt, ezen a héten a másodosztályú Szegedi KKSE női csapatával kezdte meg a felkészülési időszakot.

A sportcsarnokban nőtt fel

Botond édesapja meccseire járt gyerekkorában, Bakó Lajos a nyolcvanas évek végén az akkori másodosztályú Tehnoutilaj átlövője volt, később edző lett, ma a sportiskola igazgatója. Az ő nevéhez fűződik az a 2005-ben országos bajnokságot nyert generáció, amiből többen később éveket játszottak az akkor megalapított SzKC-ban, például Ferenczi, az Orbán-testvérek, de Tálas és Mihalcea ma is a csapat erősségei.

Értelemszerűen Botond is kézilabdázni kezdett, miután az apja meccseire járt, aztán végigjárta az ifi korosztályokat idehaza. 2002-ben került ki Orosházára Szabó Leventével együtt – Bakót már akkor érdekelte az edzőség és már ott foglalkozni kezdett a gyerekcsapatokkal, ugyanakkor azt is tudta, hogy neki nem lesz olyan játékoskarrierje, mint Ilyés Ferencnek vagy Szabó Leventének. Aztán Orosházán hirtelen őt nevezték ki az első csapat edzőjévé.

bako2

„Akkor eléggé nagy kihívásvolt ebbe belevágni, de tudtam, hogy mik a céljaim" – mondta visszaemlékezve Botond, aki immár kilenc éve van az edzői pályán. Igaz, az elmúlt két évére nem büszke, Székesfehérváron ugyanis nem találta meg a számítását.

Az eredményei és munkamódszerei miatt szeretik

Orosházan többször országos bajnokságot nyert az ificsapatokkal, a felnőtt edzői karrierjének két fontos pontja a Békés csapatával elért ötödik hely, illetve a Csurgói KK csapattal szerzett negyedik hely az NB1-ben. Bakó a Debrecen női csapatával érte el eddig karrierje legfontosabb eredményeit, egy ezüst és egy bronzérmet, így a nemzetközi porondon, az EHF Kupában is szerepelhetett a csapattal. Arra is büszke, hogy a Békéscsaba csapatával egyszer hatodik helyet szerezhetett.

bako3

Fiatal kora ellenére rengeteg tapasztalatot szerzett a magyar kézilabdában, az edzéseken kívül nagyon sokat elemez, videózik, megszállottja a munkájának.

Bakó nagyon szenvedélyes edző, nem lazán álldogál a kispad mellett, hanem óriási beleéléssel dolgozik a meccseken. Minden bizonnyal ugyanezzel az elánnal veti bele magát a munkába Szegeden is, hiszen áprilisban kinevezték a Szegedi KKSE edzőjének. A munkát ezen a héten kezdi el a Tisza-parti városban, a cél most az, hogy az együttes feljusson a legfelsőbb osztályba.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."