Sport » Egyéb sport

Kitűnő sportévet zárt Székelyudvarhely

Nemzetközi trófea, feljutások és egy szépen csillogó ezüstérem. 2015-ös sportszámadás, a teljesség igénye nélkül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
SzecsiNyert

Szécsi a világ tetején (videó)

Volt francia válogatott labdarúgók méltatták a...
teqball02

Mi adjuk az egész román válogatottat

Ráadásul címvédőként utazunk a franciaországi...
ivovolgye

Ha október eleje, akkor irány az Ivóvölgye!

XI. kiadásához érkezett az Ivóvölgye...

Fotók: Sinka-Király Levente / archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. december 29., 13:58
0 hozzászólás. 

Ilyen sikeres évet talán soha nem zárt Székelyudvarhely, mint 2015 – ha végigvesszük, hogy mi történt a különböző sportágakban és ezt összehasonlítjuk a korábbi évek eredményeivel, az idei esztendő toronymagasan kiemelkedik az utóbbiak közül.

Az első nemzetközi kupa csapatsportban

Kezdjük a kézilabdával. Habár a bajnokságban nagy meglepetésre nem jutott a legjobb négy közé az Székelyudvarhelyi KC és a kupaelődöntőt is elveszítette az utolsó másodpercekben, májusban mégis sporttörténelmet írt: a portugál Braga elleni kettős mérkőzésen elhódította a nemzetközi szinten harmadikként jegyzett Challenge Kupát.

Ez a klub tíz éves fennállásának legnagyobb eredménye, hiszen eddig csak a román bajnokság ezüstérmét sikerült megszerezni, a Challenge Kupában és az EHF Kupában pedig még elődöntőben sem jutott be a korábbi években.

szkcbraga1

Az őszi folytatás már nem volt olyan jó a Challenge Kupában, hiszen a csapatnak volt akkora pechje, hogy a számára első körben már elkapja a döntőbeli ellenfelét – a portugálok tanultak a májusi leckéből és most kettős győzelemmel léptek túl az SzKC-n. A bajnokságban a csapat a második helyen tartja magát a téli szünetben, dacára annak, hogy iszonyatos keretgondokkal küszködött.

Egy ezüstérem és egy botrány

Sok bronzérem után 2015-ben ezüstérmet nyert az FK Székelyudvarhely futsalcsapata – a Călărași elleni nagyon kemény elődöntőket követően a három mérkőzésből álló finálé első meccsét büntetőkkel megnyerte Marosvásárhelyen és nagyon közel került a bajnoki címhez. Utoljára 2008-ban nyert bajnokságot futsalban Székelyudvarhely.

A két májusi udvarhelyi mérkőzés azonban a botrányról híresült el, két iszonyatos, fordulatos csatát vívott a két együttes, végül a vásárhelyi gárda szerezte meg az aranyérmet. Az sem mellékes, hogy a klub megrendezhette a Román Kupa négyes döntőjét, ám Marosvásárhely az elődöntőben búcsúztatta, szintén botrányos körülmények között.

Nyáron két meghatározó játékos, Mihály Zoltán és Mánya Szabolcs távozott a csapattól, az őszi szezon nem sikerült a legfényesebbre.

Ismét van „céliga"

Harmadosztályba jutott az Székelyudvarhelyi FC felnőtt labdarúgócsapata, így 2009 után ismét van udvarhelyi csapat a 3. Ligában. A megyei bajnokság megnyerése után osztályozót játszott a Botorok János és Szín Ferenc által irányított csapat, de az első, hazai meccsen csak 1-1-re volt képes a gárda Kovászna megye bajnoka, Gelence ellenében.

A visszavágó aztán nagyon összejött, hiszen Doltea, Tamás Előd és társaik 6-0-ra nyertek Háromszéken. Az őszi szezon viszont nem nagyon jött össze a csapatnak, hiszen 13 bajnokiból mindössze két győzelem jött össze és egy döntetlen, idehaza még csak pontot sem sikerült szerezni.

A szuperlányok

A Székelyudvarhekyi Vasas Femina együttesénél a többéves munka gyümölcs idén beérett: az együttes 2014 nyarán edzőt váltott, elhagyta az együttest akkori csapatkapitánya, ám a munka és a lelkesedés majd egy év alatt eredményt hozott. Az együttes rájátszásba jutott, ahol egy mérkőzését leszámítva az összeset megnyerte és feljutott a legfelsőbb osztályba, vagyis a Szuperligába.

Dénes Jenő edző együttese pedig itt is megállta a helyét az őszi fordulókban: igaz, szenvedett súlyos vereségeket is, de jelenleg is nagy esélye van arra, hogy a legjobb négy között végezzen.

Birkózóterem és más sikerek

Ami a többi sportág sikereit illeti, az udvarhelyen hagyományosnak számító birkózásban a különböző ifjúsági korosztályok megint több országos bajnoki címet megszereztek, a legnagyobb dobás pedig kétségkívül az volt, hogy felépült az új birkózóterem, amit már használni lehet. Technikai sportokban is remekeltek az udvarhelyiek, a motokrosszos Balázs István idén újra országos bajnok lett.

Más sportágak képviselői is arattak kimagasló eredményeket, még nagyon sok fiatal van, aki rendszeresen sportol, s egyre nagyobb teret hódítanak a különböző rendezvények, amiken amatőrök mérhetik össze tudásukat. Minden székelyföldi magyar számára pedig külön öröm volt, hogy 2016-ban a magyar labdarúgó válogatott ott lesz a franciaországi Európa-bajnokságon.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."